Avi/ujkelet.live

Vaskardok-64. nap: Péntek este másodszor is megszólaltak a szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén és más közép-izraeli városokban. A média szerint a Vaskupola elfogott több lövedéket. Sérülésről nem érkezett jelentés.

91. Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy két tartalékos katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 91-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A katonák: A 41 éves Kobi Dvas törzsőrmester Tveriából, a Harcmérnöki Hadtest 271. zászlóaljában szolgált. A 28 éves Ejál Berkowitz főtörzsőrmester Jeruzsálemből, az 551. dandár 699. zászlóaljában szolgált.

Déli front: Két katona súlyosan megsebesült a Gázai övezetben egy éjszakai túszmentő akció során, jelentette a hadsereg. Az akció kudarcot vallott, nem sikerült túszokat kimenteni.

,,A csapatok razziát tartottak egy Hamászhoz tartozó helyszínen, terroristákat öltek meg, akik részt vettek a túszok elrablásában és fogvatartásában”.

A Hamász terrorszervezet a Gázai övezet egyik helyéről a másikra költözteti a túszok egy részét az Izrael elleni harcokat vezető katonai vezetéssel együtt, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A szabadon engedett túszok egy része azt mesélte a titkosszolgálatoknak, hogy végig mozgásban voltak.

Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta a második hanukai gyertyagyújtás során a gázai határon a Határvédelmi Hadtest Karakál Zászlóaljának és Páncéloshadtestének csapataival, hogy, hogy ,,jeleket látni, amelyek arra utalnak, hogy a [Hamász] kezd megtörni Gázában”.

Videó: Az izraeli hadsereg drámai felvételeket tett közzé pénteken az elit LOTAR egység csapatairól miközben egy Hamász-terrorsejttel harcolnak egy iskolában Gázaváros Sedzsaijja negyedében.

A 188. páncélosdandár 74. zászlóaljának csapatai a LOTAR katonákkal együtt egy Hamász sejtbe ütköztek, miközben átkutatták az iskola épületét.

A csapatok az egyik tanteremben egy alagútbejáratot találtak. A hadsereg szerint a Hamász operatívjai által használt alagút egy közeli mecsethez vezetett.

Északi front: A Vaskupola pénteken elfogott egy ,,gyanús légi célpontot”, amely Libanonból belépett Izrael légterébe. Az incidens aktiválta a szirénákat Felső-Galilea számos településén.

Pénteken több rakétát lőttek ki Libanonból a hadsereg határon lévő állásaira. A csapatok tüzérségi lövedékekkel válaszoltak a támadás forrásaira.

A katonaság csapást mért a Hezbollah egyik őrzött megfigyelőállomására Dél-Libanonban.

Ezen túlmenően azonosítottak egy terrorsejtet egy páncéltörő rakétakilövő helyen, ahonnan korábban támadást hajtottak végre, és csapást mértek a posztra és a terroristákra.

Izraeli vadászgépek számos Hezbollah-célpontot támadtak az éjszaka Libanonban, köztük műveleti központokat.

Szintén az éjjel a hadsereg rakéták indítását azonosította Libanonból Izraelre, melyekre ágyúzással válaszolt.

Szamária: Terroristák péntek este tüzet nyitottak egy izraeli katonai posztra Mevo Dotan zsidó telep illetve a palesztin Jabed falu közelében, közepesen súlyosan megsebesítve egy katonát.

A terroristák elmenekültek, a hadsereg hajtóvadászatot indított utánuk.

Vétó: Az Egyesült Államok megvétózta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetét, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt Gázában.

Ez a második alkalom, hogy Egyesült Államok az egyetlen ellenszavazó egy ilyen határozat kapcsán, jelezve folyamatos támogatását Izrael mellett. A zsidó államra nemzetközi nyomás nehezedik katonai hadjárata közepette.

  • A pénteki szavazáson a Biztonsági Tanács 15 tagjából 13 szavazott a határozat mellett, az Egyesült Királyság pedig tartózkodott.
  • A határozattervezetet 97 ENSZ-tagállam támogatta.
  • Ez volt az első alkalom, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár a 99. cikkre hivatkozott 2017-es hivatalba lépése óta, és 1989 óta ez az első alkalom, hogy egy főtitkár élt vele.
  • A 99. cikk lehetővé teszi a főtitkár számára, hogy felhívja a Tanács figyelmét minden olyan ügyre, amelyről úgy gondolja, hogy veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet szerint az amerikai vétó ,,több időt ad a háborús bűnösnek, hogy több bűncselekményt kövessen el”, és ,,kettős mércével” vádolta az Egyesült Államokat.

The post Vaskardok: Sikertelen túszmentési akció és a vétó first appeared on Új Kelet online.