ujkelet.live

Rossz egészségügyi körülmények, hosszú tartózkodás a föld alatt és állandó terror. Miután körülbelül 50 napig tartották őket fogva a Hamász terroristái a Gázai övezetben, a túszok szabadulásuk után további tájékoztatást adtak a fogva tartásuk körülményeiről, jelentette a 12-es csatorna.

A héten visszatért egyik elrabolt családtagjai szerint fogsága alatt találkozott más elraboltakkal, akik még nem tértek vissza Izraelbe, és arra kérték, hogy jegyezze meg a nevüket és családjuk telefonszámát, hogy életjelet adjon nekik róluk.

A túszok nagyon kevés élelmet kaptak, az utolsó napokban nagyon rossz volt az ellátás és a higiéniai körülmények. Az egyik nap egy ápoló jelent meg, hogy megvizsgálja őket.

A fogságban tartott megosztotta családjával, hogy elrablása óta nem zuhanyozott, és több rejtekhelyre, köztük alagutakba vitték. A napok egy része föld feletti épületekben telt. Elmondása szerint az elhurcoltak érezték az izraeli hadsereg bombázásait, beleremegett az ágyuk – nagyon féltették az életükért, a bombázások egy részében az őket őrzők bezárták őket egy szobába majd megléptek. Amikor mosdóba akartak menni, kopogtatniuk jellett a szoba ajtaján, hogy elkísérjék őket. Néha órák teltek el, mire kivitték őket.

Ezek a tanúvallomások egyeznek más szabadon engedettek beszámolóival, akik szintén zord körülményekről és nagyon kevés élelemről beszéltek. Adriana, a 84 éves Jaffa Adar menye azt nyilatkozta a csatornának, hogy „Jaffa nagyon lefogyott. Csak rizst és kis pitákat evett, amelyeket apró darabokra kellett tépni, hogy elegendő legyen a vele lévő elraboltaknak. Nem tudták, kapnak-e ennivalót másnap.”

A kilencéves Ohad 55 éves édesanyjával, Keren Munderrel és nagyanyjával, Ruti Munderrel (78) szabadult pénteken. „A fogság napjai alatt a családot többször költöztették őreikkel, az egyik hely egy elhagyott klinikára emlékeztetett. Ahhoz, hogy aludni tudjanak, három szett műanyag széket kellett összetolniuk, és ez több mint egy hónapig volt így.” A család elmondása szerint az őr, aki a három családtagot fogvatartotta, azt mondta nekik, hogy ,,ő maga tíz kilót fogyott, mert nincs mit enni”. Rokonaik azt vallják, hogy Ruti, Keren és Ohad azt mondták, hogy nem érezték magukat foglyoknak.

Amit Szegal, a 12-es csatorna riportere este arról számolt be, hogy az egyik túsz azt mesélte a családjának, hogy fogságuk első napjaiban egy alagútban tartották őket, ahol megjelent nem más, mint a Hamász de-facto ura, Jechíje Szinwar és biztosította őket, hogy nem lesz bántódásuk, és hogy ,,a legvédettebb helyen” vannak. Szinwar héberül beszélt velük akcentus nélkül (22 évet töltött izraeli börtönben volt ideje megtanulni a nyelvet).

Egy másik frissen szabadult, Nir Oz kibuc lakosa azt mesélte a katonai rádió szerint, hogy Szinwar jobbkeze és testvére, Muhammad Szinwar is meglátogatta őket az alagútban.

Muhammad a Hamász katonai szárnyának magas rangú parancsnoka, és részt vett Gilad Salit elrablásában és fogva tartásában.

Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái.

A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

The post A frissen szabadult túszok mesélnek first appeared on Új Kelet online.