Avi/ujkelet.live

Vaskardok-60. nap: A délutáni Tel Avivra és környékére küldött rakétaesőt követően este Netiv Haaszarától egészen Askelonig megszólaltak a szirénák. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Ezért kell 10 percet várni rakétatámadás esetén, mielőtt elhagynánk az óvóhelyet – a felvétel ma készült Tel Avivban:

82: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy két katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 82-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A katonák: a 31 éves Matan Damari törzsőrmester (a tartalékosoknál) Dimonából, a 215. tüzérezred felderítő századának szakaszparancsnoka. A 23 éves Ilaj Elijahu Cohen törzsőrmester (a tartalékosoknál) Beit Nehemiából, az 551. dandár 7008. zászlóaljából.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerint a hadsereg a dél-gázai Khan Junesz bekerítésén dolgozik, miközben megkezdi szárazföldi offenzívájának harmadik szakaszát a Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben.

,,60 nappal a háború kezdete után erőink körülveszik a Gáza déli részén fekvő Khan Junesz területét. Ugyanakkor azon dolgozunk, hogy elmélyítsük az elért eredményeket az övezet északi részén. Bárki, aki azt hitte, hogy az izraeli hadsereg nem fogja tudni, hogyan kell folytatni a harcot a fegyverszünet után, tévedett. A Hamász ezt erősen érzi.”

„Jó ötlet” – kommentálta a jelentéseket, amelyek szerint Izrael fontolgatja a Hamász alagúthálózatának elárasztását.

„Rengeteg földalatti infrastruktúrát látunk Gázában, tudtuk, hogy sok lesz. A cél része ennek az infrastruktúrának a lerombolása” – válaszolta Halevi a The Wall Street Journal egyik jelentésével kapcsolatos kérdésre.

  • „Sokféle módszerünk van [az alagutak kezelésére], konkrétumokról nem fogok beszélni, de ezek közé tartoznak robbanóanyagok a megsemmisítéshez, és egyéb eszközök is, amelyek megakadályozzák, hogy a Hamász operatívjai az alagutak segítségével ártsanak katonáinknak”.
  • „Ezért minden olyan eszköz, amely előnyhöz juttat minket az [alagutakat használó] ellenséggel szemben, és megfosztja ettől az eszköztől, olyan eszköz, amelyet értékelünk. Ez jó ötlet, de nem nyilatkozom konkrétumokról”.

,,Sokat kérdeznek minket a rombolásról Gázában. A címzett a Hamász, a címzett [Jechíje] Szinwar. Erőink szinte minden otthonban találnak fegyvereket, terroristákat. Tisztában vagyunk vele, hogy a működési módszerük része, hogy fegyvereket hagynak otthon, a terroristák civilben mennek haza, és onnan harcolnak”.

Hol vagyunk? A Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy: ,,Dzsabalija szívében vagyunk, Sudzsaijja szívében és tegnap estétől kezdődően Khan Junesz szívében is.”

Miért fontos Khan Junesz? Az Izraeli Védelmi Erők úgy véli, hogy a Hamász vezetője, Szinwar és a katonai szárny feje, Mohammed Deif Khan Juneszben bujkálnak, és a városban zajló hadművelet egyik fő célja elfogásuk vagy megölésük.

Mindeközben: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint a hadsereg a műveletek mellett figyeli a Philadelphia-folyosót, mely egy keskeny, 14 km hosszúságú szárazföldi sáv, amely a Gázai övezet és Egyiptom közötti határ mentén helyezkedik el teljes hosszában, hogy megakadályozza túszok és magas rangú Hamász-tisztviselők Egyiptomba csempészetét az alagutakon át, majd onnan egy olyan országba, amely befogadja őket, mint Irán, Jemen vagy Libanon.

Északi front: A libanoni hadsereg azt állítja, hogy az egyik katonája életét vesztette kedden a határhoz közeli katonai állást célzó izraeli támadásban, ami az első ilyen haláleset az ellenségeskedés októberi kezdete óta.

Castleman: A katonák nem lőhetnek valakire, aki felemeli a kezét – mondta, Halevi néhány nappal azután, hogy egy tartalékos katona halálosan megsebesítette Juval Doron Castleman civilt, akit miután likvidált két terroristát, a helyszínen lévő katonák terroristának néztek.

Halevi szerint a hadsereg nagyra értékeli Castleman „bátor” fellépését. „Ez hősiesség”.

„Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy be kell tartani az alapvető és előírt szabályokat az ehhez hasonló bonyolult helyzetekben, a polgári környezetben történő lövöldözéskor. Ne lőj, amikor a fenyegetés mérséklődik, és nem lövünk olyanokra, akik felemelik a kezüket.” Castleman tragédiájáról itt írtunk.

Hazai front: Halevi szerint a hadsereg azon dolgozik, hogy a civilek mielőbb visszatérhessenek otthonaikba az északi és déli határközösségekben.

Túszok: A szabadon engedett túszok, az elhurcoltak családjainak képviselői és a hadikabinet kedden lezajlott találkozója különösen viharos volt. Az ülésen Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta: ,,Vannak követelések a Hamász részéről – amikkel ti sem értenétek egyet. Az állammal és annak létezésével kapcsolatos dolgok.”

Eközben a kétórás késéssel kezdődő megbeszélésen kiabálások, kemény vádaskodások is előfordultak a résztvevők között a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint.

A fogságból szabadultak közül többen a találkozó közepén távoztak, egyesek szerint ,,elegük lett”.

  • A találkozón elhangzott egyik állítás az volt, hogy a háború nem segíti elő a túszok szabadon bocsátását, ezért vissza kell térni a tűzszünethez.
  • Eközben voltak elraboltak, akik azt vallották, hogy az elraboltak egy része lakásokban tartózkodik, és arra kérték az izraeli hadsereget, hogy legyen óvatos az életüket veszélyeztető támadásokkal.
  • Néhányan elmesélték az átélt bántalmazást, amikor elmondásuk szerint megverték és megalázták őket. Hozzátették, hogy a hátrahagyott férfiak súlyosan megsérültek. Megjegyeztek: ,, Hallottuk és éreztük a hadsereg bombázását”.

Szimcha Goldin, Hadar Goldin apja: ,,Hány Hadar Goldinja és hány Ron Aradja van a Hamásznak fogságban? Hány élő és halott katonája van?” Netanjahu így válaszolt: ,,Goldin, Saul, Avera és Hisam részei a kitűzött céljainknak.” Alon Nimródi, az elrabolt Tamir Nimródi apja kiabálba: ,,Miért nem említik a katonákat?” Nem kapott választ.

  • 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványai a Hamásznál vannak. A 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztu és Hisam al-Szajed, aki 2015-ben lépett be önszántából a Gázai övezetbe, szintén a Hamász fogságában vannak.
  • Ron Arad navigátor 1986. október 16-án tűnt el, miután ő és Jisáj Aviram pilóta katapultált repülőjükből Dél-Libanon felett.

Az állításokat és vádakat követően Netanjahu miniszterelnök azt mondta: „A szavaitokat a szívembe zártam, és a megfontolások része lesz, de folytatnunk kell a manővert, mert csak így lehet nyomást gyakorolni a Hamászra, hogy megállapodás legyen.”

Más riportok szerint Netanjahu azt mondta a családoknak, hogy „jelenleg nincs lehetőség mindenkit hazahozni. Valóban van olyan, aki azt képzeli, hogy lenne ilyen lehetőség, bárki visszautasítaná?” — ez a kijelentés sokakat felhaborított.

A Ynet jelentése szerint Netanjahu kommentjei nagy részét papírról olvasta fel.

Számok: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy szerint 138 túsz van a Hamász fogságában Gázában. Az eltűnteket is fogságba esettként tartják számon, ezért nőtt a számuk.

The post Vaskardok: Khan Junesz körbevétele és a viharos találkozó first appeared on Új Kelet online.