ujkelet.live

A szabadon engedett túszok egy csoportja egy videóban beszélt a Hamász fogságában eltöltött megpróbáltatásaikról. A felvételt a túszok kiszabadításáért tartott tel-avivi tiltakozáson vetítették le a közönségnek.

1) Danielle Aloni a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet részeként az első körben szabadult ötéves kislányával, Emiliával. A családot látogatták meg Nir Ozban, amikor elrabolták őket. Testvére, Sáron Aloni Kunio (33) valamint hároméves ikrei, Juli és Emma a negyedik körben szabadultak, de a családfő, David (34), valamint testvére még Gázában van további családtagokkal.

,,Október 7-én brutálisan elraboltak minket az otthonunkból. A lányaink olyan dolgokat láttak, amiket az ő korukbeli vagy bármilyen korú gyerekeknek nem lenne szabad látniuk. Egy horrorfilmet. Úgy érzed, meg kell csípned magad, hogy felébredj belőle. Beszélek és remegek, sajnálom. Borzalmas volt, ijesztő volt. Nincs napirend, semmi. Alvás, sírás.”

,,Minden további nap egy örökkévalóság, amely soha nem ér véget… Az emberek veszélyben vannak ott, meghalhatnak, csak mert úgy döntenek, megölik őket. Ki kell szabadítani őket, most, azonnal, nincs idő”.

2) Ditza Heiman (84), Nir Oz lakosa, az ötödik körben szabadult.

.,Kevés volt az élelem kezdetben, és az idő előrehaladtával tovább csökkent. Olyan állapotok, mint az éhínség. Az idő előrehaladtával a kár súlyosbodik, és a szervezet túlélési képessége csökken. Élet- és mentális veszélyt jelent. Azonnal ki kell hozni őket, és mindent meg kell tenni ennek érdekében.”

3) Jaffa Adar (85), Nir Oz lakosa, az első körben szabadult. Még az elrablása napján felkerült róla egy videó, amelyen golfkocsin viszik Gázában. A kép azóta a háború szimbólumává vált.

,,Tamir Arad nagymamájaként beszélek. 49 napig voltam abban a pokolban. Kérem és könyörgök minden döntéshozónak – hozzák ki a gyerekeket, hozzanak ki mindenkit. Nem könnyű, sem nekik, sem a családoknak, és senkinek. Kérem, könyörgök, hozzák haza őket. Innen szólítok fel erre, és azt hiszem, talán megérem. Más anyák és nagymamák ugyanezt kérik: szabadítsák ki a gyerekeket. Most! Most akarom látni őket, nem akkor, amikor a koporsóban vagyok.”

4) Jocheved Lifshitzet (85) a Hamász október 23-án, a terrorista csoport állítása szerint humanitárius okokból, engedte szabadon.

,,Alig aludtam. Gondom volt az étellel, és az utolsó négy napban megbetegedtem, [a terroristák] féltek, hogy járványt okozok ott az alagutakban. Minden nap kritikus, az ottani életkörülmények miatt is, amelyek nagyon nehezek, és az alagutak oxigénje fogy. A félelem, hogy a túszokon állnak bosszút. ‘Hadd haljak meg én is a filiszteusokkal együtt’ [Bírák könyve, 16:30] ezt fogják tenni. Minden nap félek, még mindig vannak ott idős túszok, 85 évesek és fiatalabbak, akik nem bírják a lelki és fizikai nyomást. Ennek a kormánynak erkölcsi kötelessége, hogy azonnal, habozás nélkül hazahozza őket.”

A tel-avivi főgyűlésen tegnap többen felszólaltak, köztük Hadasz Calderon, Szahar és Erez édesanyja, akik visszatértek a fogságból.

,,A saját szuperhőseim túlélték és visszatértek, de vegyes érzelmeim vannak – velem csoda történt, és imádkozom, hogy mindannyiótokkal csoda történjen.”

Később Calderon így írta le a találkozását a gyerekeivel: ,,Az első mondat, amit találkozásunkkor mondtak nekem: ‘Anya, élsz?’ A bizonytalanság, hogy ki él és ki halt meg, végig kísérte őket, és a tehetetlenség, szerintük olyan volt, mint a Fortnite játék – egy játék, amely valósággá vált.”

,,Szörnyű utazás volt. Nehéz helyzetekkel és megalázó körülményekkel szembesültek, amelyeket egyetlen gyermeknek vagy embernek sem szabad átélnie” – mondta Calderon. ,,Nem szabad elfelejtenünk, hogy az apjuk, Ofer még mindig ott van. Ne feledkezzünk meg a férfiakról sem. Miután találkoztam a visszatérőkkel, most jobban, mint valaha, megértem a sürgősséget. Nem beszélhetünk a jövőről vagy az állambiztonságról mindaddig, amíg az összes túsz biztonsága nem biztosított.”

The post “Anya, te élsz?”, és a hazatért túszok kérése first appeared on Új Kelet online.