Avi/ujkelet.live

Vaskardok-60. nap, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők csapatai előrenyomulnak az észak-gázai Dzsabalijában, az 551. dandár és a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége pedig a Hamász belbiztonsági főhadiszállásán razziázott.

A 162. hadosztály mélyítette műveleteit Dzsabalijában, miután az elmúlt napokban befejezte a menekülttábor bekerítését.

A csapatok Dzsabalijában megsemmisítsék a Hamász eszközeit, rakétákat és egyéb fegyvereket találtak, és légicsapásokat irányítottak a Hamász-operatívok ellen.

A Sabak belbiztonsági szolgálattal végrehajtott közös hadműveletek során az 551. dandár tartalékosai és a Sajetet 13 kommandósai razziát tartottak a Hamász belbiztonsági főhadiszállásán, és fegyvereket, különféle felszereléseket és hírszerzést anyagot találtak.

A légierő folytatta a csapásokat Gázában, valamint az Ejtőernyős Dandárral együttműködve likvidálta a Hamász Nukba elit kommandósainak egy csoportját. A katonák az akciók során rakétatákat találtak egy ház udvarán, melyeket megsemmisítettek.

A haditengerészet pedig több tucat csapást mért a gázai partok mentén, ezzel is segítve a szárazföldi erőket.

A Hamász terve: A Hamász terrorszervezet azt tervezi, hogy egyiptomi nyomást gyakorol Izraelre a Gázai övezet déli részén zajló harcok leállítása érdekében, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Palesztin források szerint az izraeli szárazföldi manőver előrehaladásával és a palesztin lakosság nyugat felé tolása miatt a Hamász előállt egy olyan tervvel, amely arra ösztönzi a gázai lakosokat, hogy menjenek a Rafah átkelőhöz és az egyiptomi határkerítéshez, és tömeges beáramlást és zavargásokat okozzanak a Sínai-félszigetre.

A Hamász azt reméli, hogy egy ilyen forgatókönyv erős egyiptomi nyomást eredményez Izraelre, hogy leállítsa a déli harcokat és ne okozza palesztinok beáramlását a Sínai-félszigetre. Ez történt az “Öntött ólom” hadműveletkor (2008 december 27 – 2009 január 18), amikor palesztinok ezrei törtek át a Rafah átkelőn, hogy a Sínai-félszigetre meneküljenek az izraeli bombázások elől, és az egyiptomi rendőrök tüzet nyitottak rájuk.

Mindeközben Izrael magas rangú biztonsági tisztviselői azt nyilatkozták a Kan-nak, hogy Izraelnek nem volt és nem is lesz szándéka Gáza lakóit Egyiptom felé tolni.

Kik a sebesültek? A Khan Junesz-i Nasszer kórháznál készült videón egy Mercedes látható testőrökkel és egy mentőautó, és a sebesülteket fejüket eltakarva kísérik be az épületbe. A palesztin rendőrök mindeközben erőszakkal távolodásra kenyszerítik a kórház bejáratánál gyülekezőket.

Kémek: Az október 7-i mészárlás során használt és az izraeli hadsereg által megtalált részletes Hamász támadási tervek között szerepel egy izraeli katonai támaszpont részletes térképe, amelyet szinte biztosan kém segítségével készítettek – idézett a The Guardian egy meg nem nevezett izraeli hírszerzési forrást.

A riport szerint a terrorszervezet inváziós terveivel kapcsolatos megállapításokat bemutatták külföldi újságíróknak, köztük egy bázis térképét, amely „részletesebb, mint amit maga az Izraeli Védelmi Erők kért volna”.

„Egy ilyen térkép összeállítása csak ‘belső infóval’ történhetett – szinte biztosan egy Hamász-kémtől” – idézi a jelentés a forrást.

  • A Kan egy hónappal ezelőtt hasonló riporttal állt elő, mely szerint a terroristáknál talált térképek kiterjedt és pontos rajzokat tartalmaztak egy stratégiai fontosságú létesítményről az ország középső részén, ahol naponta több tízezer izraeli fordul meg. Az ellenőrzés megszerzése felette nagy jelentőséggel bírhatott a terrorszervezet számára.
  • A rajzok és a kapott információk alapján úgy tűnt, hogy a terroristák oda akartak menni, hogy elfoglalják. Források szerint a biztonsági szervezetek elképedve nézték a lefoglalt térképeken és rajzokon található hírszerzési információk szintjét. A Hamász sok részlettel rendelkezett a szóban forgó létesítmény területén található épületekkel kapcsolatban, hogy ki melyik szobában ül, beleértve a taktikai területek kijelölését.
  • Találtak még a terroristáknál térképeket az ország középső részén található két városról és az ezekben található bizonyos helyszínekről.

The post A Hamász terve a déli harcok leállítására és a kém first appeared on Új Kelet online.