Avi/ujkelet.live

Vaskardok-61. nap: Délelőtt folytatódtak a gázai rakétatámadások Kiszufimot, Szufát és Nir Jichákot célozta, egy 60-as éveiben járó férfi könnyű sérüléseket szenvedett a repeszek miatt.

Déli front: A 460. páncélosdandár és a Nahal dandár 50. zászlóaljának csapatai a Gázai övezet északi részén végzett műveletek során a háború óta az egyik legnagyobb fegyver lefoglalást hajtották végre.

A tárolóban, amely egy egészségügyi pénztár és egy iskola közelében volt, több száz RPG-t, több tucat páncéltörő rakétát, több tucat robbanóanyagot, nagy hatótávolságú rakétákat, több tucat gránátot és több drónt találtak. A fegyverek egy részét megsemmisítették, míg a többit Izraelbe vitték további vizsgálat céljából.

,,Az összes terrorinfrastruktúrát civil épületek közelében találták a polgári lakosság szívében. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit” – hangsúlyozta az izraeli hadsereg.

Humanitárius szünet: Az Izraeli Védelmi Erők 14 óráig taktikai szünet tart a harcokban a Rafah körzetben található As Sabura területen humanitárius célokból.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes szerint harcok dúlnak a Szalah al-Din út egyes részein Khan Juneszben, és ezeket a területeket a gázai lakosok el kell kerüljék.

UNICEF: Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF elítélte az október 7-én nők és gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszakot, de nem tett említést a bűnösökről, a Hamász terrorszervezetről.

„Az Izraelben október 7 elkövetett szexuális erőszakról szóló beszámolók borzalmasak” – írta Catherine Russell, az UNICEF vezetője X-en.

„A túlélőket meg kell hallgatni, támogatni, és gondoskodni kell róluk. Az állításokat teljes körűen ki kell vizsgálni. Elítéljük a nemi alapú erőszakot, valamint a nők és lányok elleni erőszak minden formáját” – írta Russell.

Rossz hír: A 77 éves Hanna Katzir, aki múlt hónapban az első körben szabadult a tűzszünettel egybekötött fogolycsere részeként Gázából, állapota súlyos és kórházban kezelik.

„Édesanyám állapota súlyos, a fogság következtében romlott. Amikor elrabolták nem voltak szívproblémái, de most súlyos szívproblémái vannak a zord körülmények és az éhezés miatt” – mesélte lánya, Karmit Palty Katzir a katonai rádiónak.

„Ma van anyukám születésnapja, imádkoztunk, hogy együtt ünnepeljünk” – mondta. ,,Összetört szívvel és kardiológiai problémákkal tért vissza”.

Katzirt október 7-én rabolták el Nir Ozból, és 79 éves férjét, Avrahamot meggyilkolták. Fiuk, Elad Gázában van.

Hanna Katzirról a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport anno azt állította, hogy meghalt a fogságban.

The post Rakéták, fegyverek az iskola mellett és egy rossz hír first appeared on Új Kelet online.