Avi/ujkelet.live

Vaskardok-57. nap: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy Aszaf Hamami ezredes (41), a Gázai Hadosztály déli dandárjának parancsnoka elesett az október 7-i harcokban Nirim közelében és holtteste a Hamász terrorszervezetnél van.

Hamami a legmagasabb rangú tiszt, akit a Hamász túszul ejtett.

A Gázai övezetben szerzett leletek lehetővé teszik, hogy Hamamit a zsidó törvények szerint eltemessék annak ellenére, hogy holtteste Gázában van.

Déli front: Herci Halevi vezérkari főnök és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar helyzetértékelést tartott ma a Déli Parancsnokságnál, és harci terveket hagytak jóvá Izrael gázai szárazföldi offenzívájára vonatkozóan.

,,A Hamász leszerelésének folytatására összpontosítunk és hogy megteremtsük a feltételeit további túszok hazatérésének” – mondta Halevi.

Északi front: Vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet több dél-libanoni helyszínére válaszul az Észak-Izrael elleni szűnni nem akaró támadásokra. Az elmúlt órában számos rakétát is kilőttek a határ területére, melyekre a tüzérség adott választ.

Az izraeli hadsereg továbbá közölte, hogy a szirénák korábban azért aktiválódtak Galileában, mert egy harci helikopter lelőtt egy izraeli katonai drónt, amelynél műszaki hiba lépett fel.

,,Az elfogást ellenőrzött módon hajtották végre, és nem merül fel biztonsági incidens aggodalma”.

„A szirénák az elfogás miatt aktiválódtak” a lehulló repeszek miatti aggodalomból.

Követelés: A Gázában fogva tartott túszok családjai, valamint több frissen szabadult, követelik, hogy találkozhassanak Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel.

A családok fórumának közleménye szerint „ma este” akarják a találkozót, miután a túszok hazahozatalát célzó egyhetes fegyverszünet véget ért, mivel a Hamász megsértette azt, és Izrael bejelentette, hogy nem folytatja a tárgyalásokat.

„A tűzszünet vége és a harcokhoz való visszatérés miatt azonnali tájékoztatás jár a túszok családjainak. A visszatért túszok követelik, hogy ma este találkozhassanak a miniszterelnökkel és a hadikabinet tagjaival, a fogságban maradtak családjaival együtt.”

,,Minden nap az utolsó lehet, nem hagyhatjuk őket ott” – áll a közleményben.

Tisztázás: Az iszlamista Ra’am Párt vezetője, Manszúr Abbász pénteken interjút adott a CNN-nek, és azt mondta Wolf Blitzernek, hogy az erőszakot alkalmazó palesztin militáns csoportok akciói mindig kudarcot vallottak, és a palesztin nép az, aki elkerülhetetlenül megfizetik ennek az árát.

,,Az előrelépés érdekében a palesztin militáns csoportoknak le kell tenniük a fegyvereiket, együtt kell dolgozniuk a Palesztin Hatósággal, egy olyan nemzeti mozgalom megvalósítása érdekében, amely Izrael állam mellett békés megoldással egy Palesztin államra törekszik” – mondta Abbász.

A párt szombaton tisztázta, hogy „Manszúr Abbász képviselő a CNN-nek adott interjújában arra gondolt, hogy a megalakítandó palesztin állam lesz az a testület, amely lefegyverzi a frakciókat uralma megalapozásának részeként”.

A 12-es csatorna szerint a nyilatkozatot azután tették közzé, hogy Abbász kijelentései széles körű haragot váltottak ki palesztin és arab körökben.

The post Vaskardok: Gyász, követelés és tisztázás first appeared on Új Kelet online.