ujkeletlive

Háború és politika

Biztonsági kabinet

A politikai-biztonsági kabinet szerda este jóváhagyta a hadikabinet azon ajánlását, miszerint Izrael engedélyezi a Gázai övezetbe irányuló minimális üzemanyag-utánpótlás növelését, ami a humanitárius összeomlás, és a különböző járványok kitörésének megakadályozásához szükséges az enklávé déli részén. 

Az úgynevezett minimum kvótát a hadikabinet határozza meg, illetve frissíti, az övezetben tapasztalható halálozás, és a humanitárius helyzettől függően. A döntés meghozatalára akkor került sor, amikor az Izraeli védelmi Erők egyre beljebb jutott a Gázai övezet déli részén, és miközben a harcok fokozódnak Khan Junesz városa körül.

A kabinet minisztereinek többsége támogatta a döntést, Betzalel Szmotrich pénzügy, illetve Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterek ellene szavaztak.

Binjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalának közleménye szerint a kabinet “jóváhagyta a hadikabinet ajánlását, miszerint engedélyezik a humanitárius összeomlás, és a járványok kitörésének megakadályozásához szükséges minimális üzemanyag-kiegészítést a Gázai övezet déli részén.

Ben-Gvir azzal érveltek az ülésen, miszerint szerinte “az üzemanyagot a Hamász használja. Néhány hete azt mondtuk, hogy egy csepp sem fog átmenni, és hirtelen megváltoztatjuk a vörös vonalat? A Hamász, és a terrorizmus legyőzése érdekében fel kell hagynunk ezzel a koncepcióval.”

A héber médiának nyilatkozó forrás  szerint Izrael a napi 60 ezerről 120 ezer literre növeli, azaz megduplázza a Gázába átengedhető üzemanyag mennyiségét, ami a hadikabinet szerint a jelenlegi gázai humanitárius helyzetnek megfelelő “minimális mennyiség.” 

Ron Dermer izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszter a kabinet ülésén azt mondta, hogy “kritikus fontosságú” az üzemanyag-szállításról szóló határozat jóváhagyása, “hogy a Biden-kormányzat továbbra is támogatást nyújtson Izrael katonai műveletéhez a Gázai övezet déli részén,” – mondta az Axiosnak egy izraeli tisztviselő, aki részt vett az ülésen.

Az Egyesült Államok 180 ezer liter üzemanyag jóváhagyására szólította fel Izraelt. A Walla héber nyelvű médiának nyilatkozó forrás szerint, a kabinet stratégiai ügyekért felelős minisztere, Ron Dermer hangsúlyozta a szavazás előtt az üzemanyag-szállításról szóló határozat jóváhagyásának kritikus fontosságát, annak érdekében, “hogy a Biden-kormányzat továbbra is támogatást nyújtson Izrael katonai műveletéhez a Gázai övezet déli részén,” míg Joáv Gallant védelmi miniszter csak azután támogatta a határozatot, miután azt a fokozatos szállítás feltételéhez kötötték, megjegyezve, hogy a továbbiakban történő folytatását attól kellene függővé tenni, hogy a Vöröskereszt találkozhasson a Hamász által fogva tartott túszokkal.

Politika – háború – gazdaság

Költségvetés – első olvasat extrákkal

A Likud két képviselője – Joáv Gallant védelmi, illetve Nir Barkat gazdasági, és ipari miniszter távollétében a Kneszet plénuma tegnap este 62 igen szavazat, illetve 53 ellenében jóváhagyta a 2023-as költségvetés vitatott módosításáról szóló törvény első olvasatát.

Barkat korábban a Kneszet gazdasági bizottsága előtt kijelentette, miszerint nem fogja támogatni a költségvetést, amennyiben az nem tartalmaz legalább 250 millió sékelt a déli és északi vállalkozások megmentésére az összeomlástól.

Az ellenzéki Beni Gantz jelenleg tárca nélküli miniszter, aki a hadikabinetbe, és nem kormányba lépett be kizárólag a gázai háború idejére, a költségvetés módosítása ellen szavazott. A Nemzeti Egység frakciót vezető Gantz egy élőben közvetített sajtótájékoztatón Binjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult, és arra kérte, hogy a koalíciós pénzeket hiánytalanul a harcok javára utalja át.

A módosított költségvetés első olvasatban történő jóváhagyását követően, további megvitatás végett visszakerül a Kneszet pénzügyi bizottságához, amelynek elnöke a Jahadut HaTora képviselője Mose Gafni, és úgy tűnik gyorsított tempóban már tegnap este megkezdődött a törvényjavaslat előkészítése a Kneszet második, illetve harmadik olvasatára.

Az idei év fennmaradó időszakára az új költségvetés 30 milliárd sékeles módosítást tartalmaz, beleértve az ultraortodoxok, és a telepesek prioritásainak finanszírozására kijelölt többszáz millió sékelt, ami nem kapcsolódik a háborús szükségletek támogatása rovatba.

“Az idei év utolsó két hónapjára összpontosítva, a költségvetés 17 milliárd sékelt a védelemre, illetve 13,5 milliárdot a polgári háborús szükségletekre irányít át,” – közölte korábban Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter. A vitát az októberben a kabinet által befagyasztot a pénzügyminisztériumból még át nem utalt, diszkrecionális – azaz politikai prioritásokra szánt pénzeszközök nem háborús kiadásokra történő átcsoportosítása váltotta ki. Az év végéig fennmaradó mintegy 2,5 milliárd sékelt jelenti koalíciós pénzeszközökből – saját minisztériuma ajánlása ellenére, Szmotrich 1,6 milliárd sékelt, azaz körülbelül 70 százalékot különített el háborús erőfeszítésekre.

A koalíciós pénzeszközök fennmaradó 30%-a, amely a jóváhagyást követően különböző minisztériumoknak és hivataloknak utalható át, legalább 300 millió sékelt tartalmaz azon ultraortodox magánoktatásra, amely kikerül az oktatási minisztérium felügyelete alól, valamint több százmillió sékel a telepesek prioritásainak támogatására.

Az úgynevezett diszkrecionális pénzek Szmotrich által történő elosztása, nem csak az ellenzék és Beni Gantz frakciója körében váltott ki felháborodást, hanem a miniszterelnök pártja – a Likud körében is. A költségvetést nyíltan ellenző Barkat, és Gallanton kívül a frakción belül felzúdulást váltott ki, hogy Szmotrich pártja bőkezűen osztogatta a pénzeket saját érdekeltségű minisztériumai számára, aki végül ígéretet tett a Likudnak a jövő évi költségvetésben történő kompenzálásra.

Annak ellenére, hogy a pénzügyminiszter különböző ígéreteket tett koalíciós partnereinek a jövő évi költségvetés terhére, a háborús kiadások várható növekedése ellenére már most úgy döntött, hogy a cukros üdítők, és az eldobható eszközök adóját jövőre évre vonatkozóan is eltörli, ami nagyjából 1,5 milliárd sékellel fogja eleve csökkenteni az adóhatóság bevételeit.

Szmotrich 2022. december végi hivatalba lépésének első döntéseként teljes mértékben megszüntetette az eldobható műanyag eszközök, és cukros üdítők adóját, amelynek emeléséről Naftali Bennett kormányának támogatásával, elődje Avigdor Liberman döntött. Liberman a cukros üdítők által elsősorban a gyermekek számára várható egészségkárosodás, és a cukorbetegség veszélyével, valamint az eldobható eszközök fokozott használata által okozott súlyos környezeti károkkal indokolta a döntést.

Emellett újabb felzúdulás várható, ugyanis az idei módosított költségvetés körül még javában zajló vita közepette a pénzügyi bizottság váratlanul bejelentette, hogy a kormány a rögzített határidő – december végétől számított 60 nappal, el akarja halasztani a háború miatt megfogalmazott 2024-re vonatkozó új költségvetés jóváhagyását, azt javasolva, hogy a Kneszet végül csak február végén vagy március elején hagyja jóvá.

A Pénzügyminisztérium magas rangú tisztviselői, illetve Betzalel Szmotrich hivatala tegnap este megerősítették, miszerint 60 napos halasztást fognak benyújtani Kneszetben. A héber médiának [ynet] nyilatkozó pénzügyi tárca szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a költségvetés jóváhagyásának késleltetése nem teszi lehetővé az általános csökkentéseket, és így megakadályozza a háborús kiadások megfelelő finanszírozását, mind a katonai, mind a polgári szférában.

The post Háború és politika – kabinetszavazás a gázai üzemanyagról, és költségvetés mindenáron first appeared on Új Kelet online.