Avi/ujkelet.live

Vaskardok-65. nap: Közel 20 óra csend után délben megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázával határos izraeli közösségekben, sérülésről nem érkezett jelentés.

Adatok: Október 7-e óta 425 izraeli katona halt meg, többnyire az október 7-i mészárlás során, derül ki a hadsereg frissített adataiból.

  • 1593 katona sebesült meg: 255 súlyosan, 446 közepesen súlyosan, 892 pedig könnyebben.
  • Az október végén indított gázai szárazföldi offenzívában 97 katona esett el, további 559 pedig megsebesült. A szárazföldi hadművelet során megsérült katonák közül 127 súlyos, 213 közepesen súlyos, 219 pedig könnyű sérüléseket szenvedett.
  • Jelenleg 40 súlyosan, 221 közepesen súlyosan és 165 könnyebben megsérült katona van kórházban.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt nap folyamán mintegy 250 Hamász-célpontra mért csapást a Gázai övezetben, miközben a csapatok folytatják a harcokat a terepen lévő terroristákkal.

Az éjszakai légicsapások célpontjai között szerepelt egy Hamász-létesítmény Khan Juneszben és több alagútbejárat a térségben.

A szárazföldi erők rajtaütést tartottak a Hamász gázai posztjain, sok fegyvert és alagútbejáratot lokalizáltak és semmisítettek meg, valamint terroristákat likvidáltak, akik a csapatok megtámadását tervezték.

Első: Mióta Izrael megkezdte szárazföldi offenzíváját Gázában, a tüzérségi hadtest először van bevetésen az övezetben.

A háború október 7-i kezdete óta a Tüzér Hadtest több mint 10 000 lövedéket lőtt ki a Gázai övezetben, a határvidékről. A tüzérségi tüzet a Gázában manőverező szárazföldi erők segítésére használják.

Az elmúlt napokban a 282. tüzérezred 411. zászlóalja M-109 önjáró lövegjeivel átlépte a határt, hogy segítse a 188. páncélosdandár offenzíváját Gáza város Sedzsaijja negyedében.

A hadsereg közlemény szerint a katonák több mint 20 épületet ágyúztak Sedzsaijjában, köztük fegyverraktárakat, becsapdázott otthonokat és a Hamász egyéb infrastruktúráját, valamint jelzőrakétákat és füstlövedékeket vetettek be a szárazföldi erők segítésére.

Északi front: Két katona közepesen súlyos, mások pedig könnyebben megsebesültek repeszek és füstbelélegzés következtében a Hezbollah terrorszervezet dróntámadásában egy nyugat-galileai bázis ellen.

A Libanonból indított drónok közül kettőt a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott, közölte a hadsereg. A Hezbollah vállalta a felelősséget a támadásért.

Az izraeli hadsereg válaszul „széleskörű” légicsapás-sorozatot hajtott végre a Hezbollah dél-libanoni helyszínei ellen, a célpontok között rakétakilövő helyek, katonai létesítmények és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúra voltak.

A csapatok továbbá csapást mértek egy páncéltörő rakétaindító terrorsejtre Dél-Libanonban, amely támadást kísérelt meg az észak-izraeli Zar’it közösség közelében.

Túszok: A közvetítői erőfeszítések az új gázai tűzszünet biztosítására és a Hamász által fogva tartott további túszok szabadon bocsátására folytatódnak, annak ellenére, hogy a folyamatos izraeli katonai műveletek „leszűkítik” a sikeres végkimenetel lehetőségét – mondta a katari miniszterelnök vasárnap.

Putyin: Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap 50 percig beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, közölte irodája.

A beszélgetés az Oroszországgal fennálló feszültség közepette zajlott tekintve Moszkva Hamász elleni háborúban tanúsított határozott Izrael-ellenes álláspontját.

Irán: A ciprusi hatóságok letartóztattak két iránit, akik a gyanú szerint támadásokat terveztek izraeliek ellen a szigetországban, állította a Reuters a helyi Kathimerini lap jelentésére hivatkozva.

A két férfi állítólag politikai menekült és kapcsolatban voltak egy személlyel, aki az iráni Iszlám Forradalmi Gárdához köthető. Állítólag a potenciális izraeli célpontokra vonatkozó információszerzés korai szakaszában jártak.

A Moszad kémszolgálat később a Miniszterelnöki Hivatalon keresztül közölte, hogy a ciprusi védelmi hatóságok a Moszaddal együttműködve elhárítottak egy iráni sejtet, amely izraeli és zsidó célpontoktámadását tervezte Cipruson.

Hazai front: Az egyetemi tanév országszerte december 31-én kezdődik, több mint két hónapos késéssel.

Az intézményvezetők közleményükben azt írják, hogy a döntést a háború fényében és az izraeli hadsereggel folytatott konzultációt követően hozták meg, hozzátéve, hogy „különböző kiigazításokat” vezetnek be, valamint „sajátos megoldásokat kínálnak mindazoknak, akik továbbra is tartalékosként szolgálnak majd.”

The post Izraeliek Irán célkeresztjében, Putyin és a háború számai first appeared on Új Kelet online.