ujkeletlive

Bárhol: Gázában, Júdea és Szamáriában, Libanonban, Törökországban, Katarban, bárhol. Lehet, hogy évekbe telik, de el fogunk oda jutni, hogy megtegyük. A biztonság felelőssége a miénk. Kötelességünk biztosítani mind a biztonságot, mind a biztonságérzetet. Sajnálatos módon október 7-én nem sikerült, de úgy gondolom, hogy felfelé ívelő pályán vagyunk, és nem várunk,” – ígérte a Sábák belbiztonsági szolgálat főnöke, Ronen Bar a Kan közszolgálati csatornán közzétett felvétel szerint.

A tegnap este közzétett felvételen Bar először utal a gázai háborúra, és vállal nyíltan felelősséget a Szimchát Tóra-i eseményekért, hangsúlyozva azt is, miszerint “a kabinet célt tűzött ki számunkra. Köznapi szavakkal élve, a Hamász felszámolásáról van szó, és eltökélt szándékunk, hogy ezt megtegyük. Ez a mi Münchenünk,” utalva ezzel arra a műveletre, melynek célja azoknak a terroristáknak közel két évtizedig tartó felszámolása volt, akik az 1972-es müncheni olimpián 11 izraeli sportolót gyilkoltak meg.

A Sábák-főnök a folyamatban lévő műveleteket illetően, továbbá hangsúlyozta, hogy “nem várunk. Már levontuk a tanulságokat az eseményekből, és átvisszük azokat más ágazatokra, természetesen nem csak a Gázai övezetre. Az Izrael Államot fenyegető veszélyek köre az elmúlt évben, még az események előtt is példátlan volt. A fő kérdések még ebben az esetben is rejtve maradtak. Sok minden történik a felszín alatt.

A felvételen említett helyszínek a Hamász magas rangú vezetőinek négy kulcsfontosságú, egyébként köztudott tartózkodási helyeire utalnak. Iszmáil Haníje, a Hamász elnöke, és politikai irodájának vezetője általában Isztambulban, és Dohában tartózkodik, hasonlóképpen Khaled Mashaal, aki a terrorszervezet nemzetközi tevékenységéért felelős, míg Száleh al-Arouri, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője kedvenc tartózkodási helye a libanoni Bejrút. Emellett, a terrorszervezet más vezetői Damaszkuszt, illetve Kairót részesítik előnyben.

Háború és politika

Vita a Likudban

Legyetek óvatosak a szavaitokkal, különösen háború idején,” – mondta Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt követően, hogy a tegnapi frakció ülésen parázs személyes vita alakult ki, és egyik minisztere elrohant megbeszélésről.

Nincs helye a személyes támadásoknak. Az egész kabinet, a hadsereg, és a biztonsági szervek egy csapatként dolgoznak, és arra kérek mindenkit, hogy ne szegüljenek szembe velük. Jelenleg nincsenek ellenfeleink sem a jobb, sem a baloldalról – mindannyiunknak, az egész nemzetnek egységesen kell fellépnie. Ez nem a politika ideje,” – tette hozzá.

A héber médiában kiszivárogtatott ülés és a miniszterelnök szavai azután hangzottak el, hogy a Likud parlamenti képviselői egymásra mutogatva árulással illették frakció társaikat, nemkülönben a politikai ellenzéket, illetve a védelmi vezetőket. Az egyik fő célpont Joáv Gallant védelmi miniszter, aki eleve meg sem jelent az ülésen, azt követően, hogy egy nappal korábban a Netanjahuval közös sajtótájékoztatót is lemondta. Távollétében a védelmi minisztert azzal vádolták, hogy az egyébként kvázi ellenzéki – másik hadikabinet tag Beni Gantzal szövetkezik a kormány ellen

Jobb, ha egyedül tart sajtótájékoztatókat, anélkül, hogy Gantz és Gallant a végén szájon csókolnák egymást,” – mondta Niszim Vatori, dicsérve Netanjahut a szombat esti önálló megjelenéséért, de a miniszterelnök azzal hárított, hogy teljes együttműködésben dolgozik Gallant, Gantz, illetve más biztonsági tisztviselőkkel.

Ezt követően Tally Gotliv esett neki Vatorinak, ostorozva a védelmi miniszter elleni tiszteletlenségéért, majd Daniel Hagari – a hadsereg szóvivője került sorra, akit azzal vádolt, hogy a katonai híreket olymódon tolmácsolja, hogy azáltal “nem jobboldali narratívákat szolgál ki.”

Nem foglalkozom politikával. Mi egy jobboldali kormány vagyunk. A hadsereg szóvivője egy másik narratívát szolgál. Vannak, akik a televíziós stúdiókban ülnek, akik csak hazudnak, és rövidre zárják Júdeát és Szamáriát,” – tette hozzá Gotliv.

A legnagyobb hangadó David Amszálem, az igazságügyi minisztérium külön minisztere, aki Netanjahu ellenfeleit “bolsevikoknak” nevezte.

Ha a kormány megbukik, a baloldal felemelkedik, és lesz egy palesztin állam! Ezek bolsevikok, akik nem fognak tudomást venni rólunk, és minden állami ügyet ellenőrizni fognak,” – tiltakozott Amszálem, majd Netanjahu elutasító válaszát követően mérgében elviharzott a találkozóról.

Az exkém, aki bejött a képbe

Joszi Cohen a Moszad volt kémfőnöke a 12-es csatornának nyilatkozva, hangsúlyozta, hogy a harcok kiterjesztése a Gázai övezet déli részén további tárgyalásokra fogja ösztönözni Hamászt.

Szeretném megismételni, és tényként kijelenteni, hogy légi és földi erővel támadva a Hamászt, ismét eredményhez vezet, vagy szükségessé válik, hogy tárgyaljanak velünk további megállapodásokról. Úgy gondolom, hogy a harcok során is el fogjuk érni ezt az eredményt. Erre akarunk törekedni, és nem szabad feladnunk, amíg az utolsó túsz a területünkön nem lesz,” – mondta Cohen, többször is kiemelve, hogy a hadsereg masszív szárazföldi, és légi nyomása szorította sarokba a terrorszervezetet, és ilymódon vált lehetővé az eddigi 114 túsz hazahozatala.

Ami a Hamász vezetőjét, Jahije Szinvárt illeti, a volt kémfőnöke úgy véli, hogy tudatában van mindazzal, amit már elveszített, “tudjuk, hogy figyel minket. Megvizsgálja a Gázai övezetben elért eredményeinket is. Teljesen működőképes és kommunikatív – el kell jutnunk hozzá. Ez az ember halott. Nem maradhat életben a háború alatt, vagy ne adj I-n utána.

A továbbiakban, az amerikai nyomásra vonatkozó riporteri kérdésre diplomatikusan kitérő választ adott, inkább azt hangsúlyozva, hogy az amerikai kormányzat továbbra is felkarolja Izrael Államot, és részt vesz az elraboltakkal kapcsolatos tárgyalások apró részleteiben is, Antony Blinken külügyminiszter pedig azért látogatott többször is Izraelbe, hogy részt vegyen a megbeszéléseken, hogy lássa, hol tartunk.”

A kezdetektől fogva kétfronton zajló háború északi szcénáját illetően Cohen kijelentette – “jelenleg fel kell hagynunk azzal, hogy kizárólag hírszerzési értékelésekre hagyatkozzunk, illetve nagyon szerényen kell bánnunk velük. A hadsereg annyira felkészült, és éber, hogy csodálatos eredményeket látunk. Ez egy olyan időszak, amely során nem lehet találgatni, ez egy olyan időszak, amikor mindent megteszünk, és jelzünk a Hezbollah felé – készek vagyunk felelősségre vonni. A Hezbollah elleni hadjárat lehetőségét kell kezelnünk, nem csak kizárólag a jelenlegi csaták során.”

Végezetül, sorra került az elmúlt hónapokban nem csak a médiában megszellőztetett hír, miszerint a hírszerző szolgálat volt vezetője, amint lejár a kötelező szolgálati csendes időszak, esetleg a politikai karrier útjára lépne.

“Izrael polgárai készen állnak harcolni az életükért, Izrael államáért, és én is közöttük vagyok. Stratégiai gondolkodású csoportot hozok létre, a legjobb elmékkel, hogy megvitassuk a háború utáni napokat Izrael belső társadalmi összefüggéseiben, és azt is hogyan dolgozhatunk együtt,” – vázolta sejtelmesen Cohen a jövőre vonatkozó terveit.

The post Sábák-főnök: meggyilkoljuk a Hamász vezetőit Katarban, és Törökországban – ez a mi Münchenünk first appeared on Új Kelet online.