Avi/ujkelet.live

Vaskardok-62. nap: Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a 24 éves Maor Gersoni főtörzsőrmester a tartalékosoknál Jokne’am Illitből elesett a Gáza övezetben zajló harcokban. A katona 6. dandár 8173. zászlóaljában szolgált.

Halálával 87-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szerint a Hamász terrorszervezet rakétákat lő ki a gázai humanitárius övezetekből izraeli civilekre.

„Tegnap, 15:59-kor a Hamász terroristái 12 rakétát indítottak izraeli civilek felé a dél-izraeli Beersevában. A rakétákat az evakuált gázai civilek sátrai közeléből indították a dél-gázai Rafahban, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezetének létesítményei mellől” – közölte a hadsereg”.

„Tegnap 12:52-kor a Hamász rakétát lőtt ki az egyik humanitárius övezet belsejéből. A rakétakilövés sikertelen volt, sok gázai civilt veszélybe sodorva.”

,,Tegnap 14 óra 12 perckor a Hamász terroristái rakétát indítottak az egyik humanitárius övezetből Izrael felé”.

Északi front: Az izraeli hadsereg délelőtt légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah számos dél-libanoni telepei ellen, köztük rakétakilövőket, megfigyelőállomásokat és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb helyszíneket támadva.

Továbbá a nap folyamán több lövedéket lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. A hadsereg csapást mért az indítóhelyekre.

Vád: Az Amnesty International és a Human Rights Watch jogvédő csoportok szerint az október 14-i izraeli csapás Libanonban, amelyben egy újságíró meghalt, hat másik pedig megsebesült, „háborús bűnök” kivizsgálására érdemes.

A 37 éves Isszam Abdallah azonnal életét vesztette a támadásban. A többi jelenlévő – két másik Reuters újságíró, kettő az Al-Dzsazírától és kettő az AFP-től – mind megsérült. Az AFP 28 éves fotósa, Christina Asszi súlyosan megsérült, később amputálták a lábát, és még mindig kórházban van.

Kérés: Az Egyesült Államok állítólag azt mondta Izraelnek, hogy ne válaszoljon az Irán által támogatott jemeni hútik rakéta- és dróntámadásaira, mivel az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy egy izraeli válasz kiszélesítheti a jelenlegi konfliktust.

A Wall Street Journal amerikai és más kormányzati tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok felszólította Izraelt, hogy bízza a választ az amerikai hadseregre. Az Egyesült Államoknak hadihajói vannak a térségben, és több Izraelre kilőtt rakétát is lelőttek, míg másokat Izrael fogott el.

The post A Hamász a humanitárius zónákból is rakétákat lő ki Izraelre first appeared on Új Kelet online.