Avi/ujkelet.live

Vaskardok-62. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra röviddel este 6 előtt került sor, Kerem Salomot célozta, sérülés nem történt.

Képek a frontról

86: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban: a 22 éves Amit Bonzel törzsőrmester Sohamból, az Ejtőernyős-dandár felderítő egységében szolgált, és a 22 éves Alemnew Emanuel Feleke törzsőrmester Kirjat Gatból, a Kommandós dandár Duvdevan egységében szolgált, december 5-en szerzett sérüléseibe tegnap halt bele. Halálukkal 86-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: A 98. hadosztály folytatta az előrenyomulást a dél-gázai Khan Juneszban, miközben a légierő több tucat Hamász-célpontot bombázott le.

Az egyik incidensben a Hamász két operatívja egy alagútból előbújva tüzet nyitott a Duvdevan egység erőire, akik válaszul megölték a fegyvereseket és megsemmisítették az alagút bejáratát.

Gáza északi részén a 460. dandár előrenyomult a Dzsabalija menekülttáborban, elfoglalva a Hamász egyik fő előőrsét a térségben, és közben több operatívot is megölt. A környéken alagutakat és fegyvereket találtak.

A haditengerészet a szárazföldi erőket segítve támadásokat hajtott végre a Hamász telepei ellen a part mentén.

ENSZ: António Guterres, az ENSZ főtitkára szerdán levelet írt, amelyben azonnali tűzszünetre szólít Izrael és a Hamász közötti háborúban, és az ENSZ alapokmányának ritka záradékára hivatkozva sürgette a Biztonsági Tanács beavatkozását.

  • A 99. cikk lehetővé teszi a főtitkár számára, hogy felhívja a Tanács figyelmét minden olyan ügyre, amelyről úgy gondolja, hogy veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.
  • Ez az első alkalom, hogy az ENSZ vezetője a cikkre hivatkozik 2017-es hivatalba lépése óta, és 1989 óta ez az első alkalom, hogy bármely főtitkár élt vele.

Guterres „humanitárius tűzszünetre” szólítva kijelentette, hogy a humanitárius körülmények Gázában az Izrael-Hamász háború közepette „gyorsan katasztrófává fajulhatnak, ami visszafordíthatatlan következményekkel járhat a palesztinok egészére nézve”.

A palesztin enklávéban uralkodó kétségbeejtő állapotok és a közrend felborulása lehetetlenné teszi a humanitárius segítségnyújtást. „Még rosszabb helyzet alakulhat ki, beleértve a járványos betegségeket és a szomszédos országokba való tömeges kitelepítésre irányuló nyomás növekedését”.

Gilád Erdán Izrael ENSZ-nagykövete válaszul kijelentette, hogy „a főtitkár új erkölcsi mélypontra jutott”, miután „úgy döntött, hogy csak akkor aktiválja ezt a ritka záradékot, ha ez lehetővé teszi számára, hogy nyomást gyakoroljon a náci Hamász terroristái ellen harcoló Izraelre”.

,,Ez újabb bizonyítéka a főtitkár erkölcsi torzulásának és Izraellel szembeni elfogultságának. A főtitkár tűzszünetre vonatkozó felhívása valójában a Hamász rémuralmának Gázában való fenntartására szólít fel. Ahelyett, hogy a főtitkár kifejezetten rámutatott volna a Hamász felelősségére a helyzetért, és felszólította a terrorista vezetőket, hogy adják fel magukat és adják vissza a túszokat, ezzel véget vetve a háborúnak, a főtitkár úgy dönt, hogy továbbra is a Hamász kezére játszik” – mondta Erdán.

„Újra felszólítom a főtitkárt, hogy azonnal mondjon le – az ENSZ-nek olyan főtitkárra van szüksége, aki támogatja a terrorizmus elleni háborút, nem pedig olyanra, aki a Hamász által írt forgatókönyv szerint cselekszik.”

Megtévesztés: A The Washington Post szerint a Hamász hosszú távú tervei részeként, hogy elhitesse Izraellel, hogy nem akar konfliktust, még hírszerzési infókat is adott Izraelnek a Palesztin Iszlám Dzsihádról.

Egy meg nem nevezett izraeli biztonsági tisztviselőre hivatkozva a lap azt írja, hogy a Hamász 2021 közepétől „információkat bocsátott Izrael rendelkezésére a Palesztin Iszlám Dzsihádról, hogy megerősítse azt a benyomást, hogy érdekeltek az együttműködésben”.

A Hamász kimaradt a későbbi harcokból, és az övezet gazdasági ösztönzőket kapott, ami miatt sokan azt hitték Izraelben, hogy nem érdekelt a konfliktusban a zsidó állammal, és ez lehetővé tette az október 7-i meglepetésszerű támadást.

The post Vaskardok: A Hamász megtévesztése és az ENSZ játéka first appeared on Új Kelet online.