ujkeletlive

Háború, vagy háború?

Az utolsó pillanatban

Tíz perccel a reggel hét órai határidő lejárta előtt, a hadsereg szóvivője közölte, miszerint a fegyverszünet folytatódni fog, mivel a Hamász előállt egy új listával, amely nyilvánvalóan megfelel a megállapodás követelményeinek. A terrorszervezet korábban hét női és gyermek foglyot, valamint három holttestet szándékozott hazaküldeni a mai nap folyamán.

Izrael a felülvizsgált listát körülbelül 20 perccel az eleve kitolt határidő vége előtt kapta meg, ilymódon a tűzszünetet egy nappal meghosszabbították.

Előzmények

Izrael, és a Hamász terrorszervezet között, múlt héten pénteken életbe lépett túszalku második része szerint naponta újabb 10 – gyerek és női, túsz elengedése esetén a zsidó állam újabb egy nap tűzszünetet biztosít. A legutóbbi két napos hosszabbításnak megfelelően kedden, és szerdán a Hamász szabadon engedett újabb 20 izraeli foglyot, a megállapodáson kívül két izraeli-orosz, és hat thai állampolgárt.

A túszok elengedése előtti napon a Miniszterelnöki Hivatal számára a Hamásznak be kell mutatnia a következő tízes csoportot tartalmazó nevek listáját, ami ezúttal nem történt meg. A héber médiának [Walla] nyilatkozó izraeli forrás közölte, hogy a Hamász közvetítőkön keresztül azt javasolta, miszerint kevesebb mint 10 túszt, vagy nem nő, illetve gyerek fogvatartottakat engedjenek szabadon, ami állítólag 7 elő túsz, illetve 3 holttest kiadására vonatkozott.

Izrael azonban elutasította az ajánlatot, mondván, amennyiben a Hamász helyi idő szerint reggel 7 óráig nem nyújt be egy olyan listát, amelyen 10 nő, és gyermek neve szerepel, a harcok újraindulnak.

A háborús kabinet szerda este rendkívüli ülést tartott a túszalku meghosszabbítására irányuló javaslatokat illetően, mindössze néhány órával a többnapos tűzszünet határidejének lejárta előtt.

Az éjszakai órákban Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb látogatásra érkezett Izraelbe, melynek témája: a Gázának nyújtandó segélyek, és a tűzszünet lehetséges meghosszabbítása.

Emellett, párhuzamosan a tegnapi nap folyamán a túszalku fő közvetítőjeként számon tartott katari vezetőkkel izraeli, amerikai, egyiptomi magasrangú biztonsági képviselők is tárgyalásokat folytattak.

A héber médiában (12-es csatorna) megjelent riportok szerint Izrael nem volt elégedett a közvetítők révén bemutatott listatervezettel, hangsúlyozva, hogy az eredeti alkú szerint a Hamásznak először a túszul ejtett valamennyi gyermeket, és nőt kell szabadon engednie.

Izrael úgy tudja, hogy legalább négy gyermek – a 10 hónapos, és négyéves Kfir és Ariel Bibasz, valamint Aisa és Bilal Ziadne testvérek, – illetve 20 női túsz még mindig a Hamász fogságában van. A Bibasz családról tegnap a terroristák – bizonyítékok felmutatása nélkül, azt állították, hogy már nincsenek életben.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Izrael hamarosan folytatja a Hamász felszámolására irányuló kampányát, nem zárva ki a nők és gyerekek hazahozatalát biztosító tűzszünet meghosszabbítását.

Miután elraboltjaink visszaszolgáltatásának ez a szakasza kimerül, Izrael visszatér a harcokhoz? A válaszom egyértelmű igen. Kizárt, hogy ne térjünk vissza a harcokhoz a végsőkig,” – tette hozzá.

A miniszterelnök nyilatkozatához csatlakozott a hadikabinet két másik tagja Joáv Gallant védelmi miniszter, és Beni Gantz, valamint Herzi Halevi a hadsereg vezérkari főnöke, megerősítve, hogy készek a Vaskardok hadművelet azonnali folytatására.

ENSZ, vagy amit akartok

Több hetes hallgatás után, és Izrael illetve a Hamász által fogvatartott izraeli túszok családjai folyamatos bírálatai közben, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár tegnap este a közösségi médiában közzétett bejegyzésében kijelentette:

“Számos beszámoló szól arról, hogy a Hamász október 7-én elkövetett irtózatos terrorcselekményei során szexuális erőszakot követtek el, amelyet határozottan ki kell vizsgálni és felelősségre kell vonni.”

A nemi alapú erőszakot el kell ítélni. Bármikor. Bárhol,” – tette hozzá.

Az Izrael, és a Hamász közötti konfliktussal kapcsolatos háborús bűnöket, mindkét oldalról vizsgáló ENSZ-bizottság a Hamász által az Izrael elleni október 7-i támadások során elkövetett szexuális erőszakra fog összpontosítani, és hamarosan felhívást intéz a bizonyítékok beszerzésére, – közölte szerdán a Reuters hírügynökséggel Navi Pillay elnök, továbbá megerősítette, hogy továbbítja a bizonyítékokat a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, felszólítva a vádemelés megfontolására.

Most egy olyan bizottság élén ülök, amelynek jogában áll ezt kivizsgálni. Tehát kizárt, hogy ne tegyük meg,” – mondta Pillay. Továbbá, bár elmondása szerint néhányan már most is szívesen tanúvallomást tesznek, és ezeket átadják majd az ügyészeknek, hozzátette azt is, miszerint nagy kihívást jelent, hogy Izrael nem működik együtt a szervezettel, arra hivatkozva, hogy Izrael-ellenes elfogultsággal kezeli az ügyeket.

Az izraeli hatóságok már megkezdték saját hatáskörben az október hetedikei mészárlások során elkövetett szexuális erőszak, köztük a nemi erőszak ügyének vizsgálatát, miután olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek szexuális bűncselekményekre utalnak, például az áldozatokat levetkőztetve, és megcsonkítva találták.

A Hamász tagadja a vádakat, ugyanakkor Izrael a szexuális erőszakra utaló bizonyítékok sorát adta át a Reutersnek, közöttük szerepelnek olyan tanúvallomások, és fotók, amelyeket a támadások helyszínén tartózkodó elsősegélynyújtók, valamint a holttesteket az azonosítás során gondozó katonai tartalékosok tettek.

A 18 fős bizottság hamarosan nyilvános “felhívást tesz közzé” a Hamász által elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatos bizonyítékok benyújtására, – közölte Pillay, ugyanakkor abszolút sokkolónak minősítette az október hetedikei támadás utáni izraeli válaszcsapást, elítélve a halálos áldozatok magas számát, emellett egy másik prioritásként a konfliktus során megölt újságírók, köztük Isszam Abdallah [Reuters] halálának ügyét hangsúlyozta.

The post A Hamász megszegte a megállapodást, de a hadsereg nem állítja le a tűzszünetet first appeared on Új Kelet online.