Avi/ujkelet.live

Vaskardok-53. nap: Október 7 óta eltűntként nyilvántartott Ravid Katz családját értesítették, hogy azonosították a holttestét.

Katz Doron Katz-Asher bátyja, akit pénteken engedtek szabadon lányaival, Razzal (5) és Avivval (2) 49 nap Gázában töltött fogság után.

„Tegnap értesültünk arról keserű hírről, hogy Ravid Katzot, feleségem, Doron testvérét az október 7-i események során megölték” – mondta Joni Asher.

,,Ravid Nir Oz kibucban élt, művelt ember a gyönyörű Izrael földjéről, csodálatos apja Saharnak, Sirának és a hat hónapos kis Almának, valamint partnere Revitalnak. Mindig emlékezni fogunk rá.”

Déli front: A Hamász terrorszervezet által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint a Sifa Kórház dialízisosztályát újranyitották, és arra kérte a betegeket, hogy jöjjenek és folytassák a kezelést.

Az izraeli katonák korábban razziát tartottak Gáza legnagyobb kórházában, aminek következtében több száz beteget és több ezer lakóhelyüket elhagyni kényszerült embert evakuáltak, akik ott tartózkodtak. A kórházban elfogyott az élelem, a víz és az áram, és már nem tudott betegeket fogadni. A hadsereg úgy véli, hogy a kórház alatt van a terrorcsoport egyik fő parancsnoki központja.

Képek a frontról

Északi front: Az izraeli hadsereg kedden cáfolta a libanoni média állításait, miszering ágyúzta volna a Libanonnal közös határrészt.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy találkozott az észak-izraeli önkormányzatok vezetőivel, és elmondta nekik, hogy a hadsereg készen áll minden forgatókönyvre a libanoni határ mentén.

„Nehéz döntést hoztunk az északi lakosok evakuálásával, és teljes elismerésem az általatok mutatott rugalmasságért és türelemért, és harcunk lehetővé tételéért” – mondta Halevi.

Júdea és Szamária: Az izraeli erők az éjszaka Deir ‘Ammar palesztin faluban (Palesztin Hatóság területe) lerombolták a terrorista otthonát, aki augusztus 31-én gázolásos terrortámadást hajtott végre a Maccabim ellenőrzőpontnál, megölve a 20 éves Maxim Molcsanov őrmestert.

Az öröm pillanatai: Az Izraeli Védelmi Erők felvételeket tett közzé a tegnap este szabadon engedett túszok családtagjaikkal való találkozásairól.

Eitan Jahalomi (12) Nir Ozból a helikopterről leszállva összeölelkezik édesanyjával. Édesapja, Ohad fogságban maradt.

Or és Jagel Já’ákov valamint a Calderon család:

Annak érdekében, hogy segítsenek három szabadon engedett túsz gyermeknek a felépülésben, a család kutyáját, Rodneyt a Schneider Orvosi Központba szállították.

Hagar Brodutch (40) és három gyermeke Ofri (10), Juvál (8) és Uria (4) vasárnap este szabadultak 51 nap fogság után.

A családfő, Avichai Brodutch indította el a túszok kiszabadítására irányuló mozgalmat, amikor „A családom Gázában van” feliratú táblával leült a védelmi minisztérium Tel-Aviv-i főhadiszállásánál.

53 nappal a zsidó nép történetének a holokauszt óta – bekövetkezett legnagyobb mészárlása után Be’eri kibuc lakói ismét búzát kezdtek vetni a földeken.

Egészség: Dr. Ronit Lubetzky, a tel-avivi ichilovi Dana gyermekkórház gyermekosztályának igazgatója közölte, a fogságban eltöltött idő hatással volt a gyermekek tápanyag bevitelére. Az orvosi vizsgálatuk különféle problémákat mutatott, köztük ortopédiai és táplálkozási problémákat.

Azt mondta, amikor megkérdezték az egyik kislányt a kórházban: ,,Hogy van, empanadát kért tőlünk. Nem sokkal ezelőtt megkapta az empanadát.” Lubetzki azt is elmondta, hogy kora reggel Erez és Szahar Calderon joghurtot kértek granolával és szőlővel.

Diplomácia: Bill Burns, a CIA igazgatója kedden Dohában találkozik a Moszad igazgatójával, David Barneával és Katar miniszterelnökével, hogy megvitassák a gázai harcok szünetének lehetséges második meghosszabbítását, ha a Hamász további túszokat enged el, idézett a Walla hírportál egy amerikai tisztviselőt és két, a terv részleteit ismerő forrást.

Burns azt tervezi, hogy újabb túszegyezményeket szorgalmaz Barneával és Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani katari miniszterelnökkel a gázai háborúról folytatott szélesebb körű megbeszélésen – mondta az amerikai tisztviselő.

Segély: Az Egyesült Államok világossá tette Izrael számára, hogy arra számít, hogy a harcok szünetében a Gázába érkező humanitárius segélyek és üzemanyag növelt mennyisége akkor is folytatódik, amikor az ideiglenes tűzszünet véget ér, idézett a Walla két magas rangú amerikai tisztviselőt.

The post Vaskardok: Öröm és gyász pillanatai, feszültség északon first appeared on Új Kelet online.