Avi/ujkelet.live

Vaskardok-60. nap: Délelőtt folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségek ellen, sérülés nem történt.

80: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt bejelentette, hogy két katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 80-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A katonák: a 24 éves Jahel Gazit százados Rakefetből, a 188. páncélos dandár 53. zászlóaljának helyettes parancsnoka volt. A 34 éves Gil Daniels törzsőrmester (a tartalékosoknál) Asdodból, a 261. dandár 6262. zászlóaljában szolgált.

Számok: Körülbelül két civil halott jut minden egyes megölt Hamász harcosra a Gázai övezetben – közölték magas rangú katonai tisztviselők hétfőn, hozzátéve, hogy az Izraeli Védelmi Erők csúcstechnológiás térképészeti szoftvereket vetett be, hogy megpróbálja csökkenteni a konfliktusban nem érintettek halálozási számát.

Sajtóértesülések kapcsán, hogy a Hamász 5000 terroristáját ölték meg a harcokban, az egyik magas rangú tisztviselő azt mondta az újságíróknak, hogy ,,a számok többé-kevésbé helyesek.”

„Nem mondom, hogy nem rossz, hogy kettő az egyhez az arány” – mondta a tájékoztatón az egyik magas rangú tisztviselő, hozzátéve, hogy az élő pajzsok használata a Hamász „alapstratégiájának” része.

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek bombázták kedden a Hezbollah terrorszervezet számos dél-libanoni telephelyét, köztük megfigyelőállomásokat, fegyverraktárakat és más katonai helyszíneket.

A mai nap folyamán több lövedéket lőttek ki Libanonból az észak-izraeli határterületekre. A lövedékek mindegyike nyílt területen landolt.

Továbbá egy “ellenséges” drónt, amely Libanonból lépett be az izraeli légtérbe, lokalizáltak Margaliot északi közösség közelében.

A Hezbollah kedden négy támadásért vállalta a felelősséget.

Júdea és Szamária: Az izraeli erők az éjszaka a rombolás előkészítéséhez feltérképezték a dzsenini menekülttáborban (Szamária, Palesztin Hatóság területe) egy palesztin terrorista két házát, akinek köze volt Meir Tamari meggyilkolásához Hermes telep közelében.

A biztonsági erők továbbá két keresett palesztint vettek őrizetbe Kalandiában. A művelet során heves zavargás tört ki, a csapatok tömegoszlatő eszközökkel válaszoltak, és „sebesüléseket azonosítottak”. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint egy 25 éves palesztin férfit megöltek.

Az éjszakai műveletek során mérnöki járművek utakat túrtak fel, amelyek alá robbanószerkezeteket rejtettek el.

Továbbá két gyanúsítottat vettek őrizetbe Dzseninben. A robbanóanyagok dobálása mellett terroristák tüzet nyitottak az izraeli katonákra, akik viszonozták a lövéseket.

Összesen 21 keresett palesztint tartóztattak le az éjszakai razziákon.

The post Vaskardok: Az élő pajzs stratégia ára first appeared on Új Kelet online.