Avi/ujkelet.live

Vaskardok-52.nap: Izrael megkapta a listát 11 túszról, akiket várhatóan a mai napon elenged a Hamász terrorszervezet. A listán szereplő nevek ellenőrzése folyamatban, a családokat még nem értesítették.

A fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet utolsó, negyedik napjában vagyunk. A Hamász eddig elengedett 39 túszt, míg Izrael 117 palesztin biztonsági foglyot, akiket súlyos bűncselekményekért mint például gyilkossági kísérletért ítéltek el.

A fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged. Mind Izrael mind a Hamász érdeklődést mutat ez irányában.

177 izraelit továbbra is túszként tartanak a Gázai övezetben: 8 lány, 10 fiú, 34 nő, 100 férfi, 9 idős asszony és 16 idős férfi.

Frissen szabadulva: Vasárnap zökkenőmentesebben zajlott a fogolycsere végrehajtása. A Hamász 14 izraeli túszt – gyerekeket és nőket – valamint három thai állampolgárt engedett el. Az egyik izraeli orosz állampolgársággal is rendelkezik, a Hamász Vlagyimir Putyin elnöknek tett gesztusként engedte el. A thai állampolgárok szintén egy különálló megállapodás részeként szabadultak.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai az egyiptomi biztonsági erőkkel teljes körűen együttműködve a túszok egy részét a Gázai övezet középső részéből, Be’eri kibuc térségében, evakuálták. Négy túszt – egy izraeli és három thaiföldi civilt – az egyiptomi Rafah átkelőn keresztül szállítottak Izraelbe.

Az elengedett túszok: Ella (8) és Dafna (14) Eljakim magyar-izraeli állampolgárok, édesapjukat valamint élettársát és annak fiát meggyilkolták. Az amerikai-izraeli Avigail Idan (4), a meggyilkolt újságíró, Roi Idan lánya. Az orosz-izraeli Roni Krivoi (25). Hagar Brodutch (40) és három gyermeke Ofri (10), Juvál (8) és Uria (4). Elma Avraham (84). Aviva Siegal (62). Chen Goldstein Almog (48) és gyermekei Agam (17), Gal (11) és Tal (9). A kilenc gyermek közül hat árva – egyik vagy mindkét szülőjüket elveszítették az október 7-i mészárlásokban.

Elma Avrahamot súlyos állapotban helikopterrel a beersevai Szoroka Orvosi Központba vitték. Az orvosok küzdenek az életéért, elmondásuk szerint nem kapott megfelelő kezelést a fogság alatt. A kórházba eszméletlen állapotban, lélegeztetőre kapcsolva érkezett.

A Schneider Gyermekkórház nyilatkozata szerint a többiek fizikai állapota stabil.

,,A 4 éves Avigail Idan, aki elárvult, miután szüleit a Hamász brutális terrorszervezet meggyilkolta, egy hős, és élő példa arra, hogy a Hamász elleni háború egyedülállóan indokolt. Ez egy háború egy gonosz és kegyetlen ellenség ellen, és Avigailhoz hasonlóan minden egyes visszatért túsznak van családtagja vagy közeli hozzátartozói, akiket meggyilkoltak, vagy még mindig túszként tartják őket. Elviselhetetlen fájdalom ez” – mondta este az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy.

A magyar izraeli állampolgár Dafna és Ela Eljakim találkozása édesanyjukkal:

Az Goldstein Almog család is újraegyesült. A családfőt Nadavot és a legidősebb gyermeküket, Jamot a terroristák október 7-én meggyilkolták.

Propaganda: A Hamász este közzétett egy videót az elhurcoltak átadásáról a Vöröskeresztnek. Szombaton, a második kör túszról készült videón hallatszott, ahogy az egyik terrorista felszólítja a Vöröskereszt egyik járművében ülő túszokat, hogy folytassák az integetést. A vasárnapi videóról már lekeverték a hangot.

Aggodalmak: Miközben Izrael ünnepli az elraboltak hazatérését, aggodalomra ad okot, hogy a Hamász kihasználja az izraeli figyelem elterelődését, hogy a harcok folytatása érdekében rendezze sorait és már tervezi a következő lépéseket.

A szárazföldi hadművelet eddigi sikere és Izrael eltökéltsége nyomán, hogy azt a Hamász uralmának bukásáig folytatja a Gázai övezetben, a terrorszervezet olyan lépést kíván végrehajtani, amely megváltoztathatja a háború arculatát, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este.

Képek a déli frontról

A Hamász földalatti alagúthálózata sokkal jelentősebb, kifinomultabb és sokkal összetettebb, mint azt Izrael gondolta a háború előestéjén.

Az egyik forgatókönyv, amellyel Izraelnek szembe kell néznie a tűzszünet alatt, az a kísérlet, hogy a Hamász vezetése – aki vélhetően a Gázai övezet déli részén tartózkodik, Rafah térségében az alagutakon át – a Philadelphia-folyosón, mely egy keskeny, 14 km hosszúságú szárazföldi sáv, amely a Gázai övezet és Egyiptom közötti határ mentén helyezkedik el teljes hosszában – a Sínai-félszigetre menekül, izraeli túszokkal, esetleg katonákkal együtt, majd onnan egy olyan országba, amely befogadja őket, mint Irán, Jemen vagy Libanon. Egy ilyen forgatókönyv – jegyzi meg a riport – a feje tetejére állítaná a háborút.

The post Vaskardok: A forgatókönyv, mely aggasztja a biztonsági szervezeteket first appeared on Új Kelet online.