Avi/ujkelet.live

Vaskardok-60. nap: Helyi idő szerint fél 4-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén és más közép-izraeli városokban. A média szerint a Vaskupola elfogott mintegy 10 rakétát. Két lövedék lakott területen csapódott be. Egy 40 év körüli férfi Tel Avivban könnyebben megsérült a repeszek következtében.

Kora délután gázai rakéta csapódott be egy épületbe Askelonban. Két 60-as éveiben járó nő könnyebben megsérült a repeszek következtében. Két gyerek és egy felnőtt szorongás miatt szorult ellátásra.

Déli front: A gázai lakosokat kedden arra utasították, hogy tartózkodjanak a fő észak-déli út, a Szalah al-Din használatától, helyette az izraeli hadsereg más útvonalakat biztosított számukra.

Ma 14 óráig taktikai szünet volt érvényben Rafah térségében, hogy lehetővé tegyék a további humanitárius segélyek bejutását.

ENSZ: Az Egyesült Nemzetek Szervezete azt állítja, hogy a Hamász terrorcsoport elleni izraeli hadjárat közepette lehetetlen biztonságos zónákat kialakítani a civilek számára, hogy a Gázai övezet belsejébe meneküljenek.

„Az úgynevezett biztonságos zónák… nem tudományosak, nem racionálisak, nem lehetségesek, és szerintem a hatóságok is tisztában vannak ezzel” – mondta James Elder, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének, az UNICEF-nek szóvivője a genfi újságíróknak.

Az izraeli hadsereg a harcok újraindításakor közzétett egy térképet, mely több száz kis zónára osztja fel a Gázai övezetet. A palesztinokat pedig arra kérte, hogy tartsák észben területük számát, és kövessék a hadsereg jövőbeli tájékoztatásait.

Videó: Robbanások a Gázai övezetben

Túszok: Az Egészségügyi Minisztérium képviselője a Kneszetben tartott keddi meghallgatáson azt mondta, hogy a Hamász terrorszervezet nyugtatókat adott a túszoknak, mielőtt átadta őket a Vöröskeresztnek, ,,hogy boldognak tűnjenek”.

A minisztérium táplálkozási osztályának vezetője az Egészségügyi Bizottság meghallgatásán közölte, hogy a terrorszervezet “vitaminokat” és Clonazepamot, – Izraelben Clonex néven ismert – hangulatstabilizáló szereket adott a túszoknak, hogy boldognak tűnjenek a kamerák előtt, a hazatérésre készülve a fogságból.

Katar: Katar uralkodója az Öböl-menti Együttműködési Tanács ülésének megnyitóján Dohában az Izrael-Hamász háború kapcsán kritizálta a zsidó államot.

„Szégyenletes a nemzetközi közösségre nézve, hogy hagyja, hogy ez a szörnyű bűn csaknem két hónapja menjen, és ezalatt ártatlan civilek szisztematikus és szándékos meggyilkolása folyjon, beleértve nőket és gyerekeket” – mondta Tamim bin Hamad Al-Thani sejk.

Izrael határozottan tagadja, hogy civileket célozna, mondván, hogy rendkívül nagy erőfeszítéseket tesz védelmük érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy teljes stratégiáját arra építi, hogy élő pajzsként használja a civileket, hogy megvédje tagjait, hogy Izrael célkeresztjébe kerüljenek.

The post Tel Aviv rakétatámadás alatt, és a Hamász leleplezése first appeared on Új Kelet online.