Avi/ujkelet.live

Vaskardok-65. nap: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 22 éves Nethanel Menachem Eitan hadnagy Jeruzsálemből belehalt pénteken szerzett sérüléseibe. A tiszt a légierő 669. egységében szolgált. Halálával 98-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: A hadsereg este felvételeket osztott meg a Nahal-dandár felderítő egységéről, amint Hamász-operatívokkal harcol az észak-gázai Dzsabalijában.

Az izraeli csapatok két terroristába ütköztek. Az egyiket azonnal megölték, míg a másiknak sikerült elmenekülnie, miután megsebesült. A csapatok ezután egy felderítő drón irányításával megtalálták és megölték a második terroristát.

A hadsereg szerint a Nahal több mint 50 Hamász fegyverest ölt meg Dzsabalija térségében az elmúlt héten.

Hamász: „Sem a fasiszta ellenség és arrogáns vezetése… sem támogatói… nem vihetik el élve foglyaikat csere és tárgyalás, valamint az ellenállás követeléseinek teljesítése nélkül” – mondta Abu Obeida, a Hamász katonai szárnyának szóvivője az AFP szerint.

NYT: A New York Times szombaton több, a titkos megbeszélések tartalmát ismerő személyre hivatkozva arról számolt be, hogy a Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea katari tisztségviselőkkel folytatott szeptemberi találkozóin felmerült egy napirenden kívüli kérdés: Akarja-e Izrael, hogy Doha folytatassa a Gázának nyújtott anyagi támogatásokat? Binjámin Netanjahu kormánya nem sokkal korábban a politika folytatása mellett döntött, így Barnea igent mondott.

A kifizetések engedélyezése – dollármilliárdok nagyjából egy évtized alatt – Netanjahu lutrija volt, hogy a folyamatos pénzáramlás majd fenntartja a békét Gázában, és a Hamász pedig a kormányzásra összpontosít, nem pedig a harcokra. Továbbá egy erős (de nem túl erős) Hamász csökkenti a nyomást egy palesztin állam létrehozására.

Az izraeli hírszerzési tisztviselők most úgy vélik, hogy a pénznek szerepe volt az október 7-i támadások sikerében, már csak azért is, mert az adományok lehetővé tették, hogy a Hamász saját költségvetésének egy részét katonai műveletekre fordítsa, állította a riport.

Északi front: Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes X-en elárulta: A Hezbollah terrorszervezet tegnap több rakétát lőtt ki Izraelre, egy részüket 20 méterre az ENSZ egyik dél-libanoni létesítményétől, veszélyeztetve a békefenntartó katonák (UNIFIL) életét. A szóvivő rámutatott, hogy a Hezbollah továbbra is szisztematikusan megsérti az ENSZ 1701. sz. határozatát.

  • Izrael és a Hezbollah terrorszervezet 2006-ban egy véres, 34 napig tartó háborúban küzdött meg egymással. Körülbelül 165 izraeli és 1200 libanoni halt meg a konfliktus alatt, amely egy ENSZ által közvetített tűzszünettel végződött.
  • A megállapodás, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. sz. határozata, a libanoni katonai csoportok leszerelését, és a nekik szánt fegyverszállítmányok leállítását rendelte el. Ezen felül kikötte, hogy Libanonban csak a libanoni nemzeti hadsereg és az ENSZ békefenntartói lehetnek jelen, mint fegyveres erők.

Castleman: Juval Doron Castleman holttestének boncolásakor, amelyet vasárnap végeztek az Igazságügyi Orvostani Intézetben, egy M16-os puskából származó golyót, valamint két repeszt találtak, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Castleman temetése előtt a rendőrség azt állította, hogy nincsenek golyók a testében, ezért a boncolás nem szükséges, és nem is végezték el. Castelman családja beleegyezett, hogy exhumálják.

A katonai ügyészség legkésőbb keddig szeretné megkapni a teljes jelentést, a halálos lövéseket leadó tartalékos katona, Aviad Fridzse házi őrizetének lejártáig. A rendőrség az incidens helyszínén lefolytatott vizsgálatot követően úgy véli, hogy a halálos golyót, amely megölte Castlemant, azután lőtték ki, hogy felemelte a kezét.

Jobb kép Castleman, bal Fridzse

Kobi Sabtáj rendőrfőkapitány utasította az izraeli rendőrség nyomozási és hírszerzési osztályának vezetőjét, Jigal Ben Salom felügyelőt, hogy vizsgálja meg Castleman exhumálás utáni boncolásának eredményeit, valamint a nyomozás általános lefolytatását.

Castleman 1,5 hete munkába menet észlelte, hogy terrortámadás zajlik Jeruzsálem bejáratánál. Leállította autóját, és kiszállt, hogy ártalmatlanítsa a terroristákat. Két katona szintén részt vett a terroristák ártalmatlanításában, és egyikük terroristaként azonosította Castlemant.

Castelman hiába vette le a kabátját, hogy mutassa nincs rajta robbanóeszköz, hiába tette le a fegyvert, hiába emelte fel a kezeit és könyörgött, hogy ne lőjék le, a katona lelőtte és súlyosan megsebesítette. Utolsó erejével még elővette a tárcáját benne a személyivel, bizonyítva, hogy izraeli, és a katonák felé dobta.

Aznap belehalt sérüléseibe. Családja a történtekről azt mondta, hogy ,,ez egy kivégzés volt”.

The post A Hamász, dohai meetingek és fejlemények Castleman ügyében first appeared on Új Kelet online.