ujkelet.live

A rendőrség az incidens helyszínén lefolytatott vizsgálatot követően úgy véli, hogy a halálos golyó, amely megölte Juval Doron Castleman, azután lőtték ki, hogy felemelte a kezét, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este.

A nyomozás során kiderült, hogy Castlemannak csak egy lövést volt ideje leadni a tárból, közvetlen közelről a terroristára, mire rájött, hogy baráti tűzbe keveredett.

A hadbíróság este házi őrizetbe engedte a halálosnak bizonyuló lövéseket leadó katonát, Aviad Fridzsét. „Tekintettel az incidens műveleti hátterére, a gyanúsított normatív hátterére és a fegyvere elvételére, annak a kockázata, hogy megsérti a feltételeket és újabb lövöldözésbe keveredik, nem jelentős és nem indokolja zárt őrizetben tartását.”

A bíró hozzátette: ,,Talán jobb megismételni a nyilvánvalót – nem szabad olyanra lőni, aki már nem jelent veszélyt. Emellett a kéz felemelése önmagában nem semlegesíti a veszélyt.”

A bíró elutasította a katonai ügyészség kérését Fridzse csütörtökig történő letartóztatásának meghosszabbítására. Az ügyészség bejelentette, hogy nem fellebbez a döntés ellen.

Az ügy hétfői tárgyalásán a bíró elidőzött azon, hogy Castleman holttestén nem végeztek boncolást, így nehéz eldönteni, melyik lövés ölte meg. Az összes tanúvallomás és bizonyíték alátámasztotta, hogy csak Fridzse lőtt Castlemanra, így a bíró azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy melyik golyó és melyik szakaszban okozta a halálát. A tartalékos katona ellen vakmerőségből elkövetett emberölés gyanúja miatt nyomoznak.

A katonai rendőrség bűnügyi nyomozó részlege felvette a kapcsolatot az Igazságügyi Orvostani Intézettel, hogy szakvéleményt kérjenek az esetről. Egy orvosszakértő a Kan-nak azt nyilatkozta, hogy boncolás nélkül nehéz lesz egyértelmű megállapításokra jutni.

A 13-as csatorna szerint Castleman családja komolyan fontolgatja, hogy felkéri a bíróságot Juval holttestének exhumálására, hogy boncolást végezzenek rajta.

Herci Halevi vezérkari főnök kedden kijelentette, hogy a hadsereg nagyra értékeli Castleman „bátor” fellépését. „Ez hősiesség”.

„Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy be kell tartani az alapvető és előírt szabályokat az ehhez hasonló bonyolult helyzetekben, a polgári környezetben történő lövöldözéskor. Ne lőj, amikor a fenyegetés mérséklődik, és nem lövünk olyanokra, akik felemelik a kezüket.”

Csütörtökön, egy nappal a 38. születésnapja előtt, Juval munkába menet észlelte, hogy terrortámadás zajlik Jeruzsálem bejáratánál. Leállította autóját, és kiszállt, hogy ártalmatlanítsa a terroristákat. Két katona szintén részt vett a terroristák ártalmatlanításában, és egyikük terroristaként azonosította Castlemant.

Castelman hiába vette le a kabátját, hogy mutassa nincs rajta robbanóeszköz, hiába tette le a fegyvert, hiába emelte fel a kezeit és könyörgött, hogy ne lőjék le, a katona lelőtte és súlyosan megsebesítette. Utolsó erejével még elővette a tárcáját benne a személyivel, bizonyítva, hogy izraeli, és a katonák felé dobta.

Aznap belehalt sérüléseibe. Családja a történtekről azt mondta, hogy ,,ez egy kivégzés volt”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap telefonon beszélt Castleman apjával, akinek a meggyilkolásával kapcsolatban azt mondta előző nap, ,,ilyen az élet”, ám ezúttal „hősként” írta le, aki több életet megmentett a két terrorista likvidálásával.

The post Riport: A Castlemant megölő golyót azután lőtték ki, hogy felemelte a kezét first appeared on Új Kelet online.