ujkeletlive

Diplomácia

Netanjahu méltatta az amerikai vétót

Binjamin Netanjahu miniszterelnök nyilatkozatban fejezte ki elismerését az Egyesült Államok pénteki vétóját illetően, amely jogával Washington az ENSZ Biztonsági Tanácsa gázai tűzszünetet sürgető javaslata ellen élt.

Az amerikai álláspontot helyeselve, Netanjahu hangsúlyozta, miszerint lehetetlen egyidejűleg a Hamász felszámolását, illetve a háború leállítását támogatni.

Más országoknak is meg kell érteniük, hogy lehetetlen egyrészt támogatni a Hamász felszámolását, másrészt pedig a háború befejezését követelni, ami megakadályozná a Hamász felszámolását. Ezért Izrael folytatni fogja igazságos háborúnkat a Hamász felszámolása, és a háború egyéb, általunk kitűzött céljainak elérése érdekében,” – áll a miniszterelnök közleményében.

Az Egyesült Államok pénteken élt vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezete ellen, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt Gázában.

Washington immár második alkalommal szavazott hasonló tartalmú határozat ellen, jelezve folyamatos támogatását Izrael mellett, miközben a zsidó államra, és az amerikai vezetésre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a Hamász elleni katonai hadjárat elhúzódása miatt.

Tüntetések a Gázában fogvatartott túszokért

A szombat kimenetele után immár hagyományosan több ezren gyűltek össze a tel-avivi Túszok terén, a Hamász terroristái által október hetedikén elhurcolt, és még mindig fogvatartott 137 izraeli kiszabadítását sürgetve.

A hanukai gyertyagyújtással kezdődő gyűlésen a legutóbbi túszalku révén hazatértek közül néhányan, illetve a Gázában fogvatartottak hozzátartozói szólaltak fel.

A sötétség után jön a fény. A végén fényt fogunk látni, ahogy most a hanuka fényét látjuk, és az összes foglyot visszakapjuk,” – mondta Betzalel Schneider, a fogságban lévő Siri Bibasz nagybátyja, miközben meggyújtotta Hanuka harmadik esti gyertyáit.

A Bibasz családot, a tíz hónapos Kfírt, és a négyéves Arielt október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába édesanyjukkal, Sirivel. Az édesapát, Jardent szintén foglyul ejtették, de családjától elválasztották.

A legmegrázóbb vallomások a Hamász fogságából kiszabadult, idősek beszámolói voltak.

A felszólalók között a túszalku keretében az első csoportban hazatért 72 éves Adina Mose unokája, Anat elmondása szerint, bár nagymamája visszatért, “a lelke még mindig fogságban van a hátrahagyott kedves barátaival együtt.”

Minden egyes nap, ami eltelik, kritikus és létfontosságú azok számára, akiket nehéz körülmények között, megfelelő orvosi ellátás nélkül tartanak fogva. Az idő fogytán van,” – tette hozzá.

Az est folyamán bemutattak egy felvételt, amelyen Adina kéri a foglyok szabadon bocsátását.

Elhagytam jó barátaimat a kibucból. Mindannyian nagyon idősek, súlyos alapbetegségekkel, és megfelelő gyógyszerek nélkül. Amikor ott voltam, az élelmezési helyzet romlott. Végül eljutottunk oda, hogy csak rizst ettünk,” – mondta, és arra kérte Izraelt, hogy tegyen meg mindent a megmaradt túszok szabadon bocsátása érdekében.

Amíg ez nem történik meg, nem fogok tudni felépülni,” – kérte Adina, akit október 7-én rabolták el otthonából, miután a terroristák meggyilkolták férjét.

A Nir Oz kibucból elhurcolt, 77 éves Margalit Mozesz elmondása szerint “elraboltak és levittek a gázai alagutakba. Éjszakánként oxigénkészülékkel tudok aludni, amit magammal vittem. Az egyik terrorista, aki megharagudott rám, elvette a készüléket, pedig mondtam neki, hogy az az én oxigénem. Beszéltem vele arabul, és ő értette, mit jelent, de nem érdekelte.”

49 napig nem aludtam. Nagyon nehéz volt. Voltak lelki nehézségek, voltak fizikai nehézségek, és minden nap, amely eltelt, egyre nehezebbé vált,” – tette hozzá, Margalit.

A szintén 77 éves, Nir Oz kibucból elhurcolt Ofelia Roitman elmondása szerint a fogságban elszenvedett helyzete a holokauszt idejének koncentrációs táborairól szóló történetekre emlékezteti.

Nagyon féltem. Az első hetekben azt hittem, hogy megőrültem, mert egyedül voltam, szinte fény, és étel nélkül.

Ez a holokauszt témájára emlékeztetett – pitakenyérdarabokat gyűjtöttem össze, hogy holnap legyen mit ennem,” – tette hozzá arra kérve a kormányt, hogy tegyen lépéseket a többi túsz kiszabadítása érdekében.

Hasonlóan, a többi meghívott családtag az övezetben fogvatartottakért szólalt fel, hangsúlyozva, hogy gyógyszer és élelem nélkül egyre inkább reménytelenné válik a túszok túlélési esélye.

Rubi Chen, a 19 éves Itáj édesapja nagyobb átláthatóságra szólította fel a kormányt.

Arra kérjük a háborús kabinetet, hogy magyarázza el, pontosan miről tárgyalnak. Követeljük, hogy részesei legyünk a tárgyalási folyamatnak,” – tette hozzá Chen, akinek fiát a katonai szolgálat közben rabolták el.

The post Reggeli hírek – diplomácia, és újabb tüntetés a túszokért first appeared on Új Kelet online.