Avi/ujkelet.live

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője csütörtökön újabb bizonyítékokat tárt fel a Hamász magas rangú tisztviselői és a Gázai övezet lakói közötti szakadás mélységéről, valamint a vezetés és a nép közötti osztálykülönbségekről.

Emlékeztető: A Gázai övezetben a lakosság mintegy fele munkanélküli volt a háború előtt, és az egy főre jutó GDP évi 5600 dollár körüli volt 2021-ben, a világ egyik legszegényebb helyévé teszi.

A hadsereg Gázai övezetben a Hamász terrorszervezet helyszínein végrehajtott razziái során nyugtákat talált, melyek szerint a Hamász politikai szárnya vezetőjének, Iszmail Hanijének a fia az elmúlt években több ezer dollár értékben vásárolt ékszereket, miközben Gázában rengetegen mélyszegénységben élnek.

Az összesen 25000 dollárt kitevő gázai és katari üzletekből származó nyugták tanúsítják Maaz Hanije vásárlásait.

„Csak egy nyugta összege egy gázai lakos körülbelül kétévnyi bérének felel meg”.

,,Szerény életmód”: A német Bild Iszmail Hanije vagyonát körülbelül 2,5 milliárd dollárra becsülte, bár Hanije azt állítja, hogy csak olívaolajon és za’ataron él.

Hanije, 13 gyerek apja Katarban és Törökországban lévő luxusszállodákban él, és magánrepülőgépeken ingázik Teherán, Isztambul, Moszkva és Kairó között.

Izrael amerikai nagykövetsége vagyonát 3,2 milliárd dollárra becsülte, de vannak, akik szerint 4 milliárd dollárt is kitesz.

Mindeközben a Gázai övezet középső részén tömegek gyülekeznek az UNRWA raktárainál élelmiszer reményében:

A nyugtákat aláíró Maaz ingyen török útlevelet szerzett az apja státusza miatt, amely lehetővé teszi számára, hogy könnyen elhagyja Gázát, külföldre utazzon, és törökországi ingatlanokba fektessen be. Gázában ,,az ingatlanok atyjaként” ismert, mivel több lakása, villája és épülete van az övezet különböző részein. Az Elaph szaúdi újságban tavaly megjelent róla egy cikk: ,,Moaz Hanijeh – extravagáns élet, alkohol és nők”.

,,Isten átkozzon meg titeket”: Gáza lakosai folytatták a Hamász elleni nyilatkozataikat a médiában. A Gázai övezet déli részébe menekült egyik gázai lakos interjút adott a Júdeából és Szamáriából sugárzó Alam palesztin rádiónak, és ezt mondta: ,,Egy üzenetem van a Hamász-kormánynak: menjetek a pokolba, Isten átkozzon meg benneteket, kutyák.”

A stúdióban lévő műsorvezető és a gázai riporter megpróbálta leállítani az interjúalanyt, de az tovább szitkozódott: ,,[Mohammed] Deif [a katonai szárny vezetője] a föld alatt rejtőzik, [Jechíje] Szinwar – ha hallasz minket, nem találunk vizet”.

Gázaváros egyik lakosával, akit a Sifából a Gázai övezet déli részén lévő Nasszer Kórházba evakuáltak, interjút készített az al-Dzsazíra: ,,Minden segély lement (az alagutakba), és nem jut el az emberekhez, nem találunk kenyeret, minden segély a házaikba megy, ők viszi el, még le is lőnek és azt tesznek velem, amit akarnak, a Hamász.”

A riporter ebben az esetben is megpróbált témát váltani, és megkérdezte, hogyan került az asszony a Gázai övezet déli részébe, mire azt válaszolta: ,,A zsidók koordináltak és buszokat hoztak”.

The post Egy gázai kétévnyi bérét költötte ékszerre Hanije fia first appeared on Új Kelet online.