ujkeletlive

Küszöbön a Gázába elhurcoltak szabadon engedésére irányuló tűzszünet meghosszabbítása

Egy nappal a túszalku lejárta előtt, a Hamász terrorszervezet közleményében megerősítette arra irányuló törekvését, miszerint a megállapodás meghosszabbítására törekszik.

Az Izrael, és a Hamász között – Katar közvetítésével  létrejött túszalku értelmében, a négynapos tűzszünet alatt a Hamász október hetedikei támadása során elhurcolt 50 izraelit – nőt és gyermeket, engednek szabadon, cserébe 150 női és kiskorú palesztin biztonsági fogolyért.

A megállapodás lehetővé teszi a tűzszünet további egy nappal történő meghosszabbításáról minden újabb 10 elengedett izraeli fogvatartott után, összességében 100 elhurcolt tússzal bezárólag. Cserébe Izrael minden túsz után újabb három biztonsági foglyot enged szabadon.

A tűzszünet eddig eltelt három napján 39 izraeli túszt, és 117 palesztin foglyot engedtek szabadon a megállapodás részeként, nem számítva egy izraeli-orosz férfit, illetve 19 külföldi állampolgárt, akiket az Izrael és a Hamász által elfogadott megállapodáson kívül létrejött külön alku keretében engedtek szabadon Gázából.

A tárgyalásokat korábban közvetítő Katar, annak ellenére, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata a zsidó állammal, szombaton hírszerzési küldöttséget küldött Izraelbe, hogy megvitassák az alku meghosszabbítását.

A Hamász vasárnapi közleménye volt az első hivatalos, a tűzszünet meghosszabbítására irányuló nyilatkozata, azt követően, hogy a terrorszervezet egyik forrása tegnap arra utalt az AFP-nek, hogy érdekeltek a megállapodás újabb 2-4 nappal történő meghosszabbításában, azaz további 20-40 túsz kiengedésére.

A túszok hazatérése irányuló erőfeszítéseket támogató Egyesült Államok vasárnap szintén reményét fejezte ki a tűzszünet néhány nappal történő  meghosszabbítását illetően, megjegyezve, hogy biztosítása az Izrael által korábban meghatározott feltételek szerint, a Hamászon múlik.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó tegnap megerősítette, hogy, hogy a tűzszünet “meghosszabbítható még egy, vagy két, vagy három nappal, illetve még tovább,” – hangsúlyozva, a labda a Hamász térfelén van, utalva arra, hogy a tűzszünet meghosszabbításának felelőssége a terrorszervezetre hárul.

Sullivan ugyanakkor elismerte, hogy a tűzszünet lehetővé tette a Hamász számára, hogy “újratervezzen és átképezzen“, illetve hogy ismételten “propagandát generáljon” a közösségi médiában, egy későbbi interjú során azonban hozzátette, hogy az izraeli vezetés azért döntött a túszalkuval járó kockázatok vállalása mellett, mert “ezek a hihetetlen képek, amelyeken az elhurcoltak újraegyesülnek családjukkal – az emberiesség, a beteljesülés érzését adják, valamint lehetőséget és ígéretet, hogy még többen, és végül az összes túsz hazatérhessen.”

A Hamász közleménye után Binjámin  Netanjahu miniszterelnök megerősítette Joe Biden amerikai elnökkel történt megbeszélése alapján, hogy nyitott a tűzszünet meghosszabbítására, ugyanakkor világossá tette, amint annak vége a megállapodásnak, a hadsereg szárazföldi hadművelete teljes erővel tovább folytatódik.

Hazahoztuk a túszok újabb csoportját, gyerekeket és nőket, és a szívem legmélyéig meghatódom, az egész nemzet meghatódik, amikor látjuk, hogy a családok újraegyesülnek,” – közölte a miniszterelnök, hozzátéve azt is, hogy közölte az amerikai elnökkel is, miszerint az alku végén a hadsereg teljes erővel folytatja “a Hamász elpusztítását, annak biztosítását, hogy Gáza ne váljon azzá, ami volt, és természetesen az összes túszunk kiszabadítását.”

Joe Biden amerikai elnök támogatja a tűzszünet folytatását újabb túszok elengedéséért cserébe 

Joe Biden amerikai elnök tegnap este üdvözölte az elhurcoltak újabb csoportjának hazatérését, és szívmelengető egyesülésüket családtagjaikkal. Külön megemlítette, hogy a négy éves Avigail Idant, mondván, –  feleségével együtt “sok amerikai imádkozik” azért, hogy a 4 éves izraeli-amerikai Avigail jól legyen, miután a mai napon kiszabadult a Hamász fogságából.

A kislány szemtanúja volt, ahogyan a Hamász terroristái október hetedikén otthonukban Kfar Ázában megölték édesanyját, majd az apjához rohant, aki a testével védte őt, miközben a terroristák  agyonlőtték . Ezután a szomszédai házába futott, ahol őt és a bent lévőket túszul Gázába hurcolták. “Amit átélt, az elképzelhetetlen,” – mondta Biden, megjegyezve, hogy a kislány pénteken fogságban töltötte be 4. születésnapját, és hogy személyesen sürgette szabadonbocsátását a katari emírrel folytatott legutóbbi telefonbeszélgetésén.

Az elnök emellett hangsúlyozta, hogy továbbra is a többi túsz, köztük nyolc amerikai, és egy amerikai zöldkártyával rendelkező állampolgár szabadon engedése érdekében folynak tárgyalások, mondván, hogy hetek óta szorgalmazza a tűszünetet a fogvatartottak hazatérése érdekében, illetve azért, hogy több humanitárius segélyt juttassanak az övezetbe.

Biden megjegyezte, hogy “ártatlan gázai gyerekek szenvednek a Hamász által kirobbantott háború miatt”, amely civilek ezreinek halálához vezetett, majd ismét hangsúlyozta, hogy a háború után a kétállami megoldás előmozdítását tervezi.

Háború – költségvetés – politika

A hadikabinet tárca nélküli minisztere, Beni Gantz vasárnap arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül a koalíció összes diszkrecionális forrását háborús szükségletekre fordítani, akkor Nemzeti Egység pártja a javasolt háborús költségvetés ellen fog szavazni, és “a következő lépések mérlegelésére” kényszerülhet, utalva arra, hogy akár ki is léphet a válság kormányból.

Gantz bejelentése, a Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter által kezdeményezett, és az elmúlt hetekben feszültséget okozó pénzvisszatartások miatt következett.

A kabinet a Hamásszal való gázai konfliktus szükségletei miatt a 2023-as állami költségvetés módosításait tűzte napirendre, Szmotrich azonban több százmillió sékel, úgynevezett koalíciós alap visszatartásához ragaszkodik, a kormány kedvezményezett frakciói számára, háború előtti célokra

Binjamin Netanjahu miniszterelnök elutasította Gantz követelését, mondván, a a javaslat hétfőn kerül a kabinet elé, és szerinte “a háború szükségleteire ad választ.”

Holnap [hétfőn] a kormány elé terjesztjük a másfél hónapra szóló, példátlan, 30 milliárd sékel értékű költségvetést, amely megfelel a háború szükségleteinek,” – áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében, hozzátéve, miszerint “a költségvetés teljes mértékben kielégíti a hadsereg védelmi, és offenzív szükségleteit, gondoskodik a túszok, a sebesültek, az elesettek, és a meggyilkoltak családjairól, valamint a szállodákba, és vendégházakba evakuált családokról, illetve biztosítja, hogy az izraeli gazdaság továbbra is működjön és virágozzon.”

A költségvetés támogatja a tartalékosokat, a Tkuma Hatóságot a közösségek rehabilitációja érdekében, a károkat szenvedett vállalkozásokat, illetve a sürgősségi osztagokat, valamint Izrael összes polgárának egészségügyi, szociális jóléti, és oktatási szükségleteit,” – áll a közleményben.

A gazdaság, és a civilszféra kritikái ellenére, Szmotrich és saját koalíciója támogatása érdekét védve a miniszterelnök úgy véli, hogy a költségvetés nagy és jelentős, mert az izraeli gazdaság stabil és erős, a koalíciós alapok 70%-os csökkentése után fennmaradó részt, pedig nem politikai célokra szánják.

A bejelentésre azután került sor, hogy Gantz a hétfőre tervezett kabinetülés lemondását követelte, és a miniszterelnöknek küldött levelében azt írta: “a kabinet ülését többek között a 2023-as költségvetési évre, és az azt követő időszakra vonatkozó költségvetési keretek aktualizálása miatt tartják, beleértve a koalíciós pénzek, és a nagy összegek átcsoportosítását különböző kiadásokra, amelyek nem a háborúhoz vagy a növekedéshez kapcsolódnak.

“Pártommal együtt ellenezni fogjuk a koalíciós pénzek elosztását, vagy bármilyen további költségvetést, amely nem kapcsolódik a háborús erőfeszítésekhez, vagy nem segíti elő a gazdasági növekedést. A koalíciós pénzek, illetve a pénzek átcsoportosítása olyan minisztériumi célokra, amelyek nem kapcsolódnak a háborúhoz, ahogyan azt a pénzügyminiszter ezekben a napokban támogatni kívánja, ártani fog az izraeli ellenállóképességnek, az izraeli társadalom kohéziójának.

Megismétlem azt a követelésemet, miszerint a 2023-as költségvetési évre, és ennek megfelelően a 2024-es évre minden lehetséges koalíciós forrást, és még fel nem használt forrást haladéktalanul fordítsanak a háború összes szükségletére,” – közölte Gantz.

The post Reggeli hírek – a Hamász és Izrael meghosszabbítaná a tűzszünetet újabb túszokért cserébe first appeared on Új Kelet online.