Avi/ujkelet.live

Vaskardok-56.nap: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a Hamász terrorszervezet a rakétázással megszegte a tűzszüneti megállapodást, és válaszul újraindítja hadműveletét a terrorszervezet ellen a Gázai övezetben.

A Vaskupola hajnalban elfogott egy lövedéket, a később indított lövedékek nyílt területen landoltak. Összesen hat sorozatban szólaltak meg a szirénák reggel a határ melletti izraeli közösségekben. Vadászgépek válaszul Hamász-célpontokat támadtak a Gázai övezetben. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint három ember halt meg az övezet déli részén fekvő Rafa területén végrehajtott az izraeli légitámadásokban.

A Miniszterelnöki Hivatal közölte: ,,A Hamász megsértette a megállapodást, nem tett eleget kötelezettségének, hogy ma elengedi az összes női túszt, és rakétákat lőtt ki Izrael polgáraira. Az izraeli kormány elkötelezett a háború céljainak elérése mellett” – utal a nyilatkozat a Hamász felszámolására.

A Walla hírportál által idézett izraeli tisztviselő azt mondta, hogy az éjszaka folyamán tárgyalásokat folytattak a katari és az egyiptomi közvetítőkkel, de a Hamász nem adott listát azokról a túszokról, akiket hajlandó elengedni.

A harcok kiújulására tekintettel a Polgárvédelmi Parancsnokság utasítása szerint Izrael középső és déli részének nagy részén csak akkor nyílnak meg az iskolák, ha rendelkeznek gyorsan elérhető védett helyekkel rakétatámadások esetén.

A Gázai övezettel határos területen továbbra sincs nyitnak ki az iskolák.

Az utolsó kör: Nyolc izraeli túszt engedtek ki csütörtökön két részletben a Hamász fogságából, a hetedik és egyben utolsó csoportot, az ideiglenes fegyverszüneti megállapodás részeként.

A két kör között a hadsereg ,,gyanús azonosítást” követően egy elfogó rakétát lőtt ki Dél-Izraelben, mely nyílt területen aktiválta a szirénákat. A hadsereg azt mondta, vizsgálja az incidenst.

Az elengedett túszok: Bilal (18) és Aisa Zijadne (17) beduin testvérpár, édesapjuk, Juszef (53) és bátyjuk, Hamza (23) Gázában maradt. Ilana Gritzewsky (30), barátja, Matan Zangauker (24) Gázában maradt. Nili Margalit (40). Sáni Goren (29), ő vigyázott és gondozta a 12 éves Ejál Jahalomit a fogságuk alatt, Ejál korábban szabadult. Amit Szusszana (40). Szafír Cohen (29), akit barátjával, Szása Trufanovval és annak anyjával és nagyanyjával raboltak el, Szását leszámítva mind szabaultak. Mia Schem (21).

Propaganda: A Hamász este közzétett egy videót az elhurcoltak átadásáról a Vöröskeresztnek. A videó minden egyes pillanata megrendezett és a terroristákat humánusnak kívánja beállítani.

Az integetések és a mosolyok is kikényszerítettek.

Bibaszék: A Hamász este közzétett egy videót Jarden Bibaszról, bizonyítékul, hogy él. Jarden, a nyilván szájába adott üzenetben, családja többi tagját halottként említi, ez a Hamász szerda esti pszichológiai terrorjának folytatása. Jarden arra kérte Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy intézkedjen, hogy hazatérhessen felesége és két gyermeke holttestével.

A videó közzététele a tűzszünet még egy nappal való meghosszabbítására való törekvés közepette, a Hamász kétségbeesett és gyáva kísérlete volt arra, hogy időt nyerjen.

A 12-es csatorna este arról számolt be, hogy Izrael tegnap megpróbálta elérni Katar és Egyiptom közvetítésével, hogy a Hamász elengedje Jardent, de a terrorszervezet nem ment bele.

Jardent külön rabolták el feleségétől, Siritől és gyermekeitől, a 10 hónapos Kfírtől és a négyéves Arieltől. Jarden megsérült a fogságba kerülése során.

A Hamász szerdán azt állította bizonyíték nélkül, hogy Siri és két gyermeke meghaltak egy izraeli légicsapásban. Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja az állítást.

The post A rakétázás után Izrael újraindította a harcokat first appeared on Új Kelet online.