Avi/ujkelet.live

Vaskardok-59. nap: Délelőtt és kora délután folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti többnyire kiürített izraeli közösségek valamint Askelon illetve közép-izraeli városok ellen, sérülés nem történt.

Déli front: Az internetre kiszivárgott felvételen az izraeli erők ellenőrzött robbantással lerombolják a Hamász bírósági épületét a Gázai övezetben.

A Gázai övezet középső részén található, Igazságügyi Palotaként ismert épületet a múlt hónapban foglalták el a csapatok.

Északi front: Éjszaka aknavetőket lőttek ki Libanonból az izraeli hadsereg egyik posztjára Stula mellett, három katona könnyedén megsebesült.

Tegnap vadászgépek lelőttek egy drónt, amely Libanonból Izrael légtere felé tartott.

Reggel aknavetőket lőttek ki egy katonai állásra Jiftach térségében. A tüzérség válaszul célba vette a területet ahonnan a támadást végrehajtották.

A nap folyamán Libanonból több rakétát lőttek ki Har Dov területére, amelyek mindegyike nyílt területeken landolt, egy másik lövedéket pedig Miszgav Am területére irányítottak. Sérülésről nem érkezett jelentés. Az izraeli hadsereg ágyúzással válaszolt.

Júdea és Szamária: A biztonsági erők reggel megöltek két palesztin terroristát, Kalkíliában (Palesztin Hatóság területe).

A terrorsejt volt a felelős a térségben lévő csapatok elleni több lövöldözős terrortámadásért. A terroristák üldözése közben súrlódásra került sor mely a likvidálásukhoz vezetett. A csapatok lefoglaltak egy gépkarabélyt és egy pisztolyt.

A biztonsági erők Júdea és Szamária-szerte végzett éjszakai razziái során letartóztattak 29 palesztin gyanúsítottat, közülük öt a Hamász terrorszervezethez köthető.

Kiürítés: A rendőrség és a polgári adminisztráció hétfőn megkezdte egy illegális előőrs, Mitzpe Kedem kiürítését és lebontását Har Hebron déli régióban, amelyet az elmúlt hetekben telepes aktivisták létesítettek.

Az előőrs két kezdetleges otthonból áll, és az október 7-i mészárlásokat követően Aszael telep szomszédságában állították fel palesztin magánföldön. Az előőrsön élő két családot, valamint egy csoport fiatalt a rendőrök evakuálnak, és holmijaikat a bontás előtt eltávolítják az otthonokból.

Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt vezetője délelőtt levelet írt a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken vezetőjének, Gasszán Alian vezérőrnagynak, követelve, hogy álljanak le a bontási munkálatokkal, amíg – a koalíciós megállapodásoknak megfelelően – megbeszéli az ügyet Joáv Gallant védelmi miniszterrel.

Találkozó, most: A Gázában maradt túszok családjai követelik, hogy találkozhassanak a hadikabinet összes tagjával, figyelmeztetve, hogy fokozzák a tiltakozást a kormány ellen, ha ez nem teljesül.

Emlékeztettek, hogy két napja, a fegyverszünet felbomlása és a túszok szabadon bocsátásának leállása után kérték a találkozót, és felháborítónak tartották, hogy nem vesznek róluk tudomást.

A családok meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a túszok kiszabadítása továbbra is a kormány prioritása marad, miután Izrael hazahívta tárgyalóit, és újraindította a gázai szárazföldi offenzívát.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította a túszok családjainak vádjait, és azt állította, hogy már kitűzték a találkozót szerdára.

The post Közép-Izrael rakétatámadás alatt, feszültség minden fronton first appeared on Új Kelet online.