Avi/ujkelet.live

Vaskardok-55. nap: Izrael és a Hamász terrorszervezet megállapodott abban, hogy egy nappal meghosszabbítják az ideiglenes tűzszünetet, miután a militáns csoport bejelentette, hogy további izraeli túszokat enged szabadon.

  • A bejelentés előtt izraeli tisztviselők azt mondták, hogy a Hamász nem készített listát azokról a nőkről és gyermekekről, akiket a megállapodás kritériumai alapján szabadon engednének, ha a tűzszünetet még egy nappal meghosszabbítják.
  • A Hamász azt állította, Izrael visszautasította ajánlatát hét nő és gyermek elengedésére, valamint három holttest kiadására, akiket túszul ejtettek és meghaltak Gázában. A militáns csoport azt mondta, hogy mindössze ennyi nő és gyerek van, akiket sikerült megtalálniuk. Néhány túszt a Palesztin Iszlám Dzsihád és más gázai terrorcsoportok tartanak fogva.
  • Az izraeli hadikabinet szerda este egyhangúlag megszavazta, hogy ha a Hamász helyi idő szerint reggel 7 óráig nem készíti el a túszok listáját a megállapított kritériumok szerint, a harcok folytatódnak.
  • De ,,röviddel reggel 7 óra előtt” Izrael megkapta a listát – közölte a miniszterelnöki hivatal.
  • Az elraboltak hazahozatalában részt vevő források szerint Izrael úgy véli, hogy még legalább 14 nőt és gyermeket tart fogva a Hamász – ez további hat nőt és gyereket jelent azon a nyolcon túl, akiket a Hamász ma elenged.

Egy izraeli tisztviselő szerint az új listán hat nő és két gyermek szerepel, nem pedig 10, mint az előző napokban.

A becslések szerint körülbelül 159 túsz maradt Gázában. A Hamász összesen 97 túszt engedett el, míg Izrael 210 palesztin terroristát engedett ki a börtönből. Izrael emellett több segélyszállító teherautót és üzemanyagot is beengedett Gázába, hogy segítsen kezelni a súlyos humanitárius válságot.

Fogolycsere: Szerda este 12 izraeli és négy thaiföldi állampolgár szabadult a fogságból. Az izraeliek között volt két orosz állampolgársággal rendelkező is, akiket Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett gesztusként engedett el a Hamász. A négy thai túszt szintén egy különálló megállapodás részeként szabadult.

A frissen szabadultak: Az 54 éves Raaja Rotem, a 13 éves Hila Rotem édesanyja, akit néhány nappal ezelőtt engedtek el. A megállapodás keretein kívül szabadon engedett két orosz-izraeli Jelena Trupanov (50) és édesanyja, Irena Tati (73). Jelena fia, Szása barátnőjével, Szafír Cohennel együtt fogságban maradt. A 18 éves Itáj Regev, akit 21 éves nővérével, Majával raboltak el. Maja szombaton szabadult.

Itáj első találkozása anyukájával

Gali Tarsanszky (13), testvérét Liort (15) és még a kutyáját is meggyilkolták a terroristák. Liam Or (18), unokatestvérei, Alma és Noám szombaton szabultak. Dror Ort, Liam nagybátyját, valamint Alma és Noam apját még mindig Gázában tartják fogva. Amit Sani (16). Ofir Engel (17).

Ofir első találkozása a szüleivel

Raz Ben Amit (57) október 7-én fogták el Be’eriben férjével, Ohaddal (57), aki továbbra is fogságban van. Liat Beinin Atzili (49) amerikai-izraeli állampolgárt férjével, Aviv-val együtt elrabolták – Aviv Gázában maradt. Moran Sztela Janai (40) és Jarden Roman-Gat (36).

Propaganda: A Hamász este közzétett egy videót az elhurcoltak átadásáról a Vöröskeresztnek. A videó minden egyes pillanata megrendezett és a terroristákat humánusnak kívánja beállítani.

UNRWA: A Gázából nemrég szabadult túszok egyike elárulta, hogy közel 50 napig tartotta fogva a padláson az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) egyik tanára. A történetet a 13-as csatorna újságírója, Almog Boker tette közzé X-en.

A túsz azt is közölte, hogy az őt fogva tartó tanár 10 gyermek édesapja volt. Ezenkívül alig kapott élelemet vagy orvosi ellátást, és a tanár bezárva tartotta.

Egy másik izraelit pedig egy gázai orvos tartotta fogva, miközben gyermekbetegeket kezelt.

Verés: Az 12-es csatorna szerda esti jelentése szerint a zsidó túszokat zordabb körülmények között tartották fogva, mint a thaiokat, és elektromos kábelekkel verték őket.

A jelentés szerint a Hamász által az elmúlt napokban szabadon engedett thaiföldi túszok a következőt mondták az izraeli biztonsági szerveknek: „Alkalmanként izraeliekkel tartottak minket fogságban, folyamatosan őrizték őket. A [Hamász] keményebben viszonyult a zsidókhoz, elektromos kábelekkel verték őket.” Egyikük hozzátette, a jelentés szerint: „Naponta egy pitát kaptunk, és egy tonhalkonzervet négy ember között osztottak szét.”

Északi front: A Vaskupola rakétavédelmi rendszer délelőtt elfogott egy ,,gyanús légi célpontot”, mely Libanonból belépett az izraeli légtérbe. Korábban drón behatolás miatt aktiválódtak a szirénák Dovev, Szassza és Matat közösségekben.

Harcok: Joe Biden amerikai elnök vasárnap azt mondta Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy aggódik egy esetleges izraeli katonai művelet miatt Gáza déli részén a harcok jelenlegi szünete után, idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt.

  • Biden azt mondta Netanjahunak, hogy az a mód, ahogyan Izrael tevékenykedett Gáza északi részén, amely széles körű támadásokat, valamint három páncélos és gyalogos hadosztályt is magában foglalt, nem ismétlődhet meg az enklávé déli részén jelenleg ott tartózkodó palesztinok milliói miatt.
  • Netanjahu azt mondta Bidennek, hogy a déli műveletre szükség van ahhoz, hogy Izrael célját, a Hamász megsemmisítését, és az izraeli közvélemény nem fogja elfogadni a katonai művelet mostani leállítását, idézett a Walla két amerikai és izraeli tisztviselőt.

The post A zsidó foglyok verése és az UNRWA-tanár összejátszása a Hamásszal first appeared on Új Kelet online.