Avi/ujkelet.live

Vaskardok-53. nap: A Hamász terrorszervezet helyi idő szerint fél 9 körül átadta a 10 izraeli túszt a Vöröskeresztnek. Két külföldi polgár szintén kiszabadult egy másik megállapodás részeként. A Vöröskereszt Egyiptomba vitte a túszokat a Rafah átkelőn át. Az izraeli erők ellenőrzik személyazonosságukat majd a Kerem Salom átkelőn át Izraelbe szállítják őket.

A terroristák a túszokkal a találkozási pont felé tartva:

Délután úgy tűnt, a Hamász teszteli Izrael tűrő képességét a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti megállapodást illetően, és három robbanóeszközt élesített az izraeli erők közelében a Gázai övezet északi részén. Több katona könnyebben megsérült.

Az elengedett túszok: Gabriela és lánya, Mia Leimberg (17) Nir Jichák kibucból és a kutyájuk. Gabriela testvére, Klara Marman 62). Testvérük, Fernando Marman (60) illetve Klara partnere, Norberto Louis Har (70) Gázában maradtak. Meirav Tal (54) Nir Oz kibucból, partnere, Jáir Jáákov (59) Gázában maradt, Jáir fiai, Or és Jagel tegnap szabadultak. Ditza Heiman (84) Nir Oz kibucból. Tamar Metzger (78), férje, Joram (80) Gázában maradt. Noralin Babadila Agodzso. Adi Szagi (75) Nir Ozból. Rimon Kirsht (36) Nirim kibucból, férje, Jagev Buchshtav Gázában maradt. Ofelia Roitman (77) Nir Ozból.

Az Izraeli Védelmi Erők a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként segíti a frissen szabadult túszokat. A hadsereg telefonokat is biztosít számukra, hogy azonnal felhívhassák rokonaikat. A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

  • A Hamász eddig elengedett 60 izraeli túszt, míg Izrael 180 palesztin biztonsági foglyot, akiket súlyos bűncselekményekért mint például gyilkossági kísérletért ítéltek el.
  • 156 izraelit továbbra is túszként tartanak a Gázai övezetben.
  • A kiterjesztett tűzszünet részeként – a jelenlegi helyzet szerint – az utolsó 10 izraeli túszt szerdán engedik szabadon cserébe 30 palesztin terrorista börtönből való kiengedéséért.

Fogság: ,,A vele való találkozás legmegrázóbb és legzavaróbb része az volt, hogy csak suttogott, nem lehetett hallani amit mond” – mesélte Thomas Hand, a kilencéves ír-izraeli Emily édesapja a CNN-nek. „Az ajkára kellett illesztenem a fülemet” – mondta. „Úgy kondicionálták, hogy ne csapjon zajt.”

Amikor Hand megkérdezte tőle, hogy szerinte meddig volt fogságban, azt válaszolta, hogy azt hitte, egy év telt el.

Jó hír: A 84 éves Elma Avraham, aki a gázai fogságból szabadulva kritikus állapotban került kórházba vasárnap, gyógyulóban van, és már nincs lélegeztetőgépen – mondta a Szoroka kórház traumatológiai osztályának vezetője.

„Örömmel jelenthetem, hogy az elmúlt néhány órában javult az állapota” – nyilatkozta Moti Klein professzor. „Ébren van, magától lélegzik, és már nincs szüksége olyan szintű kezelésre, mint amikor idekerült.”

Megható pillanat: A 85 éves Jaffa Adart, aki 49 nap után szabadult a fogságból, kedden kiengedték a Wolfson Kórházból.

Jaffát Nir Oz kibucból rabolták el. Még aznap felkerült róla egy videó, amelyen golfkocsin viszik Gázában. A kép azóta a háború szimbólumává vált.

“Köszönőlevél”: Az egyik front, amelyen a Hamász még a tűzszünet idején is aktív, az információs és propagandafront.

Hétfőn este a terrorszervezet “köszönőlevelet” tett közzé, amelyet állítólag Danielle Aloni írt alá, akit pénteken engedtek szabadon lányával, Emiliával.

A levélben köszönetet mond azoknak, akik fogságban tartották őt és lányát a pozitív bánásmódért. A héberül írt levelet arab fordításával együtt tette közzé a Hamász.

Gyerekek terrorizálása: A magyar izraeli állampolgár Dafna (15) és Ela (8) Eljakim a nagymamájuknak, Szilviának meséltek fogságukról, aki megosztott néhány részletet a Kan közszolgálati műsorszolgáltatóval.

,,Amikor azt mondtam, hogy mindenki látni akarja őket, azt mondták, ‘ah tényleg? Tudják, hogy Gázában voltunk?’ Mondtam nekik, hogy az egész világ tudja. ‘Ah, nekünk azt mondták [a Hamász], hogy senki se akar visszakapni minket’”.

A lányokat a terroristák előre figyelmeztették és megfenyegették, hogy ne mondják el, mi történt velük és hol voltak.

„Azt mondták nekik, hogy ne mondjanak semmit. A terroristák azt mondták nekik: Tudjuk, hol éltek, és jövünk és megölünk titeket, ha elmondjátok, hol voltatok fogva tartva.”

A lányok édesapjat valamint élettársát és annak fiát meggyilkolták október 7-én. Magát a túszejtést pedig élőben közvetítették a közösségi médiában.

A szabadulás utáni első találkozásuk édesanyjukkal:

Ár: Az 1:3 arányú fogolycserével szabadult tegnap este a 16 éves Nafoz Hamad, aki 2021 decemberében egy 30 cm hosszú késsel megszúrta és könnyebben megsebesítette szomszédját, Moriah Cohent Kelet-jeruzsálem Seich Dzsarrach (Simon HaTzadik) negyedében, miközben gyermekeivel sétált.

Hamadot múlt hónapban 12 év börtönre ítélték gyilkossági kísérletért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért.

A terrorista és áldozata ismét szomszédok.

Gyász: Az Izraeli Védelmi Erők kedden bejelentette három katonája halálát, akiket a Hamász meggyilkolt és elrabolt október 7-én.

A 20 éves Tomer Jáákov Ahimasz törzsőrmester Lehavimból; a 19 éves Kiril Brodszki őrmester Ramat Ganból; és a 19 éves Saked Dahan őrmester Afulából.

A hadsereg főrabbija a katonaság által szerzett különféle leletek alapján nyilvánította halottnak őket, de csak Jáákov Ahimasz és Brodszki temethető el a zsidó vallási törvények szerint.

Készen állva: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy kedden kijelentette, hogy a hadsereg akár ma készen áll a Gázai övezetben folyó harcok esetleges újraindítására.

„Arra készülünk, hogy folytatjuk a harcot a Hamász felszámolásáért. Időbe fog telni, ezek összetett célok, de nagyon is indokoltak” – jegyezte mef Halevi, miközben az eredetileg négy napig tartó fegyverszünetet kiterjesztették további túszok szabadásáért. Halevi szerint minden túsz, aki visszatér, „nagy megkönnyebbülés”, de a hadsereg nem áll le, amíg mindegyiküket haza nem hozzák.

Azokról a közelmúltbeli jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a katonaság értesült a Hamász október 7-i támadásaira vonatkozó terveiről, de a magas rangú tisztek nagyrészt figyelmen kívül hagyták beosztottjaik figyelmeztetését, Halevi azt mondta, hogy a háború után mindent kivizsgálnak.

„Az elmúlt napokban szó esett az Izraeli Védelmi Erők és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság október 7-i események előtti magatartásáról. A borzasztó eredményeket tekintve érthető az érdeklődés. Válaszolni fogunk rá. Gondosan meghallgatjuk minden egyes beosztottunkat, és kiderítjük, mit gondoltak és mit mondtak.”

„Az Izraeli Védelmi Erők, beleértve a Katonai Hírszerzési Igazgatóságot is, október 7-én megbukott. Számos és mélyreható nyomozások lesznek, de most a harcra kell összpontosítanunk.”

The post 10 izraeli túsz szabadult, és a gyerekek terrorizálása a fogság alatt first appeared on Új Kelet online.