Avi/ujkelet.live

Vaskardok-57. nap: Napközben folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségek, Askelon és Asdod valamint közép-izraeli városok ellen, sérülés vagy kár nem történt.

Elrabolva: A Hamász október 7-i mészárlása óta eltűntként nyilvántartott Ron Binjámin családját értesítették arról, hogy fogságban van Gázában.

Az 53 éves, rehovoti Binjámin barátaival biciklizett Be’eri kibuc közelében, amikor a támadás elkezdődött. Megpróbált hazatérni, de megszakadt a kapcsolat vele. Autóját később megtalálták, golyó ütötte lyukakkal.

Déli front: ,,Olyan területeken végzünk bevetéseket, ahol az elmúlt hónapban nem tettük, és ez fokozódni fog. A Hamász teljes felszámolására törekszünk. A Hamász zászlóalj parancsnokai Khan Juneszben és Rafahban nagyon is tisztában vannak azzal, mi történt [társaikkal Gáza északi részén]” – mondta Joáv Gallant délután a gázai határnál.

A Gázai övezet északi részén bevetett 7007. tartalékos zászlóalj csapatai több tucat rakétát és a Hamász terrorszervezethez tartozó egyéb fegyvereket találtak az Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) dobozai alatt egy lakóházban.

A 414. harci hírszerzési egység csapatai egy észak-gázai házban gránátokat, fegyveralkatrészeket és egyéb katonai felszereléseket találtak a gyerekkszobában.

Térkép: Az izraeli hadsereg elkezdte használni a kiürítési térképet a Gázai övezetben, és reggel felszólította a palesztinokat az észak-gázai Dzsabalija, Sudzsajja, Zeitun területén, hogy keressenek menedéket Daradzs és Tuffah területeken; a dél-gázai Khirbat Ikhza’a, Abaszan, Bani Szuheila és Ma’an lakosai pedig Rafahban.

A térkép több száz kis zónára osztja fel a Gázai övezetet, és a hadsereg felszólította a palesztinokat, hogy tartsák észben területük számát, és kövessék jövőbeli tájékoztatásaikat.

Segély: A Palesztina Vörös Félhold Társaság azt állítja, hogy segélyszállító teherautók érkeztek a Rafah átkelőn keresztül egyiptomi társaitól.

Pénteken rövid időre leállt a segélyek beengedése, miután Izrael és a gázai terrorcsoportok között újraindult a harc, mivel a Hamász megszegte az egyhetes fegyverszünet feltételeit.

Északi front: A nap folyamán két aknavetőt lőttek ki Libanonból Somerára, mindkettő nyílt területen landolt. A tüzérség ágyúzással célozta a támadás forrását.

A hadsereg szombaton további légicsapásokkal, aknavetőkkel és tüzérségi tűzzel célozta a Hezbollah dél-libanoni terror infrastruktúráját, válaszul a támadásokra.

Szombat délután több rakétát lőttek ki a hadsereg határ menti állásaira, a csapatok válaszul célba vették a területet ahonnan a támadást végrehajtották.

Irán: Az iráni Forradalmi Gárda szombaton bejelentette, hogy két tisztje, Mohammad Ali Atai Shoorcheh és Panah Taghizadeh „mártírhalált” halt tanácsadói missziójukon Szíriában. Halálukért a „cionistákat” tették felelőssé.

A SANA szír állami média éjszaka azt állította, hogy Izrael légicsapást hajtott Damaszkusz külvárosában. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

Terror: Az izraeli erők meghiúsítottak egy késelési kísérletet a szamáriai Sechem (Palesztin Hatóság területe) közelében.

A 7037. tartalékos zászlóalj csapatai a város közelében lévő ellenőrzőpontnál azonosítottak egy hozzájuk közeledő gyanúsítottat. Amikor a katonák megpróbálták kihallgatni, a gyanúsított kést rántott, és közeledni kezdett hozzájuk. A katonák válaszul tüzet nyitottak, és megölték. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Hazai front: Az iszlamista Ra’am Párt vezetője, Manszúr Abbász pénteken interjút adott a CNN-nek, és azt mondta Wolf Blitzernek, hogy az erőszakot alkalmazó palesztin militáns csoportok akciói mindig kudarcot vallottak, és a palesztin nép az, aki elkerülhetetlenül megfizetik ennek az árát.

,,Az előrelépés érdekében a palesztin militáns csoportoknak le kell tenniük a fegyvereiket, együtt kell dolgozniuk a Palesztin Hatósággal, egy olyan nemzeti mozgalom megvalósítása érdekében, amely Izrael állam mellett békés megoldással egy Palesztin államra törekszik” – mondta Abbász.

The post Vaskardok: Gránátok a gyerekszobában, rakéták UNRWA-dobozok alatt first appeared on Új Kelet online.