SzántóGráf

A tűzszüneti tárgyalások összeomlása és a “háború után” kérdése

Avi/ujkelet.live

Az ideiglenes tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások pénteken kora reggel összeomlottak, miután a Hamász terrorszervezet megtagadta 10 női túsz elengedését, és tárgyalások megkezdését kérte az idős férfiak szabadon bocsátásáról, idézett a Walla hírportál három magas rangú izraeli tisztviselőt.

Miért fontos

Emlékeztető

Az ideiglenes tűzszünettel egybekötött fogolycsere megállapodás értelmében a Hamász vállalta, hogy a nála lévő összes nőt és gyermeket elengedi. Minden egyes izraeli túszért Izrael három palesztin biztonsági foglyot engedett ki a börtönökből és jelentősen megnövelte a Gázai övezetbe beengedett humanitárius segélyeket.

A színfalak mögött

A Hamász

A sorok között

Mit mondanak

Következő lépés

ÜTKÖZŐZÓNA

Az amerikai külügyminiszter kíváncsi volt, hogy mi Izrael terve a háború utánra, és egyebek mellett azt választ kapta a hadikabinet csütörtöki ülésén, hogy Izrael ,,mély” biztonsági övezetet hoz létre Gázában, és Izrael biztonsági ellenőrzést fog gyakorolni a Gázai övezet felett, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A Reuters két egyiptomi biztonsági forrást idézett, mondván, hogy Izrael az Egyiptommal és Katarral folytatott közvetítői tárgyalásain vetette fel a javaslatot Gáza északi részének demilitarizálásáról és egy ütközőzóna létrehozásáról, amely nemzetközi felügyelet alá kerülne.

Ugyanezen jelentés szerint azok az országok, amelyek értesültek az izraeli szándékról: Egyiptom, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Törökország.

,,Izrael ezt az ütközőzónát Gáza és Izrael között északról délre akarja, hogy megakadályozza a Hamász vagy más fegyveresek beszivárgását vagy Izrael megtámadását” – mondta egy magas rangú regionális biztonsági tiszt.

The post A tűzszüneti tárgyalások összeomlása és a “háború után” kérdése first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version