Avi/ujkelet.live

Vaskardok-54. nap: Több órás késés után a Hamász terrorszervezet az éjszaka átadta a 10 izraeli túszt a Vöröskeresztnek. A terroristák rajtuk kívül két orosz izraeli állampolgárt is elengedtek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett gesztusként, akiket külön választottak, és korábban hagyhatták el az övezetet a Hamász által leadott 10-es listán szereplő túszoknál. Ezenkívül, szintén egy külön egyezménynek köszönhetően 4 thai fogoly is visszatérhetett az izraeli túszokkal egy csoportban.

A késő esti órákban a Vöröskereszt Egyiptomba vitte a túszokat a Rafah átkelőn át, ahol izraeli erők már várták őket, és személyazonosságuk ellenőrzése után a Kerem Salom átkelő oldalkapuján át érkeztek Izraelbe.

Az elengedett túszok: Irena Tati (73) és lánya, Jelena Trupanov (50), akik orosz izraeli állampolgárok.

Elena férjét, Vitalijt az október 7-i mészárlásokon meggyilkolták Nir Ozban. Fiukat, Szása Trufanovot és barátnőjét, Szafir Cohent szintén elrabolták. Jelena október 30-án szerepelt a Hamász propaganda videójában, melyben Binjámin Netanjahu miniszterelnököt szidja, felszólítva őt, hogy biztosítsa szabadon bocsátásukat, miközben azzal vádolja őt, hogy nem akadályozta meg a terrorcsoport október 7-i mészárlását. A videóban szereplő kijelentéseket biztosan a terroristacsoport diktálta.

A megállapodás szerinti tízes csoporton belül: Raz Ben Ami (57), Jarden Roman (36), Liat Atzili (49), Moran Sztela Janai (40), Liam Or (18), Itai Regev (18), Ofir Engel (17), Amit Sani (16), Gali Tarsanszky (13) Raia Rotem (54) jöhettek haza.

Kitörő örömmel, és tapsviharral ünnepelték a jelenleg egy Holt-tengeri szállodában lakó Be’eri kibuc – háború miatt kitelepített lakói, amikor a tévében nyilvánosságra hozták, hogy a csütörtökön szabadon engedett 10 izraeli túsz – köztük hat be’eri lakos – útban van hazafelé.

Az Izraeli Védelmi Erők a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként segíti a frissen szabadult túszokat. A hadsereg telefonokat is biztosít számukra, hogy azonnal felhívhassák rokonaikat. A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

  • A megállapodás részeként a Hamász eddig elengedett 70 izraeli túszt, míg Izrael 210 palesztin biztonsági foglyot, akiket súlyos bűncselekményekért mint például gyilkossági kísérletért ítéltek el.
  • 149 izraeli túsz van Gázában.
  • A kiterjesztett tűzszünet ma jár le, tárgyalások folynak a meghosszabbításáról.
  • A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a Vöröskereszt nemzetközi bizottságának elnökével beszélve kiemelte annak fontosságát, hogy a szervezet találkozzon a még fogva tartott túszokkal, és orvosi segítséget nyújtson nekik.

Terror: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy értesítette a Bibasz családot a fogságban lévő három családtag jólétével kapcsolatos Hamász nyilatkozat miatt.

,,A Hamász terrorszervezet továbbra is kegyetlen és embertelen módon cselekszik” – mondta az hadsereg, hozzátéve, hogy vizsgálja a Hamász által közzétett információk valódiságát.

Siri Bibaszt férjével, Jardennel és két fiával, Ariellel (4) és Kfirrel (10 hónapos) október 7-én Nir Oz kibucból Gázába hurcolták.

A Hamász szerdán azt állította bizonyíték nélkül, hogy meghaltak egy izraeli légicsapásban.

Anno a Palesztin Iszlám Dzsihád azt állította, hogy a 77 éves Hanna Katzir meghalt a fogságban, ami hazugságnak bizonyult, mivel pénteken szabadult.

Kérés: Liora Argamani, a fogságban lévő Noa édesanyja szívszorító videóban osztotta meg, hogy agyrákja van és látni szeretné lányát mielőtt meghal.

Joe Biden amerikai elnök és a Vöröskereszt segítségét kérte, hogy szabadítsák ki lányát. A videó végén pedig üzent Noának arra az esetre, ha szabadulását már nem érné meg.

Örömteli pillanatok: A tel-avivi Ichilov Kórházban készült fotókon a tegnap szabadult Meirav Tal szeretteivel ölelkezik.

Az 54 éves, Nir Oz kibucból származó Talt élettársával, Jáir Jáákovval (59) és fiaival, a 16 éves Orral és a 13 éves Jagellel együtt rabolták el. Ort és Jagelt hétfőn szabadon engedték kilenc másik túszdal együtt, miközben Jáir még mindig Gázában van.

Az orosz állampolgársággal is rendelkező, Vlagyimir Putyin elnök kérésére szabadon engedett Ron Krivoi találkozása szüleivel. Ron kétszer szökött meg a Hamásztól.

A tegnap szabadult 36 éves Rimon Kirsht Buchshtav találkozása testvérével. Férje Gázában maradt.

Ejtán Jahalomit, akit a Hamász terroristái arra kényszerítettek, hogy videókat nézzen az október 7-i mészárlásaikról, meglátogatta kedvenc csapata, a Hapoel Beerseva.

Ejtán azt mesélte, hogy Sani Goren (29) vigyázott rá a fogságuk alatt. Félretett neki az ételéből és oda adta neki, hogy ne legyen éhes.

Jagel és Or Jáákovnak szülinapi partit tartottak. Azt kívánták, hogy az összes túsz hazatérjen.

Az ikrek, Emma és Juli Cunio első mosollyal teli órái édesanyjukkal, Sáronnal a Gázából való szabadulás után. A családfő, David (34) fogságban maradt.

Egészség: Az Ichilov Kórház szerdán tájékoztatást adott a jelenleg az egészségügyi központban kezelt frissen szabadult túszokról.

,,Az egyik kislánynak ortopédiai beavatkozásra volt szüksége, és tegnap este megműtötték. Felgyógyult a műtétből, ébren van, evett, és beszél családjával és barátaival”.

A nyilatkozat feltehetően a 11 éves Nir Ozból származó Juvál Engelre utal, akit tolószékben engedtek ki a fogságból, és be volt kötözve a lába.

Ronit Lubetzky professzor, a gyermekgyógyászati osztály vezetője szerint a gyerekek testsúlyuk 10-17 százalékát veszítették el több mint 50 napos fogságuk alatt, hozzátéve, hogy a kórház egészségügyi személyzete azon dolgozik, hogy az összes kulcsfontosságú táplálkozási elemet – köztük a vitaminokat – visszaállítsák a gyerekek étrendjébe.

Tüntetés: Több tucatnyian vettek részt szerdán a gyászoló családok tiltakozásán Jeruzsálemben a Kneszetnél a kormány lemondását követelve a katonai és hírszerzési kudarcok miatt, amelyek lehetővé tették a Hamásznak az október 7-i atrocitások végrehajtását.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy nőt letartóztattak, mert elzárta a Kneszethez vezető utat, akadályozva a képviselők bejutását. A kihallgatást követően elengedték.

Meeting: Joáv Gallant védelmi miniszter „különleges helyzetértékelést” tartott a hadsereg, a Moszad és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőivel a túszul ejtett izraeliek hazahozására tett erőfeszítésekről – közölte hivatala.

„Minden erőfeszítést megteszünk a túszok hazahozatalára és az összes Gázában fogva tartott nő és gyermek hazahozatalára irányuló jelenlegi folyamat teljesítése érdekében” – fogalmaz Gallant közleményében. ,,Az izraeli hadsereg légi, tengeri és szárazföldi erői készen állnak a harcok azonnali újraindítotására.”

Nem áll le: Az ideiglenes tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások közepette Binjámin Netanjahu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael folytatja hadjáratát a Hamász felszámolására.

,,Az elmúlt napokban egy kérdést hallok: Izrael visszatér-e a harchoz, miután a túszaink hazatérésének ez a szakasza véget ért? A válaszom egyértelműen – igen” – mondta a miniszterelnök egy videónyilatkozatban. „Szó sincs arról, hogy nem térünk vissza a végsőkig menő harchoz.”

Likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este közölte, hogy a hadsereg likvidált három fegyveres terroristát a Gázai övezetben, akik megsértették a tűzszünetet és veszélyeztették az izraeli erőket.

The post 12 túsz tért haza, és a Hamász pszichológiai terrorja first appeared on Új Kelet online.