Avi/ujkelet.live

Vaskardok-56.nap: Délelőtt folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti tôbbnyire kiürített izraeli közösségek valamint Askelon ellen. Aknavetőgránát becsapódása következtében öt izraeli katona megsérült Nirim kibuc mellett. A sérülteket – három közepesen súlyos és két könnyű – kórházba szállították, a családjaikat értesítették.

Rakéta okozott kárt Mefalszimban egy házban valamint Hof Askelon régióban egy csomagoló épületben. Sérülés nem történt.

Gyász: Nir Oz kibuc pénteken bejelentette, hogy lakosát, Arje Zalmanovichot (85) megölték a Hamász fogságában.

Zalmanovichot, a kibuc egyik alapítóját október 7-én ejtették túszul.

„Arje, kétgyermekes apa és öt gyermek nagyapja, egész életében a föld embere volt, aki mezőgazdasággal és növénytermesztéssel foglalkozott; egy olvasott ember, aki hatalmas tudással rendelkezett a történelemről és a földről. Emléke legyen áldott.”

A Hamász két hete közzétett egy videót, amelyen Zalmanovich nagyon betegnek látszott. Azt állították, hogy később meghalt, de ezt a mai napig nem erősítették meg.

Déli front: A háború következő szakasza felé haladva az Izraeli Védelmi Erők megosztott egy térképet a gázai lakosok számára, amely több száz kis zónára osztja fel a Gázai övezetet, segítve az evakuálásukat a támadások előtt.

A hadsereg arra kéri a palesztinokat, hogy jegyezzék meg területük számát, és figyeljék a hadsereg tájékoztatásait.

„Az Izraeli Védelmi Erők határozottan fellép a terrorszervezetek ellen, miközben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy különbséget tegyen a civilek és a terroristák között” – áll a gázaiaknak küldött üzenetben.

„Gáza lakossága nem az ellenségünk. Ezért ma reggeltől az Izraeli Védelmi Erők irányítja a gázai lakosok ellenőrzött és speciális evakuálását, hogy a lehető legtöbbjüket kivonja a harci területekről.”

Kifogások: A Wall Street Journal egy egyiptomi forrás idézett, mondván, a Hamász azt állítja, hogy nehezére esett lokalizálni négy elrabolt nőt, akiket más terrorszervezetek tartanak fogva Gázában. A Hamász továbbra is ,,stratégiai eszközként” tartja fogva az amerikai állampolgárokat annak érdekében, hogy jövőbeni engedményeket, például tűzszünetet érjen el.

Az Al Dzsazírának nyilatkozva Khalil al-Hajja, a terrorcsoport politikai szárnyának tagja azt állította, hogy Izrael „női újoncok” szabadon bocsátását követelte, és a Hamász „több javaslatot ajánlott” Izraelnek a fegyverszünet folytatására, de elutasításban részesült.

A terrorcsoport rendszeresen potenciális katonákként emleget minden izraelit.

Emlékeztető: Miután a tűzszünet meghosszabbítását ellehetetlenítette a Hamász rakétázása valamint, hogy nem adott listát azokról a túszokról, akiket hajlandó elengedni, a Miniszterelnöki Hivatal reggel közölte: ,,A Hamász megsértette a megállapodást, nem tett eleget kötelezettségének, hogy ma elengedi az összes női túszt, és rakétákat lőtt ki Izrael polgáraira. Az izraeli kormány elkötelezett a háború céljainak elérése mellett” – utal a nyilatkozat a Hamász felszámolására. A hadsereg újraindította hadműveletét a terrorszervezet ellen a Gázai övezetben.

Pénteken leállt a segélyszállítmányok és az üzemanyagszállító teherautók belépése a Gázai övezetbe az egyiptomi Rafah átkelőn át, közölték egyiptomi biztonsági források.

De: Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a 13-as csatornának: „Ha visszaadják a nőinket, egy nap tűzszünet lesz. Az egyenlet egyszerű.”

A 12-es csatorna pedig egy diplomáciai tisztviselőre hivatkozott: „Több napos harc lesz. A Hamász ismeri a tűzszünethez való visszatérés feltételeit.”

Szabadulás: Nyolc izraeli túszt engedtek ki csütörtökön két részletben a Hamász fogságából, a hetedik és egyben utolsó csoportot, az ideiglenes fegyverszüneti megállapodás részeként.

Bilal (18) és Aisa Zijadne (17) beduin testvérpár találkozása a családdal a beersevai Szoroka Orvosi Központban. Édesapjuk, Juszef (53) és bátyjuk, Hamza (23) Gázában maradt.

Amit Szusszana (40) találkozása kutyájával, Sunnyval.

Mia Schem (21) találkozása a családdal. Mia, aki szerepelt a Hamász első túszvideójában, megsérült és karműtéten esett át Gázában.

ENSZ: António Guterres ENSZ-főtitkár X-en kijelentette, hogy rendkívül sajnálja, hogy újra fellángoltak az ellenségeskedések Izrael és a Hamász között Gázában, és reméli, hogy sikerül visszaállítani a fegyverszünetet.

Riport: A szaúdi Al-Arabiya jelentése szerint a tegnapi robbanás a jemeni Szanaában egy izraeli támadás következtében volt, mely precíziósrakéta-tárolók és drónok ellen irányult.

Irán: Az iráni küldöttek kivonultak az ENSZ klímatárgyalásairól az Egyesült Arab Emírségekben, tiltakozásul az izraeli képviselők jelenléte miatt – írja az állami média.

Az iráni fél úgy véli, hogy Izrael jelenléte a COP28-on ,,ellentétes a konferencia céljaival és irányelveivel, és tiltakozásul elhagyta a konferencia helyszínét” – idézte az IRNA hírügynökség az iráni delegációt vezető Ali Akbar Mehrabian energiaügyi minisztert.

Mindeközben: Jichák Herzog elnök találkozott III. Károly királlyal az Egyesült Arab Emírségekben, és megvitatta vele az izraeli túszok kiszabadítására tett erőfeszítéseket.

Az elnök arra kérte a királyt, hogy „teljes diplomáciai befolyását használja fel az elrabolt gyermekek hazahozatalára irányuló erőfeszítések előmozdítására”.

The post Vaskardok: Kifogások, rossz hírek és Jemen first appeared on Új Kelet online.