ujkelet.live

A tartalékos katonát, akit azzal gyanúsítanak, hogy halálosan megsebesítette Juval Doron Castlemant csütörtökön Jeruzsálemben, este letartóztatták, miután a katonai nyomozói részleg kihallgatta.

A katona kihallgatása várhatóan ma folytatódik. Az előzetes vizsgálatból kiderült, hogy a katona több golyót lőtt ki Castlemanre, és a terrortámadás helyszínén így vallott: ,,A polgárt harmadik terroristaként azonosítottam, és ezért rálőttem.” Ügyvédje szerint a katona belement a poligráfos vizsgálatba és válaszolt minden feltett kérdésre.

A Castlemant lelövő tartalékos és az incidensben részt vevő reguláris katona fegyvereit elvették vizsgálat céljából. Az Izraeli Védelmi Erők tegnap tisztázta: ,,Juval bátran cselekedett, és szörnyű módon megölték. Normál esetben az Izraeli Védelmi Erő katonái nem lőnek azokra, akik felemelik a kezüket.”

Csütörtökön, egy nappal a 38. születésnapja előtt, Juval munkába menet észlelte, hogy terrortámadás zajlik Jeruzsálem bejáratánál. Leállította autóját, és kiszállt, hogy ártalmatlanítsa a terroristákat. Két katona szintén részt vett a terroristák ártalmatlanításában, és egyikük terroristaként azonosította Castlemant.

Castelman hiába vette le a kabátját, hogy mutassa nincs rajta robbanóeszköz, hiába tette le a fegyvert, hiába emelte fel a kezeit és könyörgött, hogy ne lőjék le, a katona lelőtte és súlyosan megsebesítette. Utolsó erejével még elővette a tárcáját benne a személyivel, bizonyítva, hogy izraeli, és a katonák felé dobta.

Aznap belehalt sérüléseibe. Családja a történtekről azt mondta, hogy ,,ez egy kivégzés volt”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap telefonon beszélt Castleman apjával, akinek a meggyilkolásával kapcsolatban azt mondta előző nap, ,,ilyen az élet”, ám ezúttal „hősként” írta le, aki több életet megmentett a két terrorista likvidálásával.

The post A kihallgatás után letartóztatták a Castlemant lelövő katonát first appeared on Új Kelet online.