ujkelet.live

GYILKOSSÁG

Aja Abu Hadzsadzsot, egy húsz év körüli fiatal nőt, aki nyolc hónapos terhes volt, halálra késelték csütörtökön reggel Lod Ramat Eskol negyedében. Abu Hadzsadzs kritikus állapotban érkezett a kórházba, ahol az orvosi csapatok az életéért küzdöttek, és sürgősségi császármetszést hajtottak végre, hogy megmentsék a magzatot – de végül kénytelenek voltak mindkettőjüket halottnak nyilvánítani.

Az áldozat családjának két tagját, a beduin diaszpóra és Lod lakosait letartóztatták.

A közösségi médiában megosztott biztonsági kamerák felvételein látszik, ahogy a támadó követi a húszas éveiben járó nőt, amint két kisgyermekével egy utcán sétál a közeli óvoda felé. A támadó hátulról támadott a nőre, és többször megszúrta. A két kisgyerek elmenekült, ahogy a többi járókelő is. A nő megpróbált védekezni, de többször törzsön szúrták. A támadó ezután egy várakozó autóhoz rohant, ami aztán elszáguldott.

Egy erőszakellenes csoport szerint a nő halálával idén 222-re nőtt az arab társadalomban dúló erőszak áldozatainak száma. 2022 azonos időszakában 103 haláleset volt. A 2023-ban elkövetett gyilkosságok áldozatai közül 16 nő volt.

A NAGY FOGÁS

A rendőrség szerdán közölte, hogy az Izraeli Védelmi Erők csapataival november 23-án meghiúsították 137 fegyver Izraelbe csempészését Jordániából, mely a valaha volt legnagyobb fogás a jordán határon.

Jeruham-körzet beduin közösségeinek négy tagját letartóztatták. A fegyverek és alkatrészek becsült értéke 6 millió sékel azaz mintegy 564 millió Ft.

KISSINGER

Henry Kissinger, az ellentmondásos diplomata, aki az Egyesült Államok hidegháború alatti legfontosabb külpolitikai döntéseiért felelt, szerdán 100 éves korában elhunyt connecticuti otthonában.

Jichák Herzog elnök: ,,Henry Kissinger az egyik legnagyobb diplomata volt. Egy zsidó tinédzser, aki a nácik elől menekült, majd óriássá vált, aki saját kezével és elméjével alakította a világpolitikát. A nemzetek egész családját a mai napig áldják az általa vezetett történelmi folyamatok gyümölcsei, köztük Izrael Egyiptommal kötött békemegállapodása alapjainak lerakása. Legutóbbi beszélgetésünk során, amelyben gratuláltam neki a születésnapja alkalmából, azt mondta nekem: ‘Ne feledd, mindig is szerettem és támogattam Izraelt, és mindig is fogom.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök: ,,Fájó szívvel gyászolom egy nagy államférfi, tudós és barát, Dr. Henry Kissinger halálát, aki 100 éves korában elhagyott bennünket.

Dr. Kissinger távozása egy olyan korszak végét jelenti, amelyben félelmetes intellektusa és diplomáciai készsége nemcsak az amerikai külpolitika irányvonalát alakította, hanem a globális színtérre is mélyreható hatást gyakorolt.

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy számos alkalommal találkozhattam Dr. Kissingerrel, a legutóbbi alkalom mindössze két hónapja volt New Yorkban. Minden vele való találkozás nemcsak diplomáciai lecke, hanem államférfiúi mesterkurzus is volt. A nemzetközi kapcsolatok összetettségének megértése és kivételes betekintése a világunk előtt álló kihívásokba páratlan volt.

Henry Kissinger nemcsak diplomata volt; gondolkodó volt, aki hitt az eszmék erejében és a szellemi tőke fontosságában a közéletben. A nemzetközi kapcsolatok területén végzett tevékenysége, valamint erőfeszítései a legnagyobb kihívást jelentő diplomáciai terepeken való eligazodásban rendkívüli képességeinek bizonyítékai.

Miközben búcsút veszünk ettől a hatalmas embertől, legmélyebb részvétemet fejezem ki családjának, barátainak és tisztelőinek szerte a világon. Öröksége továbbra is inspirálni és irányítani fogja a vezetők és diplomaták jövő generációit.

Emléke legyen áldott”.

Jáir Lapid ellenzéki vezető: „’Izrael biztonsága erkölcsi kötelesség minden szabad nép számára’.

Henry Kissinger intellektuális titán és a nemzetközi diplomácia óriása volt. Egy olyan időszakban, amikor minden eddiginél nagyobb szükség van az erkölcsi tisztánlátásra és a stratégiai gondolkodásra, hangja és tapasztalata nagyon hiányozni fog”.

PER

A jövő héten folytatódik Binjámin Netanjahu miniszterelnök korrupciós pere, amelyet az összes többi nem sürgős üggyel együtt október 7-e után felfüggesztettek.

Járiv Levin igazságügyi miniszter elrendelte a bíróságok többségének, hogy holnap folytassák a normál működést.

Netanjahu perének következő tárgyalása a Jeruzsálemi Kerületi Bíróságon hétfőn lesz.

A miniszterelnök ellen három ügyben folyik tágyalás, a legsúlyosabb 4000-es számú ügyben vesztegetés is szerepel a vádak között.

Netanjahu tagadja, hogy bűncselekményt követett el.

The post Nem háborús hírek first appeared on Új Kelet online.