Avi/ujkelet.live

Vaskardok-63. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra délután 4-kor került sor, a határ melletti Nirim és Ein Haslosa közösséget célozva, sérülés nem történt.

98: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy öt katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 98-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 25 éves Liav Atija főtörzsőrmester a tartalékosoknál Beersevából, az 55. dandár 6623. zászlóaljában szolgált.

A 25 éves Omri Ben Sachar főtörzsőrmester a tartalékosoknál Givatajimból, az 55. dandár 6623. zászlóaljában szolgált.

A 25 éves Jonathan Dean Jr Haim törzsőrmester Ramat Ganból, a Harcmérnöki Hadtest 603. zászlóaljában szolgált.

A 19 éves Maor Cohen Eisenkot őrmester Eilatról, a Golani dandár 12. zászlóaljában szolgált. Maor Gadi Eisenkot volt vezérkari főnök unokaöccse, akinek fia csütörtökön esett el a harcokban.

A 20 éves Haim Meir Edan törzsőrmester Rehovotból, a Golani dandár 12. zászlóaljában szolgált. Szombaton halt bele az október 7-én szerzett sérüléseibe.

Déli front: A 98. hadosztály folytatja a harcot a Hamász terroristái ellen a dél-gázai Khan Juneszban, a légierő pedig csapásokat mér a terrorcsoport helyszíneire, jelentette a hadsereg.

A Golani Gyalogdandár 12. zászlóaljának csapatai rajtaütöttek egy mecsetben Khan Junesz körzetében, ahol a Hamász operatívjai tartózkodtak. Egy robbanószerkezetet élesítettek az erők közelében, és a katonák egy támadóhelikoptert irányítottak a mecset tetején lévő terroristákra, és számos másikra, akik egy alagútból jöttek ki, és további fegyvereseket azonosítottak a területen.

Később egy vadászgép megsemmisítette a mecsetet az alatta lévő alagút-infrastruktúrával együtt.

Eközben a Maglan elit egység azonosított három Hamász-operatívot, akik egy alagútból jöttek ki Khan Junesz központjában, és RPG-kkel lőtték a csapatokat, akik viszonozták a tüzet, megölve a fegyvereseket. A Maglan-csapatok dróncsapásokat irányítottak a Hamász további operatívjaira és alagútbejáratokra a térségben.

A Duvdevan elit egység egy Hamász hadműveleti központot talált, amelyet az operatívok az izraeli csapatok lesből való letámadására használtak. A duvdevanosok támadást hajtottak végre az épület ellen, miközben egy vadászgép csapást mért a Hamász másik sejtjére a környéken.

Végül a Givati Gyalogdandár csapatai megöltek számos Hamász-operatívot, és számos alagutat lokalizáltak Gáza déli részén. Az erők Hamász infrastruktúrákat semmisítettek meg, és légicsapásokat irányítottak a terroristák búvóhelyeire.

Videó: A hadsereg által közzétett felvételen a Nahal Gyalogdandár 931. zászlóaljának csapatai láthatók, amint Hamász-operatívok ellen harcolnak az észak-gázai Dzsabalijában.

„A terroristák lesből készültek a környéken, hogy megtámadják csapatainkat, amikor már áthaladtak volna a főúton. Az erők az egyik sikátoron át, az ellenség mögé mentek, meglepték őket, és tüzet nyitottak a terroristákra”.

A Hamász fegyveresei tüzet nyitottak a csapatokra és gránátokat dobáltak. A terroristákat megölték.

Helyzet: A Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi este közölte, hogy eddig legalább 7000 terroristát likvidáltak az izraeli csapatok. A harcok menete kapcsán megjegyezte, hogy a Hamász vezetője, Jechíje Szinwar nem erre számított.

A túszok kapcsán hangsúlyozta, hogy ,,minden helyen, ahol arra utaló jel van, hogy túszok lehetnek ott, a mentési kísérletet részesítjük előnyben”.

A hanukai gyertyagyújtáson a Nahal-dandár csapataival az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy azt mondta, hogy már kezdik látni a Hamász kormányzásának összeomlását a Gázai övezetben.

,,Terroristák megadását látjuk, a rendszer szétesésének egy jelét, annak jele, hogy erősebben kell nyomulnunk élőre”.

Lop és ver: A hadsereg arab nyelvű szóvivője közzétett egy drónfelvételt, amin a Hamász tagjai civileket vernek, és ellopják a nekik szánt élelmiszert.

Északi front: A délután folyamán számos rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, sérülés nem történt. A tüzérség válaszolt a támadásokra.

Különálló eseményként, a hadsereg közölte, hogy a harckocsik célba vettek egy területet Metula közelében, ,,hogy elhárítsanak egy fenyegetést”.

A hadsereg továbbá csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik dél-libanoni parancsnoki központjára válaszul a mai rakétázásra.

A hútik: A jemeni húti lázadók egyik tisztviselője szombaton bejelentette, hogy ezentúl minden, a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajót célba fognak venni, függetlenül attól, hogy a hajó tulajdonosának köze van-e a zsidó államhoz.

Egy tweetben Mohammed Ali al-Houthi azt írta, hogy erői „meg fogják akadályozni, hogy a hajók áthaladjanak bármilyen nemzetiségű cionista entitáshoz, ha nem lépnek be a Gázai övezetbe, ahol élelmiszerre és gyógyszerre van szükség, és legitim célpontjává válnak fegyveres erőink számára.”

Hozzátéve, hogy ez „a cionista ellenség folyamatos szörnyű mészárlásainak, népirtó háborújának és gázai testvéreink ostromának az eredménye”, és „semmilyen amerikai vagy más” katonai erőnek nincs „joga” izraeli hajókat vagy Izraelbe tartó hajókat kísérni.

Vöröskereszt: Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC), hogy engedélyeznie kell a szervezetnek, hogy meglátogassa a Gázában fogva tartott túszokat – közölte az amerikai külügyminisztérium.

A nyilatkozat szerint Blinken „hangsúlyozta az ICRC humanitárius válaszának fontosságát a gázai konfliktusra” tegnap, Mirjana Spoljaric Eggerrel, az ICRC elnökével folytatott beszélgetésen.

Blinken megismételte az összes túsz azonnali szabadon bocsátására vonatkozó felszólítást, és kiemelte, hogy az ICRC számára hozzáférést kell biztosítani a túszokhoz.

The post A hútik fenyegetése, lopáson ért hamászosok és tömeges megadás first appeared on Új Kelet online.