Avi/ujkelet.live

Vaskardok-57. nap: Közel kilenc óra csend után reggel megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Holit és Szufa közösségekben, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Gyász: Elijahu Margalit (75) családját tegnap értesítették a haláláról. Margalitot, Nir Oz kibuc lakosát október 7-én látták utoljára, amikor elment megetetni a lovait. A terroristák Gázába hurcolták. Lánya, Nili (41) 55 nap fogság után, csütörtökön tért haza.

A Gázai övezetbe hurcolt Guy Iluzról (26) is kiderült, hogy már nem él. Guy a Re’im melletti Supernova zenei fesztiválon volt, amikor a Hamász terroristái elrabolták.

A fogságból szabadult Maja Regev azt vallotta, hogy Guy vele együtt kórházba került, és belehalt sérüléseibe.

Ofra Keidart (70) Be’eri kibucból rabolták el, és a Gázában töltött fogság alatt megölték. Holtteste továbbra is Gázában van. Haláláról tegnap értesítették családját. Férjét, Szamit a mészárlás napjan ölték meg.

A Gázai övezetben bevetett izraeli csapatok megtalálták Ofir Tzarfati holttestét, akit a Hamász október 7-én ejtett túszul – közölte pénteken az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat.

Tzarfatiról úgy vélték, hogy fogságba esett, miután eltűnt a Supernova fesztiválon.

Számok: Az ideiglenes tűzszünet alatt 105 civil szabadult a Hamász terrorszervezet fogságából, köztük 81 izraeli, 23 thai állampolgár és 1 filippínó, cserébe 210 palesztin biztonsági fogoly, többnyire nők vagy kiskorúak. Izrael továbbá engedélyezte a jelentősen megnövelt humanitárius segélyek beengedését az övezetbe.

A Hamász még mindig fogva tart 136 túszt, köztük 17 nőt és gyermeket.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt egy nap során több mint 400 terrorcélpontra mért csapást a Gázai övezetben, terroristákat likvidálva és lőszerraktárakat semmisítve meg.

Az éjjel Khan Juneszban kiterjedt légicsapásokra került sor több mint 50 célpont ellen.

Az 551. dandár harci csapatai tankokkal és drónok irányításával terroristákat likvidáltak és terrorinfrastruktúrákat semmsítettek meg Beit Lahia térségében.

A 215. tüzérdandár légicsapásokat irányított többek közt egy terrorsejt ellen, mely lesből támadt az erőkre és egy mecsetre, melyet a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet használt műveleti központként.

A haditengerészeti erők csapásokat mértek a Hamász déli infrastruktúrájára, beleértve a Hamász által használt tengeri felszereléseket is.

Vadászrepülőgépek az este légicsapásokat hajtottak végre a Hamász telephelyei ellen a Gázai övezetben, beleértve parancsnoki központokat benne operatívokkal, földalatti posztokat és egy olyan helyszínt, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki a csapatokra.

A Gázai Hadosztály őrszemei által azonosított több Hamász-terrorsejtre is csapást mértek. Valamint támadast hajtottak végre két aknavetőket indító terrorsejtre is.

Északi front: Reggel számos lövedéket indítottak Libanonból Dison irányába, melyek aktiválták a szirénákat. Elfogókat az irányelveknek megfelelően nem lőttek ki, mivel a lövedékek nem lakott területre tartottak. Válaszul a tüzérség célba vette a területet ahonnan a támadást végrehajtották és egy drón csapást mért a terrorsejtre, mely a rakétakilövésekért felelt.

Szíria: A szíriai állami média éjszaka azt állította, hogy izraeli légicsapások célpontja volt Damaszkusz külvárosa, melyek anyagi kárt okoztak.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

A SANA állami hírügynökség egy meg nem nevezett katonai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a csapások a Golán-fennsík irányából érkeztek, és a szíriai légvédelem elfogta a rakéták nagy részét.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központ szerint a csapások Damaszkusz déli részét, Szajjida Zeinab külvárost célozták, ahol „katonai erők dolgoznak együtt a libanoni Hezbollah” terrorszervezettel.

Júdea és Szamária: Mintegy fél tucat izraeli telepesről készült felvétel, amint csütörtök este megjelentek egy kirakatnál a palesztin Asz-Szawija palesztin faluban, Szamáriában, és kövekkel és ütőkkel betörik az ablakokat, majd elhajtanak.

A szélsőséges telepesek támadásai jelentősen megnövekedtek a háború kitörése óta.

Az Egyesült Államok csütörtökön tájékoztatta Izraelt, hogy hamarosan vízumtilalmat léptet érvénybe az erőszakos telepesekkel szemben.

The post Vaskardok: Rakétázások, északi front Szíriával is és gyász first appeared on Új Kelet online.