Avi/ujkelet.live

Vaskardok-59. nap: A nap második felében is folytatódtak a gázai rakétatámadások, a határ melletti izraeli közösségeket valamint Beersevát célozva. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Déli front: Az elmúlt néhány órában a szárazföldi erők harcot vívtak a Hamász terroristáival a Gázai övezetben, miközben a légierő rakétavetőket, fegyverraktárakat és más helyszíneket bombázott.

A 7. páncélos dandár csapatai egy csata során három Hamász-operatívot azomosítottak, és dróncsapást irányítottak rájuk. Más erők észleltek egy Hamász-operatívot aki RPG-t lőtt rájuk, és lövöldözéssel válaszoltak, likvidálva két hamászost. Egy másik incidensben a Hamász két fegyverese tüzet nyitott a csapatokra egy alagút bejáratából. A katonák válaszul lerombolták az alagutat, és megölték a párost. Egy különálló incidensben a csapatok dróncsapást irányítottak a közelükben lévő három terroristára.

Első: 2005-ös megalakulása óta először van bevetésen a Kfir Gyalogdandár a Gázai övezetben.

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint a dandár hadműveletei során mintegy 30 Hamász alagutat fedezett fel, és mintegy 100 tüzérségi csapást mért a terrorcsoport telephelyei ellen.

A dandár harci csapata Gázában a Haruv felderítő egységből és a 94. „Duchifat” zászlóaljból, valamint a Kirjati Dandár tartalékos harckocsis, harcmérnöki és tüzérségi erőiből áll.

Harczóna: Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes X-en közölte, hogy Gáza fő észak-déli autópályája, a Szalah ad-Din a Khan Junesztől északkeletre fekvő területeken „harczóna”.

„Az Izraeli Védelmi Erők harcai és katonai előrenyomulása Khan Junesz térségében nem teszi lehetővé a civilek mozgását a Szalah ad-Din úton keresztül a várostól északra és keletre eső területeken”.

A hadsereg ugyanakkor megkönnyíti a civilek mozgását a Khan Junesztől nyugatra tartó elkerülő útvonalon.

„A Rafah és Khan Junesz területekről Deir al-Balah és Gáza középső táborai felé a következő útvonalakon lehet majd áthaladni: al-Rasid tengerparti út és al-Suhada utca Deir al-Balahban”.

Október 7: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató délutáni jelentése szerint az izraeli hadsereg kommandós dandárjának két századát, amelyeket a szeptemberi és októberi zsidó ünnepi szezonban a gázai határhoz vezényeltek, mindössze két nappal a Hamász október 7-i mészárlása előtt Szamáriába küldték.

A mintegy 100 katonát a palesztin Huwarában vetették be, miután egy izraeli család ellen terrortámadást hajtottak végre a faluban.

A kommandós katonákat a hadműveleti igazgatóság utasítására helyezték a gázai határra, és nem tartoztak a határt biztosító reguláris erőkhöz.

Északi front: Vadászrepülőgépek és drónok délután csapásokat mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik parancsnoki központja és a terrorcsoport más telepei ellen, válaszul az észak-izraeli támadásokra.

Később rakétákat lőttek ki Mattat felé, melyek nyílt területeken landoltak. A tüzérség válaszolt a támadásra.

A hadsereg továbbá megsemmisítette a Hezbollah egyik fegyverraktárát válaszul a határnál lévő katonai poszt elleni aknavetős támadásra.

Számos rakétát lőttek ki Libanonból Kirját Smonára valamint egy katonai posztra Stula közelében. A tüzérség célba vette a területet ahonnan a támadást végrehajtották.

Diplomácia: Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnököt is bíróság elé állítják állítólagos háborús bűnök miatt, akárcsak Slobodan Milosevic volt szerb elnököt.

„Netanjahu, a gázai mészáros nemcsak háborús bűnös, de minden bizonnyal mint a gázai mészáros áll majd bíróság elé, akárcsak Milosevics” – mondta Erdogan az Iszlám Együttműködési Szervezet isztambuli ülésén mondott beszédében.

Még mindig a törökök: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjének kijelentéseivel kapcsolatos publikációt követően a török kormány egyik tisztviselője hétfőn a következőket nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak: ,,A Kan riportjának fényében a török hírszerzés figyelmeztette izraeli kollégáit, emlékeztetve őket hogy különböző hírszerző ügynökségek a múltban sikertelenül próbáltak illegális műveleteket végrehajtani török földön – köztük izraeli állampolgárok elrablására 2022-ben.”

A forrás hozzátette, hogy a figyelmeztetésben és az üzenetben a következő kijelentés szerepel: „E figyelmeztetés figyelembe vételének elmulasztása súlyos következményekkel fog járni.”

  • „A kabinet azt a célt tűzte ki elénk, hogy kiiktassuk a Hamászt. És eltökélt szándékunk végrehajtani, ez a mi Münchenünk” – mondta Ronen Bar a Sabak igazgatója a felvételeken, utalva az évekig tartó izraeli hadműveletre az 1972-es müncheni olimpia 11 izraeli halálát okozó támadásért felelős terroristák likvidálására.
  • „Minden helyszínen, Gázában, Júdea és Szamáriában, Libanonban, Törökországban, Katarban, mindenkit. Ez eltart néhány évig, de megtesszük.”

Hazai front: Dr. Jael Mozer-Glassberg, a Schneider Gyermekgyógyászati Központ gyermekorvosa, aki az elengedett túszokat gondozza, azt mondta, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek szerint megfelelő egészségügyi állapotban tértek vissza Izraelbe.

Megerősítette, hogy a 26 egykori túsz, akiket a kórháza fogadott – közülük 19 gyerek –, testsúlyuk 10-15 százalékát elveszítette a fogság alatt. Az élelem erősen korlátozott mennyisége miatt, melyet Gázában kaptak, egyesek furcsa étkezési szokásokat mutattak a megfelelő táplálkozáshoz való visszavezetés során.

Megosztotta, hogy a túszok általánosságban bőrkiütésekkel és tetűcsípéssel tértek vissza. Továbbá olyan fertőzött sebekkel, amelyeket a fogságban nem láttak el megfelelően.

Utazási figyelmeztetés: A gázai háború kitörése óta az izraeliek és a zsidók a világon terrorista szervezetek célpontjaivá váltak. Az uszítás drámai fokozódása, valamint a háború óta még inkább megnövekedett antiszemita hátterű támadási kísérletek után ma a Nemzetbiztonsági Tanács frissítette az utazási figyelmeztetési térképét, amely immár számos országnál – köztük Nyugat-Európában és Dél-Amerikában – megemelte a kockázati szintet.

  • Az elmúlt évben több tucat terrortámadást hiúsítottak meg világszerte, ezek közül sokat a Vaskardok két hónapja alatt” – nyilatkozta a Tanács vezető tisztviselője.
  • Nyugat-európai országokban – köztük Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban; Dél-Amerikában – beleértve Brazíliát és Argentínát; csakúgy, mint Ausztráliában és Oroszországban, az utazási figyelmeztetés 2-es szintre emelkedett, ami fokozott óvintézkedések megtételét javasolja.
  • Afrikai országokban – beleértve Dél-Afrikát és Eritreát; közép-ázsiai országokban – köztük Üzbegisztánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Türkmenisztánban – az utazási figyelmeztetést 3-as szintre emelték, így amennyiben nem szükséges, nem javasolják ezen úti célok látogatását.

The post Vaskardok: Harczóna, utazási figyelmeztetés és török reakció first appeared on Új Kelet online.