ujkelet.live

A Parlamenti Képviselők Nemzetközi Iszlám Fórumának 2023. november 24-én, a jelenlegi gázai tűzszünet idején tartott konferenciáján elhangzott videóbeszédében a Hamász külföldi vezetője, Khaled Mashaal azt mondta, hogy mozgalma október 7-i támadása megmutatta, hogy Izrael ,,gyenge mint a pókháló”, és legyőzték Izraelt pszichológiai, katonai és hírszerzési szinten.

Mashaal beszédéről a Hamászhoz kapcsolódó Palinfo.co weboldalon tettek közzé részleteket, melyeket a Middle East Media Research Institute (MEMRI) lefordított.

Azt ígérve, hogy ez a vereség .,hamarosan lezárul”, hozzátette, hogy ma, hat hét harc után a Hamász alagútjai és lőszerei továbbra is érintetlenek, és ,,még mindig képes manőverezni, rakétákat lőni és csapást mérni megszálló harckocsikra”.

Ezek a kijelentések visszhangozták Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter közelmúltban tett állításait, aki a Hamász politikai iroda vezetőjére, Iszmail Hanijére hivatkozva azt mondta, hogy a Hamász eddig csak képességeinek és fegyvereinek 10-12 százalékát használta fel.

  • A Kan közszolgálati műsorszolgáltató múlt héten arról számolt be, hogy három tisztségviselő találkozott különböző rendezvényeken és helyszíneken a Hamász külföldi vezetőivel, Iszmail Hanijével és Mashallal, és azzal az érzéssel távoztak a találkozókról, hogy a Hamász vezetése a győzelem eufóriájában van.
  • Ugyanezen források szerint Hanije azt az érzést közvetítette a találkozókon jelenlévők felé, hogy a Hamász képes lesz megőrizni uralmát az övezetben. Az egyik forrás azt nyilatkozta a Kan-nak: ,,Egyértelmű, hogy nem esett le nekik a húszfilléres, és nem igazán értik, mi történik a Gázai övezetben. Ez is egy bizonyos szakadást mutat köztük és a Hamász gázai vezetése között.”
  • Joáv Gallant védelmi miniszter is reagált a Hamász magas rangú tisztségviselőinek kérkedésére:,,Napjaik meg vannak számlálva, a Hamász elleni harc az egész földkerekségre kiterjed.”

Mashaal kijelentette továbbá, hogy a Hamász Mohamed próféta példáját követi, aki Bizánc és Perzsia meghódítását hirdette még akkor is, amikor ostrom alatt volt Medinában a 627-es árokcsata során.

Masaal azt tanácsolta a nyugati vezetőknek, hogy álljanak le a Hamász összeomlása utáni Gázáról való beszéddel, és inkább kezdjenek el gondolkodni az Izrael pusztulása utáni régión.

Azt is állította, hogy az izraeli civilek elrablása nem volt a Hamász október 7-i támadásának célja, ezt az állítást cáfolják a Hamász terroristáinak a támadást megelőzően adott részletes írásos utasítások.

A Kan októberben bemutatott egy dokumentumot, amelyet a terroristák egyik járművében foglaltak le Re’im kibucban. A dokumentumból kiderül, hogy a Hamász terrorszervezet előre megtervezte a gyilkosságok és a túszok elrablásának forgatókönyveit, a túszok élőpajzsként való használatát, valamint a támadás során a házak, autók és mezők felgyújtását.

A dokumentum kódneveket tartalmaz, amelyeket a Hamász adott a terepen végrehajtott lehetséges műveletekhez, nyilván azért, hogy a parancsnokság értesüljön az ott zajló eseményekről. Például az “Aszwad” (fekete) szó az összes túsz meggyilkolásának kódneve volt. Az “Ahmar” (piros) szó a Hamász terroristáinak fogságba esésének, a “Bus” autóbusz szó pedig a túszok élőpajzsként való használatának kódneve volt.

A dokumentumban más, kódnevek nélküli műveletek is szerepelnek, például a környező házak, autók és szántók felgyújtása és a terület elfoglalása. A dokumentum további bepillantást enged a Hamász valódi szándékaiba október 7-én reggel.

Egy másik dokumentumból kiderül, hogy a szervezet katonai szárnyának tagjai egyértelmű utasításokat kaptak civilek lemészárlására. A „szigorúan titkosnak” definiált dokumentumban a Hamász-osztagnak szóló utasítások szerepelnek Alumim kibuc elfoglalására.

,,Az osztag küldetése – megtámadni Alumim kibucot azzal a céllal, hogy minél több áldozat legyen, túszokat ejtsenek és felkészüljenek a kibucban, amíg további utasításokat nem kapnak” – áll a dokumentumban. ,,A szakasz küldetései – a szakasz felelősségi területének megtisztítása és biztosítása, valamint a túszok begyűjtése. Külső biztosítás, a kibuc kerületi védelme az izraeli erők betörési kísérletei ellen.”

The post A Hamász vezető tagjának kérkedése és hazugságai first appeared on Új Kelet online.