ujkeletlive

A koalíció Otzma Jehudit frakciója a kormány feloszlatásával fenyegetőzik, amennyiben a hadsereg nem folytatja teljes erővel a Hamász felszámolására irányuló harcokat, utalva David Barna kémfőnök vezetésével, a túszalku további meghosszabbítására irányuló Katarban zajló tárgyalásokra.

A héber médiában idézett pártforrások azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben újabb tűzszüneti megállapodás születik további túszok elengedése érdekében, az Itamar Ben-Gvir vezette frakció mind a hat képviselője kilép a koalícióból.

“A háború végső célja a Hamász teljes felszámolása. Minden olyan alku, amely a Hamász életben tartását vonja maga után, további, a Fekete Szombathoz hasonló katasztrófákhoz vezethet, egy ilyen alku a Hamász győzelmét jelentené ebben a háborúban,” – állítják a médiának nyilatkozó források, hozzátéve azt is, miszerint “nem szabad beleegyeznünk semmiféle ilyen alkuba, és az Otzma Jehudit nem lesz része egy olyan kormánynak, amely lehetővé teszi a Hamász további létezését.”

Ben-Gvir megerősítve a névtelenül nyilatkozó forrásokat, tegnap este X-en közzétett rövid nyilatkozatában hangsúlyozta – “a háború leállítása egyenlő a kormány feloszlatásával.”

Az október hetedikei mészárlások után kezdődött, a Hamász terrorszervezet felszámolására irányuló háború kezdete óta, a múlt héten pénteken először lépett életbe az izraeli túszok szabadon engedése érdekében egy négy napos ideiglenes tűzszünet, amelyet újabb két nappal meghosszabbítottak. Amennyiben a szerdára várható újabb 10 fogoly is hazatér, a megállapodás szerint eddig összesen 70 izraeli – többnyire gyerekek és nők térhettek haza, és egyesülhettek szeretteikkel. A megállapodás szerint minden izraeli túszért 3 nő vagy kiskorú, nem gyilkosság miatt elítélt palesztint engednek szabadon.

A tegnapi dohai megbeszélésen Barnea, William Burns CIA-igazgatóval, Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési vezetővel, Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani katari miniszterelnökkel, illetve más katari tisztviselőkkel tárgyalt további fogvatartottak szabadon bocsátására vonatkozóan.

Az AFP-nek nyilatkozó katari források arról számoltak be, hogy a megbeszélések célja a meghosszabbított tűzszünetre alapozott tárgyalások kezdeményezése egy újabb lehetséges megállapodás következő szakaszáról. A nemzetközi médiának nyilatkozó amerikai források szerint a CIA igazgatójának erőfeszítései az amerikai állampolgársággal rendelkezők, mellett a fogvatartott izraeli férfiak, illetve első katonáink szabadon bocsátására irányulnak.

Az eredeti alkunak megfelelően a tűzszünet akár vasárnapig kitolható – feltéve, ha naponta további 10 nőt és gyereket szabadon engednek. Ilymódon szerda estig a fogvatartott gyerekek mindegyike elvileg hazatérhet. A Hamász azonban a férfi túszokért, és a katonákért cserébe újabb megállapodást ajánlott, azt követően, hogy szabadon engedik a fennmaradó összes női foglyot is. A különböző hazai forrásokat idéző riportok szerint az izraeli vezetés, ugyan nem zárkózik el egy további megállapodástól, – azzal a kikötéssel, hogy a további szabadon bocsátások nem vezetnek tartós tűzszünethez, ugyanakkor a Ynet hírportál egy magas rangú diplomáciai forrásra hivatkozva kedden arról számolt be, hogy a gázai ideiglenes tűzszünet meghosszabbítását illetően – “ha van konkrét javaslat, a kabinet megfontolja, de eddig semmi ilyesmiről nem volt szó. Ha úgy látjuk, hogy ez egy komoly felvetés, akkor megvizsgáljuk.”

“Amennyiben 10 nap alatt a lehető legtöbb túszt ki tudjuk hozni, az nagyszerű, de senki sem felejti el a háború célját, és senki sem fog belemenni valami olyan nevetséges dologba, mint a lefegyverzés. Már tudjuk, hogy a nemzetközi erőkre mennyire lehet támaszkodni,” – tette hozzá az idézett tisztviselő.

A túszok szabadon bocsátása révén az egész ország osztozik családjaik örömében, a közvélemény, és a kabinet azonban egységesen határozott az iránt, hogy a tárgyalások illetve a többi túsz elengedését biztosító újabb lehetséges megállapodás nem helyettesítheti a Hamász terrorszervezet végleges felszámolásához vezető harcok tovább folytatását.

Készen állunk, hogy folytassuk a harcot a Hamász felszámolásáért. Ez időbe telik, ezek összetett célok, de több mint indokoltak,” – közölte tegnap Herzi Halevi, a hadsereg vezérkari főnöke.

The post Újabb túszalku esetén Ben-Gvir frakciója kilépne a kormányból first appeared on Új Kelet online.