ujkelet.live

Siri Bibaszt férjével, Jardennel és két fiával, Ariellel (4) és Kfirrel (10 hónapos) október 7-én Nir Oz kibucból Gázába hurcolták. Siri unokatestvére, Joszi Schneider a Kan közrádióban reggel azt nyilatkozta, hogy a családja semmi információt nem kapott fizikai állapotukról: ,,Nem tudjuk, hogy élnek-e vagy megsebesültek, Jarden sérülten esett fogságba.”

Jarden elhurcolása:

Schneider bírálta a világ közömbösségét az október 7-én elkövetett mészárlások iránt. ,,Sok interjút készítettek velem a világban, az empátia mellett, amit néha kapok, Izrael cselekedeteiről kérdeznek és kritikával találkozom, mindig mi vagyunk a hibásak mindenért. Azt mondom nekik, hogy október 7-e egy olyan nap, amelyre emlékezni kell, egy nap ugyanarra a valóságra fognak ébredni”.

Az elmúlt napokban több tucat gyereket, anyjukat és idős nőt engedtek ki a fogságból a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet részeként, de a Bibasz család kimaradt belőle, és Schneider szerint ma sem szerepelnek a listán.

Reggeli riportok szerint a Hamász benne van a tűzszünet négy nappal való kiterjesztésében, ami potenciálisan 40 további izraeli túsz szabadon engedését jelenti.

A héten a Sky Newsnak adott interjújában az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes azt mondta, hogy ,,a Bibasz család két gyermekét Nir Oz kibucból az egyik palesztin frakció Khan Junesz körzetében tartja fogva”. Úgy gondolják, hogy a Népfront Palesztina Felszabadításért terrorszervezet birtokában vannak, amelynek van egy kis frakciója a Gázai övezetben.

A nagy terrorszervezetek, a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád mellett a Gázai övezetben számos frakció aktív, amelyek többsége nagyon kicsi. Ideológiai konfliktus esetén is hallgatniuk kell az övezetet ellenőrző Hamászra, és úgy vélik, hogy együttműködésük részeként a Hamász szándékosan adott át izraeli túszokat ezeknek a szervezeteknek.

A család elrablása:

Körülbelül 12 kisebb méretű terrorista szervezetről van szó, amelyek rendelkeznek bizonyos tűzerővel, és részt vesznek az Izraeli Védelmi Erők elleni harcban Gázában. Néhányan még az október 7-i támadásban is részt vettek.

A palesztin frakciók 2018 márciusa óta együttműködnek az Irán és a Hezbollah égisze alatt létrehozott „Ellenállási Frakciók Közös Főhadiszállása” mozgalomban. Ettől az évtől fogva a gázai palesztin frakciók katonai tevékenységét ugyanaz a főhadiszállás irányítja, amelyet a Hamász, onnan vezényelték a rakéták és a páncéltörő rakéták Izraelre való kilövését az eszkaláció előző fordulóiban.

The post A Bibasz család rokona: ,,Nem tudjuk, hogy élnek-e” first appeared on Új Kelet online.