Avi/ujkelet.live

Vaskardok-60. nap: 13 óra csend után reggel 7-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a határ melletti izraeli kibucokban illetve Beerseván és a mellette lévő Hatzerim légibázison, sérülésről nem érkezett jelentés.

78: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy három katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban, mindegyikük a 188. páncélos dandár 53. zászlóaljában szolgált. Halálukkal 78-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A katonák: a 21 éves Jakir Jedidja Schenkolewszki őrmester Migdal Ozból, a 23 éves Eitan Fisch százazdos Peduelből és a 20 éves Juval Jáákov Tsanani törzsőrmester Kirjat Gatból.

Déli front: Izrael készen áll arra, hogy a Földközi-tengerből szivattyúzott vízzel elárassza a Hamász terrorszervezet földalatti alagútrendszerét a Gázai övezetben, állítja a Wall Street Journal.

A jelentés amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli erők a múlt hónapban öt nagy vízszivattyút állítottak fel a gázavárosi al-Sati menekülttábor közelében, amelyek óránként több ezer köbméter vizet szivattyúzva az alagutakba heteken belül képesek elárasztani a földalatti hálózatot.

Képek a frontról

A tisztviselők szerint Izrael a múlt hónapban figyelmeztette az Egyesült Államokat a tervről, de még nem döntött arról, hogy végrehajtja-e azt. A Biden-kormányban megoszlanak a vélemények a tervvel kapcsolatban.

Üzenet: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes hétfőn üzent a Hamász terrorszervezet de-facto urának, Jechíje Szinwarnak, ,,esti mese” stílusban. A videóban Adraee “Abu Ibrahim bűne” című könyvből olvas fel arabul, bevágva hozzá Szinwar képét.

,,Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy ember, aki mindenre gondolt, ami számára fontos volt – mindent előkészített, hogy megvédje magát és barátait, alagutakat ásott, élelmet halmozott fel és vizet tárolt. És mi van a gázai polgárokkal? Nem maradt semmijük. És mi történt, amikor azt mondták a polgároknak, hogy költözzenek délre? Abu Ibrahim nem ment bele. Miért? Mert Abu Ibrahim nem törődik senkivel, csak magával és barátaival. Abu Ibrahim több mint másfél hónapja hallgat. Tudjátok, mit mondanak azokról, akik hallgatnak az igazságtalansággal szemben? Aki hallgat az igazságról, az néma ördög.”

Északi front: Az izraeli hadsereg éjszaka közölte, hogy a határokon átnyúló támadásokat követően csapást a Hezbollah terrorszervezet számos posztjára Libanonban.

A hadsereg közleménye szerint vadászrepülőgépek több kilövőhelyet, „terror infrastruktúrát” és egy Hezbollah katonai létesítményt bombáztak.

Libanonból továbbá rakétát lőttek ki Zaritra, ami arra késztette az izraeli erőket, hogy ágyúzzák a támadás forrását.

„Emellett a tüzérség számos területet támadott libanoni területen, hogy elhárítsa a fenyegetést” – áll a közleményben.

Túszok: „Az a tény, hogy továbbra is nőket tartanak túszként, az a tény, hogy továbbra is túszként tartanak gyermekeket, csak az a tény, hogy úgy tűnik, az egyik oka annak, hogy nem akarják átadni azokat a nőket, akiket túszul ejtettek, és amiért ez a tűzszünet szétesett, az az, hogy nem akarják, hogy ezek a nők beszélhessenek arról, mi történt velük a fogva tartásuk alatt” – válaszolta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője az október 7-i Hamász nemi erőszakkal és szexuális zaklatással kapcsolatos egyre több bizonyítékkal kapcsolatos kérdésre.

Riport: Egy rakéta, amelyet valószínűleg a Hamász terroristái lőttek ki az Izrael elleni október 7-i támadás során, egy izraeli katonai támaszpontot talált el, ahol szakértők szerint az ország számos nukleáris rakétája található – derül ki a The New York Times támadás következményeinek vizuális utóhatásainak elemzéséből.

Bár magukat a rakétákat nem találták el, a rakéta becsapódása a közép-izraeli Szdot Micha bázison tüzet okozott, amely megközelítette a rakétatároló létesítményeket és más érzékeny fegyvereket.

Izrael soha nem ismerte el nukleáris arzenáljának létezését.

A háború után: A múlt heti zártkörű tárgyalásokon Binjámin Netanjahu miniszterelnök utalt a Gázai övezet jövőjére a háború után, és kijelentette: „Nemcsak hogy nem lesz megújult Palesztin Hatóság Gázában a háború után, egyáltalán nem lesz Palesztin hatóság Gázában” – jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este. Netanjahu ezeket hangoztatta a Kneszet tagjainak, és közvetített az amerikai tisztviselőknek.

A miniszterelnök közelmúltban tartott egyik sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a Palesztin Hatóság ,,jelenlegi formájában” nem tudja ellenőrizni a Gázai övezetet, míg Netanjahu a héten lezajlott tárgyalásokon azt mondta, hogy ellenzi a Palesztin Hatóság bármilyen ellenőrzését a Gázai övezetben a háború után.

  • Netanjahu álláspontjával ellentétben Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban a Washington Postban megjelent cikkében tisztázta, hogy a háború után a Palesztin Hatóságnak kell az irányító testületnek lennie a Gázai övezetben – és követelte polgári reformok végrehajtását a Hatóságon belül.
  • Szerinte a reformok szükségesek ahhoz, hogy megerősítsék, stabillá tegyék, és lehetővé tegyék az övezet ellenőrzésére.
  • Biden hangsúlyozta, hogy a végén Gázának és a Palesztin Hatóságnak egy adminisztráció alatt kell egyesülnie, amelyet „megújult Palesztin Hatóságnak” nevezett.

The post Vaskardok: Esti mesébe foglalt üzenet Szinwarnak first appeared on Új Kelet online.