Avi/ujkelet.live

Vaskardok-55.nap: A Hamász terrorszervezet több részletben csütörtökön átadott 8 izraeli túszt a Vöröskeresztnek.

A Vöröskereszt Egyiptomba vitte a túszokat a Rafah átkelőn át, ahol izraeli erők már várták őket, és személyazonosságuk ellenőrzése után a Kerem Salom átkelő oldalkapuján át beléptek Izraelbe.

Az elengedett túszok: Mia Sem (21) izraeli francia állampolgár, akit a Nova fesztiválon raboltak el, és Amit Szousszana (40), akit otthonából Kfar Azzából, a Zijadne testvérek – Bilal és Aisa, Ilana Gritzewszky, Nili Margalit, Sani Goren.

Mia és Amit átadása Gázavárosban a Vöröskeresztnek

Mia, aki szerepelt a Hamász első túszvideójában, megsérült és karműtéten esett át Gázában, nagynénje azt mondta, hogy egy palesztin állatorvos műtötte meg a karját, miközben túszként tartották fogva. “Trauma érte. Sovány, gyenge. Fizikoterápiát végzett magának,” mesélte a nagynéni.

november 30-án elengedett túszok forrás/ @elikowaz/X

Az október hetedikén a Holit kibucot megszálló terroristák elhurcolták az ott dolgozó Zijadne család négy tagját – Jousszef Hamisz (53) apát, Hamza (22), és Bilal (18) fiúkat, valamint Aisa (17) lányát. Jousszef, és Hamza a terroristák fogságában maradt.

A 29 éves Sanit otthonából, a Nir Oz kibucból hurcolták el, ahol gyerekeket oktatott. Gázában a szintén túsztként elhurcolt a 12 éves Ejtán Jahamiról gondoskodott. A Hamász fogságából pár nappal korábban szabaduló Ejtán nagymamája azt nyilatkozta, hogy Sani egy fénysugár volt számára a fogságban, és önzetlenül gondoskodott róla.

A Trufanov család négy tagjának – a nagymama Irena Tati, a szülők – Vitalij és Jelena, fiúk Szása – és barátnője Szapir Cohen, – eltűnését az október hetedikei mészárlások idején a Nir Oz kibucból jelentették.

Később kiderült, hogy Vitalij Trufanovot október 7-én megölték. Felesége, Jelena egyike annak a három nőnek, akik szerepelnek a Hamász október 30-án bemutatott propagandafilmjében. Jelena (50), és édesanyja Irena (73) a november 29-i túszcsere részeként szabadult, fia Szása a Hamász fogságában maradt, míg barátnője Szapir (29) ma térhetett haza.

Nili Margalitot (41) a Hamász terroristái Nir Oz kibuci otthonából hurcolták el, miközben megszállták, és megölték, vagy túszul ejtették a közösség több, mint egynegyedét.

Nili a Szoroka kórház ápolónője. Jocheved Lifshitz szabadulása után arról számolt be, hogy Margalit vele együtt volt fogságban, és ápolóként gondozta a rászorulókat.

Amit Szousszanát (40) lázas betegen hurcolták a terroristák Kfár Azai otthonából. Az kibuc egyik lakásában egyedül élő, jogász végzettségű Amit megpróbált elbújni a védett szoba egyik szekrényében, de a terroristák rátaláltak és elhurcolták.

A 24 éves Matan Zangaukert, és barátnőjét a 30 éves Ilana Gritzewszkyt október 7-én rabolták el Nir Oz kibuci otthonukból.

Ilana 14 évvel ezelőtt, a Naala program keretében alijázott Mexikóból, és mindig büszkén említette, hogy izraeli barátja van, és mexikói bevándorlóként úgy érezte Nir Ozban hazaérkezett. Ilana ma szabadult, párja Mazán a Hamász fogságában maradt.

Az Izraeli Védelmi Erők a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként segíti a frissen szabadult túszokat. A hadsereg telefonokat is biztosít számukra, hogy azonnal felhívhassák rokonaikat. A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

  • A becslések szerint körülbelül 149 túsz maradt Gázában. A Hamász különböző megállapodásokkal összesen 107 túszt engedett el, míg Izrael 240 palesztin terroristát engedett ki a börtönből. Izrael emellett több segélyszállító teherautót és üzemanyagot is beengedett Gázába, hogy segítsen kezelni a súlyos humanitárius válságot.
  • A mai volt a kétszer kiterjesztett ideiglenes tűzszünet utolsó napja.

Örömteli pillanatok: Az első képek a tegnap szabadult 12 izraeliről.

Jarden Roman-Gat (36) találkozása hároméves kislányával és férjével, Alonnal. Hetekig nem tudta, hogy a családja életben van.

Raz Ben Amit (57) találkozása lányaival.

Moran Sztela Janai (40) és a családja.

Itáj Regev (18) végre találkozhatott nővérével, Majával (21) aki szombaton szabadult. A testvérpárt a Nova fesztiválon rabolták el.

A beersevai Szoroka Kórház csütörtökön közölte, hogy Maja egy lövés miatti összetett lábsérülésből lábadozik, amely valószínűleg komoly rehabilitációt igényel.

Jó hír: A Szoroka tájékoztatása szerint a 84 éves Elma Avraham, aki súlyos állapotban szabadult a fogságból, továbbra is az intenzív osztályon van, de ,,állapota sokat javul”.

Humor: ,,Visszatértem, minden rendben, nagyon-nagyon boldog vagyok. Visszatértem, most már minden rendben” – mondja 18 éves Liam Or, aki tegnap szabadult első videójában.

A videóban a családja is hallhatóak, amint “az ő nevében”, beszélnek: ,,Visszajöttem, jól vagyok, élek. Kezet fogtam egyiptomiakkal, kezet fogtam terroristákkal, és tessék megborotválkoztam.”

Gyász: A 49 éves Aviv Atzili október 7-én a reggeli órákban elhagyta otthonát Nir Oz kibucban, hogy csatlakozzon a Reagaló Erőkhöz, miután a Hamász terroristái megrohamozták a közösséget. A családját ma értesítették, hogy meghalt a kibuc védelme során.

Felesége, Liat Beinin Atzili tegnap szabadult a fogságából.

Bibaszék: A Hamász este közzétett egy videót Jarden Bibaszról, bizonyítékul, hogy él. Jarden, a nyilván szájába adott üzenetben, családja többi tagját halottként említi, ez a Hamász tegnap esti pszichológiai terrorjának folytatása. Jarden arra kéri Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy intézkedjen, hogy hazatérhessen felesége és két gyermeke holttestével.

A videó közzététele most, amikor a tűzszünet még egy nappal való meghosszabbítására törekszenek, a Hamász kétségbeesett és gyáva kísérlete arra, hogy időt nyerjen.

A 12-es csatorna este arról számolt be, hogy Izrael tegnap megpróbálta elérni Katar és Egyiptom közvetítésével, hogy a Hamász elengedje Jardent, de a terrorszervezet nem ment bele.

Jardent külön rabolták el feleségétől, Siritől és gyermekeitől, a 10 hónapos Kfírtől és a négyéves Arieltől. Jarden megsérült a fogságba kerülése során.

A Hamász szerdán azt állította bizonyíték nélkül, hogy Siri és két gyermeke meghaltak egy izraeli légicsapásban. Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja az állítást.

Diplomácia: Binjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Jeruzsálemben.

„Azt mondtam neki, hogy megesküdtünk, és én is megesküdtem, hogy elpusztítjuk a Hamászt. Semmi sem állít meg minket” – mondta a miniszterelnök, megismételve, hogy a gázai háború addig folytatódik, amíg Izrael ki nem szabadítja az összes túszt, le nem győzi a Hamászt, és nem garantálja, hogy Gáza soha többé ne jelentsen hasonló fenyegetést.

Blinken azt mondta Netanjahunak, hogy Izraelnek számításba kell vennie Gáza déli részének humanitárius és polgárvédelmi szükségleteit, mielőtt bármilyen katonai műveletet indítana ott.

Pápa: Ferenc pápa egy titkolt telefonhívás során azt mondta Jichák Herzog izraeli elnöknek, hogy ,,tilos terrorra terrorral válaszolni” – írja a Washington Post.

A részleteket ismerő izraeli tisztviselő szerint Herzog állítólag tiltakozott a pápa kijelentése ellen, és megismételte Izrael álláspontját, miszerint joga van megvédeni magát. A pápa válaszul azt mondta, hogy az október 7-i mészárlás felelőseit kell felelősségre vonni, nem a gázai civileket.

The post 8 izraeli szabadult, egy aljas húzás, és az eltitkolt telefonbeszélgetés first appeared on Új Kelet online.