Avi/ujkelet.live

Vaskardok-61. nap: Napközben folytatódtak a gázai rakétatámadások, a szirénák Netiv Haaszarától egészen Askelonig és Beerseváig aktiválódtak, sérülésről nem érkezett jelentés.

Eilat: Helyi idő szerint röviddel 13 óra után megszólaltak a szirénák Eilaton. Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a Nyíl légvédelmi rendszer elfogott egy föld-föld rakétát a Vörös-tenger felett. A lövedék nem nem lépett be az izraeli légtérbe. A támadásért valószínűleg a jemeni hútik a felelősek.

  • Jelenleg a Nyíl 3 Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere, amelynek célja a ballisztikus rakéták elfogása, miközben azok még a Föld légkörén kívül vannak, és a lövedékeket és azok nukleáris, biológiai, vegyi vagy hagyományos robbanófejeit az indítóhelyeikhez közelebb semlegesítik.
  • Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Patriot és a Nyíl 2 valamint Nyíl 3 semlegesíti.

Hezbollah: Az izraeli hadsereg reggel óta ágyúzza a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni helyszíneit tüzérséggel és harckocsitűzzel. Egy drón a Hezbollah parancsnoki központját is támadta.

A nap folyamán rakétákat lőttek ki Libanonból az izraeli hadsereg állásaira a határ mentén, melyekre a tüzérség válaszolt.

Szexuális bántalmazás: Egy orvos, aki a fogságból szabadult 110 túsz közül néhányat kezelt, azt mondta az Associated Pressnek, hogy legalább 10 férfit és nőt szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak.

Költségvetés: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató jelentése szerint a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Nemzetbiztonsági Tanács óva intett attól, hogy a kormány csökkentse az arab közösség költségvetését, mivel az „erősítheti az erőszak kitörésének kockázatát”.

„Biztonsági szempontból rendkívül fontos az arab közösségre és a beduin közösségre vonatkozó többéves tervek költségvetésében okozott károk csökkentése” – közölték, megjegyezve, hogy a megszorításokat úgy kell végrehajtani, hogy elkerüljék az olyan kulcsfontosságú területek károsítását, mint az oktatás, a foglalkoztatás és a jólét. Továbbá a csökkentéseket csak a helyi arab tisztviselőkkel folytatott tárgyalások után szabad végrehajtani.

The post A Nyíl elfogott egy rakétát a Vörös-tenger felett first appeared on Új Kelet online.