Avi/ujkelet.live

Vaskardok-62. nap: Reggel 10-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben, sérülés nem történt.

Videó: Az Izraeli Védelmi Erők reggel felvételeket tett közzé egy tegnapi dróntámadásról a Hamász operatívjai ellen Khan Junesz térségében. A hadsereg szerint a terroristák egy összeomlott épület alatti alagútból jöttek ki, egyikük egy RPG-vel.

Árnyékemberek: A Hamász ismert vezetői mellett vannak „árnyékemberek” is a vezetésben, akik az izraeli hadsereg célkeresztjében vannak, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A terrorszervezet katonai szárnyának vezetőinek névsora, akik távol maradnak a reflektorfénytől, és nem is ismertek a palesztin közvélemény körében:

  • Raed Szaed: A Hamász katonai szárnyának hadműveleti osztályának vezetője, a katonai szárny hierarchiájában a 4.
  • Rafe Szalame: A Khan Junesz-dandár parancsnoka, a fő harcközpont igazgatója, amely jelenleg a Gázai övezet déli részének parancsnoka, Muhammad Szinwar parancsnoksága alatt áll, aki Jechíje Szinwar testvére. Alatta négy zászlóaljparancsnok van, akiket az izraeli hadsereg még nem tudott likvidálni.
  • Ei Ze-dín Hadad: A Gáza-dandár parancsnoka. Bár az izraeli hadsereg bevetésen van a város mélyén, Hadad még mindig aktív.
  • Razi Abu Toame: A Központi Tábori Dandár egykori parancsnoka, ő válthatta Ajman Nofalt, miután a háború elején likvidáltak.

Bizalmatlanság: A Foreign Affairs nem régiben közölt egy cikket a gázai háború előtt néhány nappal végzett felméréssel. A felmérés a gázai lakosok általános ellenszenvét mutatta a Hamász terrorszervezet uralma iránt, belső okokból, anélkül, hogy megkérdezték volna őket az Izraelhez való viszonyulásról.

  • 67%-uk egyáltalán nem vagy nem nagyon bízik a Hamászban. Körülbelül 80%-uk azt vallotta, hogy a Hamász egyáltalán nem, vagy csak egy kicsit reagál a gázai lakosok szükségleteire. 72% gondolta úgy, hogy a kormányzatban nagy vagy mérsékelt fokú korrupció uralkodik.
  • Valamivel több mint 20% vélekedett úgy, hogy a Hamász politikáját egyáltalán nem lehet befolyásolni.

Az elmúlt 17 év antidemokratikus uralmának hátterében a gázaiak 48%-a nyilatkozott úgy, hogy a demokráciát részesíti előnyben bármely más kormányformával szemben.

  • Emellett az volt a felfogás, hogy a Hamász a felelős a gázai lakosok szenvedéséért.
  • A válaszadók 31%-a a Hamászt okolta a gázai élelmiszer-ellátás bizonytalanságáért, 26%-uk az árak növekedését, és csak 16%-uk külső felek (Izrael) által bevezetett szankciókat.

A felmérést az Arab Barometer-rel, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában felméréseket végző testülettel végeztek 790 Júdea és Szamáriában és 399 Gázában élő lakos megkérdezésével szeptember 28 és október 10 között (a gázaiakkal október 6-án).

A cikk szerzői hangsúlyozták, hogy ez egy háború előtti felmérés, és a múltbeli tapasztalatok fényében a gázai hadműveletek emelik a Hamász népszerűségét a lakosság körében.

,,Isten átkozzon meg titeket”: Gáza lakosai folytatták a Hamász elleni nyilatkozataikat a médiában. A Gázai övezet déli részébe menekült egyik gázai lakos interjút adott a Júdeából és Szamáriából sugárzó Alam palesztin rádiónak, és ezt mondta: ,,Egy üzenetem van a Hamász-kormánynak: menjetek a pokolba, Isten átkozzon meg benneteket, kutyák.”

A stúdióban lévő műsorvezető és a gázai riporter megpróbálta leállítani az interjúalanyt, de az tovább szitkozódott: ,,[Mohammed] Deif [a katonai szárny vezetője] a föld alatt rejtőzik, [Jechíje] Szinwar – ha hallasz minket, nem találunk vizet”.

Gázaváros egyik lakosával, akit a Sifából a Gázai övezet déli részén lévő Nasszer Kórházba evakuáltak, interjút készített az al-Dzsazíra: ,,Minden segély lement (az alagutakba), és nem jut el az emberekhez, nem találunk kenyeret, minden segély a házaikba megy, ők viszi el, még le is lőnek és azt tesznek velem, amit akarnak, a Hamász.”

A riporter ebben az esetben is megpróbált témát váltani, és megkérdezte, hogyan került az asszony a Gázai övezet déli részébe, mire azt válaszolta: ,,A zsidók koordináltak és buszokat hoztak”.

The post Vaskardok:. A Hamász és a gázaiak first appeared on Új Kelet online.