Avi/ujkelet.live

Vaskardok-59. nap: 11,5 óra csend után reggel rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Nirim kibucbra, sérülés vagy kár nem történt.

75: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy három katonája elesett tegnap a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 75-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 36 éves Nerija Saer törzsőrmester (a tartalékosoknál) Javnéból, az 55. tartalékos ejtőernyős dandár 6655. zászlóaljában szolgált.

A 22 éves Ben Zusszman főtörzsőrmester (a tartalékosoknál) Jeruzsálemből, a Harcmérnöki Hadtest 601. zászlóaljában szolgált.

A 19 éves Binjámin Jehosua Nidham őrmester Zicron Já’ákovból, a Harcmérnöki Hadtest 601. zászlóaljában szolgált.

Gyász: Jonatán Szamarnót (21) megölték, holtteste pedig a Gázai övezetben van a Hamász terrorszervezet birtokában. A családját tegnap értesítették haláláról.

Szamarno barátaival részt vett a Re’im melletti Nova fesztiválon október 7-én. Bár két barátja holttestét megtalálták, róla úgy vélték, hogy túszul ejtették és megsebesült.

Déli front: Az izraeli hadsereg az éjszaka csapást mért a Hamász terrorszervezet mintegy 200 célpontjára a Gázai övezetben, a szárazföldi erők pedig folytatják a harcot a Gázai övezet északi részén az iskolákban felállított terrorista infrastruktúrák megsemmisítésére.

Likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy az esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy légicsapással likvidálták a Hamász Sati zászlóaljának parancsnokát, Haitham Hawadzsrit a Gázai övezetben.

A Hamász parancsnoka „vezette a harcokat Sati térségében, és az ő parancsnoksága alatt hajtották végre az október 7-i mészárlás terveit”.

„Éjjel-nappal megy a nyomon követés, hogy megtaláljuk a Hamász magas rangú vezetőségét az övezetben. A cél az, hogy mindegyiket likvidáljuk” – válaszolta egy kérdésre Hagari.

Sabak VS Hamász: A Hamász terrorszervezet hétfőn reggel reagált a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatójának, Ronen Barnak a kijelentéseire, miszerint Izrael likvidálni fogja a Hamász magas rangú tisztségviselőit Katarban is – Doha közvetítette a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetet – és Törökországban is.

A terrorszervezet politikai szárnyának információs tanácsadója szerint „ezek a fenyegetések az ellenség tisztviselői által említett ‘testvérországok’ szuverenitásának nyilvánvaló megsértését jelentik, és közvetlenül sértik ezeknek az országoknak a biztonságát.”

,,Az ellenség azon fenyegetései, hogy ártanak a Hamász vezető tisztségviselőinek Gázában és más országokban, azt a politikai és katonai helyzetet tükrözi, amiben az ellenség a palesztin nép ellenálló képessége és a bátor ellenállási erők miatt van”. Hangsúlyozta, hogy ,,a fenyegetések nem riasztják el a szervezet egyik vezetőjét sem”.

  • „A kabinet azt a célt tűzte ki elénk, hogy kiiktassuk a Hamászt. És eltökélt szándékunk végrehajtani, ez a mi Münchenünk” – mondta Bar a Kan közszolgálati műsorszolgáltató által vasárnap este sugárzott felvételeken, utalva az évekig tartó izraeli hadműveletre az 1972-es müncheni olimpia 11 izraeli halálát okozó támadásért felelős terroristák likvidálására.
  • „Minden helyszínen, Gázában, Júdea és Szamáriában, Libanonban, Törökországban, Katarban, mindenkit. Ez eltart néhány évig, de megtesszük.”

Vöröskereszt: A héber sajtó szerint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke, Mirjana Spoljaric Egger ma várhatóan Egyiptomba és a Gázai övezetbe látogat, hogy megbeszéléseket folytasson arról, hogy a Vöröskereszt képviselői meglátogathassák a Hamász által fogva tartott túszokat.

A szervezetet kemény kritika éri Izraelben és külföldön, amiért nem tesz többet azért, hogy láthassa a túszokat, ellenőrizze egészségi állapotukat, gyógyszerekkel lássa el őket, és megkönnyítse a családokkal való kommunikációt.

Izrael szerint a túszok meglátogatása az Izrael és a Hamász közötti múlt heti fegyverszünet egyik kikötése volt, amely hét napig tartott, és több mint 100 túsz szabadult ki, főként izraeli nők és gyerekek.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy Szíriából rakétát lőttek ki, mely nyílt területen landolt Keshet mellett. A tüzérség válaszolt a támadásra.

The post Vaskardok: A Hamász válasza, gyász és likvidálás first appeared on Új Kelet online.