Avi/ujkelet.live

Vaskardok-56. nap: Délután folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti többnyire kiürített izraeli közösségek valamint Asdod és közép-izraeli városok ellen. Sérülésről nem érkezett jelentés. A média szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer több lövedéket elfogott.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy reggel 7 óra óta, miután a Hamász megsértette a tűzszünetet, mintegy 200 célpont ellen hajtott végre légicsapást a Gázai övezetben.

A csapások közül több a dél-gázai Khan Juneszban és Rafahban történt.

Az észak-gázai csapások egy részét a 162., 36. és 252. hadosztály erői irányították.

A szárazföldi csapatok időközben lerombolták a robbanóanyagokkal becsapdázott épületeket, alagút bejáratokat, rakétakilövő helyeket és a Hamászhoz tartozó egyéb infrastruktúrákat.

A haditengerészet rakétahajói is támadásokat hajtottak végre Gázában.

Herci Halevi vezérkari főnök helyzetértékelést tartort a vezérkarral a harcok újrakezdésekor és a háború második szakaszának elindítása előtt.

Északi front: A Vaskupola napközben elfogott egy „gyanús légi célpontot”, amely Libanonból lépett be Izrael légterébe. Az elfogó rakéta kilövése aktiválta a szirénákat Felső-Galilea számos településén.

A hadsereg csapást mért egy Hezbollah sejtre Libanon déli részén, az északi Zar’it közösség közelében.

Továbbá számos rakétát lőttek ki Libanonból a hadsereg határ menti állásaira Ros Hanikra és Maragaliot közelében, valamint az északi Kirjat Smona városra is. A Kirjat Smonára kilőtt két rakétát elfogta a Vaskupola.

A tüzérség válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat indították.

Júdea és Szamária: Az izraeli erők az éjszakai razziákon Júdea és Szamária-szerte letartóztattak 15 gyanúsítottat, valamint felbujtó anyagokat, katonai felszerelést, illegális járműveket, terrorra szánt készpénzt és egy M-16-os fegyvert foglaltak le.

Október 7 óta az erők letartóztattak mintegy 2100 gyanúsítottat, ebből mintegy 1100 a Hamászhoz köthető.

Diplomácia: A Biden-kormány tájékoztatta Izraelt arról, hogy Washington a következő hetekben vízumtilalmat fog elrendelni a palesztin civilek ellen Júdea és Szamáriában erőszakot folytató izraeli szélsőséges telepesekkel szemben – közölte a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és a hadikabinettel folytatott találkozóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok saját maga intézkedni fog a meg nem nevezett számú személy ellen.

Politika: Becalel Szmotrich izraeli pénzügyminiszter pénteken találkozott Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és felszólította, hogy hivatalosan is jelentse ki, hogy a Hamásszal kötendő fegyverszünet gondolata „lefutott ügy”, és hogy a kormánynak be kell fejeznie minden kommunikációt a terrorszervezettel és a különböző közvetítőkkel.

,,Nagyon örülünk a szabadon engedett túszok visszatérésének, de most a fegyverszünet gondolata lefutott ügy. A [harcok] további leállításába való beleegyezés szörnyű hiba lenne, amely csak gyengeséget közvetít… Minden kapcsolatot és tárgyalást meg kell szakítanunk a Hamásszal és a közvetítőkkel, és csak a fegyver célkeresztjén keresztül tekintve az ellenségre” – mondta Szmotrich.

Túszok: A Kreml pénteken közölte, hogy folytatja a Hamász által túszul ejtett orosz állampolgárok kiszabadítását. Dimitrij Peszkov, egy sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az Izrael és a Hamász közötti egyhetes tűzszünet meghosszabbítása megfelelőbb lett volna, mint a harcok újraindítása, tekintettel a területen tapasztalható szenvedések mértékére.

Nyilatkozatok: A Hamász által fogva tartott frissen szabadult izraeli túszok hozzátartozói csütörtökön megosztották, miken mentek ár szeretteik a fogság alatt.

A hétfőn szabadult Or (12) és Jagil (16) Jáákov nagybátyja, Janiv a következőt mesélte: ,,Fogták a lábukat, és rátették a motor kipufogójára, hogy égési sérülést okozva megjelöljék őket, így ha elfutnak, ha megszöknek, a Hamász meg tudja találni őket… Drogozták őket, nagyon rosszul bántak velük, de most már legalább velünk vannak”.

A fiuk az édesanyjukkal a szabadulás után

Számok: 110 túsz szabadult és 137 van még mindig Gázában.

A fogságban lévők között 115 férfi, 20 nő és két gyermek van – közölte Eylon Levy kormányszóvivő. A túszok közül tíz 75 éves vagy idősebb. 126 izraeli, 11 külföldi állampolgár, köztük nyolcan thaiföldiek.

Levy a legfiatalabb túszt, a 10 hónapos Kfír Bibaszt, 4 éves testvérét, Arielt és anyjukat, Sirit is a túszok közé sorolta, akikről a Hamász szerdán azt állította, hogy meghaltak egy izraeli légicsapásban.

Hazai front: A katonai rendőrség a Sabak belbiztonsági szolgálattal és a rendőrséggel kivizsgálja Juvál Castleman fegyveres civil halálának ügyét, akit tegnap a jeruzsálemi terrortámadás során lelőtt egy katona.

Castleman likvidálta a két palesztin terroristát, amikor két katona terroristaként azonosította. A felvételeken látszik, ahogy annak ellenére, hogy Castleman térdre rogy, leteszi a fegyvert és felemeli a kezét, egy szolgálaton kívüli katona lelövi. A történtekről itt írtunk.

„Az Izraeli Védelmi Erők sajnálatát fejezi ki a civil halála miatt” – mondta a katonaság.

The post A hadsereg több mint 200 célpontot semmisített Gázában first appeared on Új Kelet online.