Avi/ujkelet.live

Vaskardok-61. nap: A délután Beersevára kilőtt legalább 10 rakéta anyagi károkat okozott járművekben illetve az úttesten. A tűzoltóság és a mentőszolgálat tájékoztatása szerint egy hidrogén-peroxidot szállító teherautóban is kár keletkezett a város ipari zónájában.

84: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 39 éves Adi Sani törzsőrmester a tartalékosoknál Tzur Jichákból elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. A katona a 6036. logisztikai egység járőrszázadában szolgált. Halálával 84-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: A 98. hadosztály vezeti a Hamász elleni szárazföldi offenzívát a Gázai övezet déli részén, mely során a csapatok körülvették Khan Juneszt, és megkezdik a tevékenységet a város szívében.

A 98. hadosztály „kombinált támadást indított Khan Junesz városa ellen, a Hamász terrorszervezet ‘központi irányítása’ ellen”. A csapatok néhány órán belül áttörték a Hamász helyi dandárjának védelmét, bekerítették a várost, és megkezdték a manőverezést mélyebbre.

A csapatok elfoglalták a Hamász erődítményeit, fegyvereket és hírszerzési anyagokat lokalizáltak.

A Khan Junesz-dandár „a Hamász két legdominánsabb dandárának egyike”, mondta a hadsereg. „A Hamász terrorszervezet teljes vezetése – politikai és katonai – Khan Junesz környékén nőtt fel, beleértve Jechíje Szinwart, Muhammad Szinwart [a testvére] és Mohammed Deifet[a katonai szárny vezetője]. Most a 98. hadosztály körül veszi a várost”.

Szinwar háza: Binjámin Netanjahu miniszterelnök megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint az izraeli erők körbe vettek egy otthont a dél-gázai Khan Juneszben, amely a Hamász gázai vezetőjének, Szinwarnak a tulajdona.

„Az otthona nem az erődje, és el tud menekülni, de csak idő kérdése, hogy mikor kapjuk el” – mondta Netanjahu egy videónyilatkozatában.

Harcok: A Nahal-dandár csapatai több Hamász-operatívot likvidáltak az észak-gázai Dzsabalijában vívott csatákban az elmúlt nap folyamán. A Hamász fegyveresei közelharcban, tanktűz és dróntámadások következtében vesztették életüket.

A csapatok a Hamász fegyvereit, köztük mesterlövész puskákat, robbanóanyagokat, páncéltörő rakétákat, rakétákat, valamint alagutak találtak egy dzsabalijai mecsetben és iskolában végzett művelet során. Az iskola közelében számos rakétavetőt találtak.

WSJ: A Wall Street Journal szerint az izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy a hadseregnek és a biztonsági erőknek sikerült megölniük a Hamász középrangú parancsnokainak mintegy felét.

Humanitárius segély: A biztonsági kabinet este összeül állítólag azért, hogy az Egyesült Államok nyomására engedményeket tegyen a gázai segélyek és a kapcsolódó ügyek terén, és a miniszterek várhatóan megvitatják több üzemanyag és humanitárius segély beengedését az övezetbe, valamint a palesztinok visszatérését Izraelbe munkavállalás céljából.

Északi front: Az izraeli tüzérség támadásokat hajtott végre este Libanonban, miután több rakétát lőttek ki Észak-Izraelre, melyek aktiválták a szirénákat számos közösségben.

Hútik: A jemeni húti lázadók vállalták a felelősséget az Eilat felé kilőtték rakétákért. Az izraeli hadsereg korábban azt mondta, a Nyíl légvédelmi rendszer elfogott egy föld-föld rakétát a Vörös-tenger felett. A lövedék nem lépett be az izraeli légtérbe.

Júdea és Szamária: Egy izraeli telepest adminisztratív őrizetbe helyeztek Joáv Gallant védelmi miniszter utasítására. A harmadik telepesről van szó, akit az október 7-i atrocitások és a Hamász elleni háború kezdete óta azzal gyanúsítanak, hogy veszélyt jelent a nemzet- vagy közbiztonságra.

  • Adminisztratív őrizet esetén a fogvatartott nem áll bíróság elé, nem emelnek vádat ellene, és nem mutatnak be bizonyítékot. A letartóztatás csak titkosszolgálati információkon alapul, amelyeket nem közölnek sem a fogvatartottal, sem az ügyvédeivel. A gyakorlatot jellemzően Júdea és Szamáriában élő palesztinok ellen vetik be.

Tal Jinon Dardick egy illegális előőrs-farm lakosa Júdea és Szamária középső részén, Jeruzsálemtől északkeletre, és két napja tartóztatták le. A határozat értelmében április 2-ig fogságban marad.

A Honenu jogsegélyszervezet ügyvédje, amely az ultranacionalista aktivisták és bűnügyi gyanúsítottak jogi képviseletét látja el, azt állítja, hogy az őrizetbe vételt Gallant hagyta jóvá „Izrael Államra nehezedő külső nyomás” miatt, és az ügyfele elleni bizonyíték: „problematikus.”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, a szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt vezetője X-en közzétett egy képet a Gallant által aláírt adminisztratív őrizetbe vételről, mondván: ,,Valaki összezavarodott és elfelejtette, ki az ellenség és ki a barát.”

Gallant nyilatkozata: „Az, aki saját kezébe veszi a törvényt, zavarja a biztonsági szolgálatokat és árt a háborús erőfeszítéseknek.”

Fogságban: A 17 éves Mia Leimberg szerdán beszélt először a fogságban töltött időről egy videóban.

„Mindkettőnknek nagy utazás volt” – mesélte angolul magáról és szeretett kutyájáról, Belláról, akivel Gázába hurcolták – miután foglyul ejtői kezdetben nem tudták, hogy Mia egy pokrócba csomagolva tartja. A lány családja hetekig kereste a kutyát, nem tudván, hogy Miával együtt Gázában van.

Mia szerint nehéz volt a helyzet, tekintve, hogy „plusz négy kilót” tartott, de szerencséje volt, hogy a Shih Tzu, ellentétben a legtöbb kiskutyával, akit ismer, csendes.

„Neki adtuk a maradékot, hogy egyen, és megpróbálta körbejárni a helyet, ahol tartottak minket, és ügyelnünk kellett arra, hogy ne kezdjen túl nagy felfedezésbe, de összességében óriási segítség volt számomra”– mondta. „Lefoglalt, erkölcsi támasz volt – még ha nem is akart az lenni.”

Mia és Bella november 28-án szabadultak. Bár Mia fizikailag jól érzi magát, és nem gyötri lelki trauma vagy alvászavar, azt mondta, „kemény élményen” ment át, és „elég sok időbe telik, míg feldolgozom”.

Jó hír: A beersevai Szoroka Orvosi Központban tájékoztatása szerint a gázai fogságból múlt hónapban szabadult Elma Avraham állapota folyamatosan javul. A héten a kórház intenzív osztályáról a geriátriaira szállították folyamatos ellátásra, és tegnap először állt fel szabadulása óta.

„Vasból vagyok. Visszatértem hozzátok” – mondta állítólag a családjának.

November 26-án a 84 éves Avraham válságos állapotban érkezett helikopterrel a Szorokába.

The post Vaskardok: Harcok, eredmények és a jó hír first appeared on Új Kelet online.