Avi/ujkelet.live

Vaskardok-54.nap: A Miniszterelnöki Hivatal éjszaka közölte, megkapta a ma szabadulandó túszok nevét és értesítették a releváns családokat.

Újabb feszült nap: A fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet hatodik és egyben utolsó napjában vagyunk, amit eredetileg négynaposra terveztek. Tárgyalások folynak Katar és Egyiptom közvetítésével az újabb hosszabbításról, mely riportok szerint egy-két vagy akár kilenc nap is lehet. Ez továbbra is napi 10 izraeli túszt jelent 30 palesztin biztonsági fogolyért cserébe.

  • Bill Burns, a CIA igazgatója kedden találkozot a Moszad igazgatójával, David Barneával, Abbász Kamellel az egyiptomi hírszerzés vezetőjével és Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani katari miniszterelnökkel, hogy megvitassák a gázai harcok szünetének lehetséges második meghosszabbítását, ha a Hamász további túszokat enged el, jelentette a Walla hírportál.
  • A dohai megbeszéléseken a Moszad igazgatója közölte, hogy Izrael nem fog beleegyezni az új túszegyezményről szóló vitába, amíg a jelenlegit nem hajtják végre, és minden túszul ejtett nőt és gyermeket szabadon engednek.
  • Izrael úgy véli, hogy a Hamász még mindig 30-40 nőt és gyermeket tart fogva, köztük körülbelül 20 21-50 év közötti nőt, és arra számít, hogy a következő napokban szabadon engedik őket a szünet esetleges meghosszabbításának részeként.
  • A Hamász eddig elengedett 60 izraeli túszt, míg Izrael 180 palesztin biztonsági foglyot, akiket súlyos bűncselekményekért mint például gyilkossági kísérletért ítéltek el.
  • 156 izraelit továbbra is túszként tartanak a Gázai övezetben.

Politikai aspektus: Mindeközben Binjámin Netanjahu miniszterelnök két szélsőjobboldali szövetségese, a Becalel Szmotrich vezette Vallásos Cionizmus illetve az Itamar Ben-Gvir vezette Otzma Jehudit azzal fenyegetnek, ha újabb túszalku születik, kilépnek a kormányból. Az Otzma Jehudit a jelenlegi megállapodás jóváhagyásakor is nemmel szavazott.

Szabadulás: A Hamász terrorszervezet tegnap elengedett 10 izraeli túszt és egy másik megállapodás részeként két thai állampolgárt.

A frissen szabadult túszok visszatérése Izraelbe

Az elengedett túszok: Gabriela és lánya, Mia Leimberg (17) Nir Jichák kibucból és a kutyájuk. Gabriela testvére, Klara Marman 62). Testvérük, Fernando Marman (60) illetve Klara partnere, Norberto Louis Har (70) Gázában maradtak. Meirav Tal (54) Nir Oz kibucból, partnere, Jáir Jáákov (59) Gázában maradt, Jáir fiai, Or és Jagel tegnap szabadultak. Ditza Heiman (84) Nir Oz kibucból. Tamar Metzger (78), férje, Joram (80) Gázában maradt. Noralin Babadila Agodzso filippínó izraeli polgár, akinek férjét megölték a mészárláskk során Nirim kibucban. Adi Szagi (75) Nir Ozból. Rimon Kirsht (36) Nirim kibucból, férje, Jagev Buchshtav Gázában maradt. Ofelia Roitman (77) Nir Ozból.

Propaganda: A Hamász este közzétett egy videót az elhurcoltak átadásáról a Vöröskeresztnek. A videó minden egyes pillanata megrendezett és a terroristákat humánusnak kívánja beállítani.

Ugyanezek a terroristák fegyverrel kényszerítették a 12 éves Ejtán Jahalomit, hogy nézzen videókat az október 7-i mészárlásaikról, melyekben több száz civilt öltek meg, köztük a fiú lakhelyén, Nir Or kibucban is. Ugyanezek a terroristák azt mondták a magyar izraeli állampolgár Dafna (15) és Ela (8) Eljakimnak, hogy senki nem akarja őket visszakapni, és azzal fenyegettek, hogy megölik őket, ha elmondják mi történt velük és hol voltak fogva tartva.

Gabriela és Mia Leimberg első kapcsolatfelvétele a családdal:

Szinwar: Micha Kobi, a Sabak belbiztonsági szolgálat egykori magas rangú tagja és az a férfi, aki kihallgatta anno a Hamász mostani vezetőjét, Jechíje Szinwart, reggel nyilatkozott a Kan körádiónak.

  • A 12-es csatorna hétfő este arról számolt be, hogy az egyik túsz azt mesélte a családjának, hogy fogságuk első napjaiban egy alagútban tartották őket, ahol megjelent nem más, mint Szinwar és biztosította őket, hogy nem lesz bántódásuk, és hogy ,,a legvédettebb helyen” vannak. Szinwar héberül beszélt velük akcentus nélkül (22 évet töltött izraeli börtönben volt ideje megtanulni a nyelvet).
  • Egy másik frissen szabadult, Nir Oz kibuc lakosa azt mesélte a katonai rádió szerint, hogy Szinwar jobbkeze és testvére, Muhammad Szinwar is meglátogatta őket az alagútban.

A riportokra reagálva Kobi azt mondta, nehezen tudja elhinni, hogy ez így volt, mert szerinte ,,Szinwar a legkegyetlenebb vezető, aki mélységesen gyűlöli a zsidókat”.

,,A saját népét sem szereti. 15 olyan esetről tudok, amikor palesztinokat ölt a saját kezével a börtönben, borotvával és machetével. Amikor anno megkérdeztem, miért nem házasodott meg, azt válaszolta, hogy a Hamász a házastársa”. Kobi szerint Szinwar azért igyekezett megtanulni héberül, hogy jobban megismerhesse az ellenségét.

Arra a kérdésre, hogy Izrael képes lesz-e elkapni őt, a következőt válaszolta: ,,Nem lesz könnyű, nem fog megadni magát, az utolsó golyóig küzdeni fog, de elkapjuk, szerintem elég közel vagyunk hozzá.”

Az elraboltak szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban: ,,Szinvar egy hazug csaló, aki megtéveszt bennünket. Vele az ő igényeinek megfelelő megállapodások köthetők, becslésem szerint nem fog mindenki kiszabadulni a Szinwarral kötött megállapodás révén.”

G7 és a hútik: A G7-ek külügyminiszterei felszólították az Irán által támogatott húti lázadókat, hogy hagyjanak fel a nemzetközi hajózás fenyegetésével, és engedjék el a 10 nappal ezelőtt elrabolt hajót.

„Hangsúlyozva a tengeri biztonság fontosságát, felszólítunk minden felet, hogy ne fenyegesse és ne avatkozzon be minden hajó hajózási jogainak és szabadságának törvényes gyakorlásába” – áll a G7 elnökének Japánban kiadott közleményében.

„Kifejezetten felszólítjuk a hútikat, hogy haladéktalanul fejezzék be a civilek elleni támadásokat és a nemzetközi hajózási utakat és kereskedelmi hajókat érő fenyegetést, és engedjék szabadon a nemzetközi vizekről november 19-én illegálisan elfoglalt M/V Galaxy Leader-t és legénységét” – tette hozzá a nyilatkozat.

The post Túszalku politikával vegyítve, és a kegyetlen Szinwar first appeared on Új Kelet online.