Avi/ujkelet.live

Vaskardok-63. nap: Helyi idő szerint délután fél 3-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezet melletti izraeli közösségekben valamint Tel Aviv nagyvárosi területén. Ezzel egyidejűleg drónbehatolás veszélye valamint és rakétatámadás miatt aktiválódtak a szirénák az északi Felső Galileában. Sérülésről nem érkezett jelentés.

  • Korábban a nap folyamán szintén rakétákat lőttek ki Tel-Aviv felé, a lövedékek úgy tűnik, a tengerben landoltak. A lakosok nagy robbanásokat hallottak. A szirénák csak a déli Nitzanim közösségben aktiválódtak.

Déli front: A Harcmérnöki Hadtest 749. tartalékos zászlóaljának csapatai lerombolták a Hamász terrorszervezet infrastruktúráját tartalmazó épületeket a gázai Al-Azhar Egyetemen.

A kampuszon a csapatok egy alagútbejáratot találtak, amely egy körülbelül egy kilométerre lévő iskolához vezet. Az erők robbanószerkezeteket, rakétaalkatrészeket, kilövőket és egyéb felszereléseket is találtak a területen.

Különálló eseményként a 14. páncélosdandár tartalékosai csapást mértek egy Hamász megfigyelőállomásra Sati térségében. A katonák 200 kézi rádiót, több tucat kamerát, valamint egy alagutat és fegyvereket találtak.

Óvóhelyek: Az izraeli hatóságok nagyjából 150 menedékhelyet azonosítottak Gázában, amelyek állításuk szerint nem lesznek a hadsereg célpontjai a folyamatban lévő gázai műveletei során, nyilatkozta Elad Goren ezredes, a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken, mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal, tisztviselője a The Times of Israelnek.

Ezek az óvóhelyek az al-Mawaszi területen kívül találhatók, amelyek Goren szerint nem kerültek a hadsereg célpontjába, még azután sem, hogy terrorcsoportok rakétákat lőttek ki a 20 négyzetkilométeres tengerparti biztonsági zónából.

Összeomlás szélén: ,,A polgári rend felbomlik Gázában – az utcák vadul hatnak, különösen sötétedés után – egyes segélykonvojokat kifosztanak, az ENSZ járműveit pedig megkövezték. A társadalom a teljes összeomlás szélén áll” – írta X-en Thomas White, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) igazgatója.

Állítása szerint a borzalmas körülmények ellenére az UNRWA „továbbra is a rendelkezésünkre álló korlátozott segélyekkel szolgálja a lakosságot”.

Kritika: Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap azt mondta, szakadék tátong Izrael civilek védelmére irányuló szándéka és a tényleges eredmények között.

Október 7. óta több mint 16 000 palesztint öltek meg, az izraeli hadsereg szerint a civilek és a terroristák aránya nagyjából kettő az egyhez.

ENSZ: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken összeül, hogy szavazzon az azonnali tűzszünetre sürgetésről Gázában, miután António Guterres ENSZ-főtitkár megtette azt a rendkívüli lépést, hogy az ENSZ Alapokmányának 99. cikkére hivatkozva szavazásra szólított.

Északi front: Szíriai jelentések szerint péntek délután négy ember meghalt egy Izraelnek tulajdonított légicsapásban a nyugat-szíriai Kuneitra régióban, a szír-izraeli határtól alig néhány kilométerre fekvő Madinat al-Baathban.

A légicsapás egy járműre irányult a környéken. A környékbeli ellenzéki újságírók arról számoltak be, hogy az autóban ülők a térségben tevékenykedő Irán által támogatott milíciákhoz kapcsolódnak. Az Aszad-rezsimhez köthető Al-Watan újság szerint négy holttestet szállítottak egy közeli kórházba, de annyira megégtek, hogy nem lehetett azonosítani őket.

Gyász: Bat Jam önkormányzata pénteken bejelentette, hogy meggyilkolták Gázában fogva tartott egyik lakóját.

Ejtán Levyről úgy vélték, hogy életben van, miután október 7-én túszul ejtették. Az önkormányzat azonban közölte, hogy tegnap este a hadsereg arról tájékoztatta, hogy Levy már nem él.

Az 53 éves Levy taxisofőr volt, és egy ügyfelét szállította Izrael középső részéből a gázai határon fekvő Be’eri kibucba, amikor a Hamász támadása elkezdődött.

Tegnap Be’eri kibuc bejelentette, hogy egyik lakosát, a 68 éves Dror Kaplunt Hamász október 7-i terrortámadása során meggyilkolták. Kaplunról korábban azt feltételezték, hogy túszként tartják fogva Gázában.

Halálát az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársainak segítségével igazolták, miután kiderült, hogy DNS-e megegyezik a kibuc kerítésénél feltárt csontokkal.

Castleman: A hadsereg közölte, a boncolás elvégzéséhez a folyamatban lévő nyomozáshoz, exhumálni fogják Juval Castleman civil holttestét, akit egy szolgálaton kívüli tartalékos lőtt le a múlt héten egy jeruzsálemi terrortámadás helyszínén.

A Katonai Rendőrség „további tesztek elvégzésén dolgozott az érintett szakemberekkel, amelyekből új és releváns információk derültek ki” Castleman meggyilkolásával kapcsolatban.

Az említett új információk miatt boncolásra van szükség, amibe a család beleegyezett.

Gyújtogatás: A hatóságok vizsgálják, vajon szándékosan gyújtottak-e fel egy Kneszeten kívül felállított sátrat, melyben az október 7-én meggyilkoltak és elraboltak családjai virrasztottak.

Senki nem sérült meg a csütörtök esti tűzben, amely a sátornak csak az egyik sarkát érintette, köszönhetően a bent tartózkodók gyors reakciójának, akik füstszagot érezve siettek eloltani a lángokat.

The post Tel Aviv rakétatámadás alatt és izraeli dróncsapás Szíriában first appeared on Új Kelet online.