ujkeletlive

Miniszterelnöki sajtótájékoztató

Az Izraeli Védelmi Erők teljes erővel folytatja tovább a harcot a gázai övezetben a Hamász terrorszervezet felszámolásáért, közölte Binjámin Netanjahu miniszterelnök, a szokás szerinti szombat esti sajtótájékoztatón.

Foglyaink visszahozására, és a Hamász felszámolására irányuló küldetés teljesítése érdekében, és hogy Gáza többé ne jelentsen veszélyt Izraelre, teljes erővel folytatjuk a harcot. A tűzszünet alatt katonáink felkészültek a döntő győzelemre,” – tette hozzá.

Az izraeli túszok szabadon bocsátására vonatkozóan, a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy “a Hamász sértette meg a megállapodást,” annak ellenére, hogy Izrael előre figyelmeztette a terrorszervezetet az alku megszegésére vonatkozó következményekre. Azt követően, hogy a Hamász nem teljesítette a rá vonatkozó követeléseket, Netanjahu hangsúlyozta, miszerint az izraeli hadsereg tovább folytatva a harcot egyre nagyobb nyomást gyakorol Gázában, elismerve a növekvő nemzetközi figyelmeztetéseket, amelyeket elmondása szerint kézben tart olymódon, hogy széles körben ismerteti “ügyünk igazságosságát.”

Emellett, üdvözölte a túszalku során hazahozott 110 elhurcolt személyt, közöttük 86 izraeli állampolgárt, akiknrk kiszabadítását elmondása szerint itthon, és az egész világon lélegzetvisszafojtva követték nyomon.

Továbbá, a Hezbollah terrorszervezet fenyegetése miatt a libanoni határnál fokozódó támadásokra utalva, Netanjahu hasonlókat üzent az északi front melletti lakosoknak, mint a délieknek.

Helyreállítjuk a biztonságot északon, és délen egyaránt. Ez egy olyan akció, amely bizonyos rendet igényel. Nincs szükség arra, hogy a megfontolásainkon rágódjunk. A megfelelő rendről, és egy átgondolt, és rugalmas műveletről tárgyalunk. Elkötelezettek vagyunk a biztonság helyreállítása iránt minden izraeli polgár számára. A helyiek akkor fognak visszatérni, ha biztonságban érzik magukat, és hangsúlyozom, hogy biztonságban lesznek. Ez ilyen egyszerű. Nem tudjuk másként érvényesíteni, és nem is fogjuk megpróbálni,” – ígérte a miniszterelnök.

A Hamász teljes felszámolását illetően, Netanjahu azt mondta, erre eddig azért nem volt lehetőség az elmúlt években zajló háborúk során, mert nem volt meg hozzá a szükséges hazai, illetve nemzetközi konszenzus, miközben a terrorizmus támogatásával, és finanszírozásával vádolta a rámalláhi székhelyű Palesztin Hatóságot, “szörnyű hibának” minősítve annak létrehozását.

A Mahmud Abbász vezette rámalláhi szárnyra utalva hangsúlyozta, hogy a palesztin mozgalom “két részre szakadt, de az ideológia, amely sajnos elutasítja Izrael létét, közös mindkét frakcióban. Ezért nem fogom megismételni ugyanazt a hibát, és nem fogom engedni ennek az entitásnak Gázába való áthelyezését, mert akkor ugyanazt fogjuk kapni.

Ami az Egyesült Államok, és az izraeli diplomáciai kapcsolatokat az Ábrahám Egyezmény kapcsán felvevő arab országokat illeti, Netanjahu kijelentette – “ugyanazt az elemet – teljesen reformálatlanul, teljesen változatlanul – helyeznénk Gázába, és ezt még a legjobb barátaink is javasolják. Én másképp gondolom. Ellenzem ezt. Szerintem valami mást kell építenünk. Természetesen izraeli biztonsági ellenőrzésnek kell lennie az egész területen biztosítva, hogy az elkövetkező években ne emelkedhessen fel egyetlen terrorista entitás. Illetve a belső kormányzásnak egy teljesen más folyamaton kell keresztülmennie.”

Végső soron ez a mi háborúnk. Végső soron nekünk kell meghoznunk, és mi hozzuk meg a döntéseket. Megpróbáljuk, és gyakran sikerül is meggyőznünk amerikai barátainkat. Remélem, és hiszem, hogy ez a jövőben is így lesz,” közölte, utalva a Washington által is támogatott háború utáni két-állami megoldásra, amit kormánya elutasít.

Gázával kapcsolatos korábbi politikájára vonatkozó újságírói kérdésre, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy korábbi irányelvei nem erősítették a Hamász uralmát az enklávéban, hanem ellenkezőleg, számos korábbi hadművelet során többször is erős csapást mért a terrorszervezetre. Kormányzása alatt az övezetbe átengedett dollármilliókkal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy jóindulatú célja ezáltal a humanitárius összeomlás megakadályozása volt, emellett korábban “nem volt meg sem a belső nemzeti, sem a nemzetközi konszenzus” a Hamász elpusztításához.

“Most viszont befejezzük a munkát,” – tette hozzá, hangsúlyozva, miszerint ezen cél elérése nem lehetséges a szárazföldi invázió folytatása nélkül.

Végezetül, politikai jövőjét illetően Netanjahu azt mondta, hogy nem zavarják a közvélemény kutatások pártját és kormányát minősítő alacsony értékelései, mondván, már megkapta korábban a megbízást az ország vezetésére, amiről nem áll szándékában lemondani.

Arra a kérdésre, hogy a hadsereg egyik katonája tévedésből megölt egy civilt a pénteki jeruzsálemi terrortámadás során, Netanjahu megvédte kormánya politikáját, amely fegyverviselésre ösztönzi a jogosult izraelieket, hangsúlyozva, hogy előfordulhat ilyen eset, de szerinte a jelenlegi helyzetben tovább kell folytatni ezt a politikát, amit határozottan támogat.

Lehet, hogy megfizetjük az árát, de ilyen az élet,” – közölte.

A miniszterelnök sajtótájékoztatója közben a tel-avivi Túszok terén tartott tüntetésen többezren vonultak fel a Hamász által még mindig fogvatartottak szabadon engedését sürgetve. Az eseményen felszólalók között a már szabadon engedett túszok, illetve családtagjaik is megjelentek, illetve felszólaltak, egyrészt kifejezve örömüket az iránt, hogy közel százan a múlt héten hazatérhettek, ugyanakkor felhívva a figyelmet arra, miszerint a Hamász még mindig 150 túszt tart fogva.

Hadasz Kalderon megemlítette, hogy beszéde után neki megadatott, hogy néhány napja kiszabadított gyerekeit – Erezt és Sahart, megölelhesse, miközben férje, Ofer még mindig a terroristák fogságában van, majd gyerekei elmondása alapján felidézte a túszként való fogvatartás bizonytalanságát, és rémületét, amit senkinek sem lenne szabad átélnie.

Raz Ben-Ami, aki a túszalku utolsó csoportjában térhetett haza a hétvégén, egy felvételen azt üzente – “köszönöm, hogy életet adtatok nekem.”

The post Netanjahu szerint, most megvan a konszenzus a Hamász elpusztítására first appeared on Új Kelet online.