Avi/ujkelet.live

Az ideiglenes tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások pénteken kora reggel összeomlottak, miután a Hamász terrorszervezet megtagadta 10 női túsz elengedését, és tárgyalások megkezdését kérte az idős férfiak szabadon bocsátásáról, idézett a Walla hírportál három magas rangú izraeli tisztviselőt.

Miért fontos

  • A tűzszünet összeomlása gázai rakétázással pecsételődött meg, és az izraeli hadsereg légicsapásainak és szárazföldi hadműveleteinek újraindításához vezetett a Gázai övezetben.
  • Ezek az izraeli támadások már kiterjednek a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juneszre is, ahol a Hamász számos vezetője tartózkodik.

Emlékeztető

Az ideiglenes tűzszünettel egybekötött fogolycsere megállapodás értelmében a Hamász vállalta, hogy a nála lévő összes nőt és gyermeket elengedi. Minden egyes izraeli túszért Izrael három palesztin biztonsági foglyot engedett ki a börtönökből és jelentősen megnövelte a Gázai övezetbe beengedett humanitárius segélyeket.

  • 105 civil szabadult a Hamász terrorszervezet fogságából, köztük 81 izraeli, 23 thai állampolgár és 1 filippínó.
  • A Hamász még mindig fogva tart 136 túszt, köztük 17 nőt és gyermeket.

A színfalak mögött

  • Magas rangú izraeli tisztviselők szerint a tűzszünet összeomlása előtti órákban a Hamász nem adott át listát azokról a túszokról, akiket szándékában állt elengedni.
  • Ehelyett a Hamász üzeneteket küldött az egyiptomi és katari közvetítőkön keresztül, és felajánlotta, hogy kezdjenek tárgyalásokat arról, hogy Izrael milyen árat hajlandó adni az idős férfiak szabadon bocsátásáért.
  • Izrael világossá tette a közvetítők előtt, hogy tudja, hogy a Hamásznál még vannak női túszok, és hogy nem lesz szó a többi túsz szabadon bocsátásáról, mielőtt az összes nőt szabadon engedik a megállapodásban foglaltak szerint.
  • Az éjszaka folyamán David Barnea, a Moszad kémszolgálat vezetője a közvetítőkön keresztül azt üzente a Hamásznak, hogy ,,Izrael nem megy bele a trükközésbe”, és hangsúlyozta, hogy ha nem engedik el az összes nőt, Izrael reggel hét órakor újraindítja a harcokat.
  • Nem sokkal később a Hamász sajátos üzenettel válaszolt, azaz rakétát lőtt ki Izraelre. Kis idő múlva a tűzszüneti tárgyalások összeomlottak, és a harcok újraindultak.

A Hamász

  • Oszama Hamdan, a Hamász magas rangú tisztviselője az Al-Arabiya tévécsatornának adott interjújában kijelentette, hogy Izrael a felelős a tárgyalások összeomlásáért, mert megpróbálta félrevezetni a közvetítőket és női katonákat vett fel azon nők listájára, akiknek szabadon engedését követelte.
  • Hamdan azt mondta továbbá, hogy Izrael visszautasított minden más ajánlatot.
  • A Hamász pénteki közleményében az áll, hogy felajánlotta Izraelnek a Gázában fogságban tartott idős férfiak szabadon bocsátását, az izraeli légicsapások során megölt foglyok holttesteinek átadását, valamint két élő fogoly szabadon bocsátását.
  • A Hamász a közleményben hozzátette, felajánlotta, hogy átadja Izraelnek a Bibasz család három tagjának holttestét, és szabadon engedi a családfőt, Jardent, hogy részt vehessen a temetésükön.

A sorok között

  • Az izraeli értékelés szerint a Hamász tudja, hogy a fogságban lévő nők nagyon érzékeny kérdés Izrael számára, ezért néhányukat magánál akarja tartani, hogy alkutárgyát képezhessék a későbbiekben.
  • Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy úgy vélik, hogy a Hamász nem akarja szabadon engedni a nála maradt nőket, hogy ne meséljenek az október 7-én és fogságuk alatt történt eseményekről.

Mit mondanak

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap hangsúlyozta, hogy a tűzszünet a Hamász miatt ért véget. ,,A Hamász megszegte kötelezettségvállalásait. A tűzszünet lejárta előtt rakétákat kezdett lőni, és nem teljesítette az elraboltak szabadon bocsátásával kapcsolatos kötelezettségeit”.

Következő lépés

  • Izrael további katonai nyomást kíván gyakorolni a Hamászra, és úgy véli, hogy ez további túszok szabadon bocsátását eredményezheti.
  • A közvetítők most olyan formulát próbálnak találni, amely lehetővé tenné, hogy az elhurcoltak kategóriáiba olyan férfiakat is be lehessen tenni, akik nem aktív szolgálatú katonák.
  • A Reuters szerint a Moszad csapata ma találkozott a katari közvetítőkkel Dohában, hogy megvitassák a tűzszünet megújításának lehetőségét és a túszok szabadon engedésére vonatkozó kategóriák kiterjesztését.

ÜTKÖZŐZÓNA

Az amerikai külügyminiszter kíváncsi volt, hogy mi Izrael terve a háború utánra, és egyebek mellett azt választ kapta a hadikabinet csütörtöki ülésén, hogy Izrael ,,mély” biztonsági övezetet hoz létre Gázában, és Izrael biztonsági ellenőrzést fog gyakorolni a Gázai övezet felett, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

  • Ebben a kérdés konszenzus van a hadikabinetben.
  • Az Egyesült Államok és az arab országok azonban elleneznek minden olyan tervet, amely a palesztin területek szűkítéséhez vezetne.

A Reuters két egyiptomi biztonsági forrást idézett, mondván, hogy Izrael az Egyiptommal és Katarral folytatott közvetítői tárgyalásain vetette fel a javaslatot Gáza északi részének demilitarizálásáról és egy ütközőzóna létrehozásáról, amely nemzetközi felügyelet alá kerülne.

  • Egy magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő elismerte, hogy az ötlet felmerült, de a részleteit még vizsgálják, és nem világos, milyen ,,mély” lesz ez az ütköző zóna – lehet, hogy egy kilométerre, két kilométerre vagy több száz méterre lesz a Gázai övezet belsejében.
  • Izrael számos arab és más közel-keleti országot tájékoztatott arról, hogy a jövőbeni támadások megelőzése érdekében ,,ütközőzónát” kíván létrehozni a Gázai övezet Izraellel közös határának palesztin oldalán.

Ugyanezen jelentés szerint azok az országok, amelyek értesültek az izraeli szándékról: Egyiptom, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Törökország.

,,Izrael ezt az ütközőzónát Gáza és Izrael között északról délre akarja, hogy megakadályozza a Hamász vagy más fegyveresek beszivárgását vagy Izrael megtámadását” – mondta egy magas rangú regionális biztonsági tiszt.

The post A tűzszüneti tárgyalások összeomlása és a “háború után” kérdése first appeared on Új Kelet online.