Avi/ujkelet.live

Vaskardok-65. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra szombat délután 4-kor került sor Nirim és Ein Haslosa közösséget célozva, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este megerősítette, hogy sok Hamász-tag megadta magát szombaton a Gázai övezetben a csapatoknak.

,,Sedzsaijjában és Dzsabalijában a magukat megadó terroristák fegyvereket és felszereléseket adtak át”.

,,Kihallgatásukból a következő derült ki: A terepen nehéz a helyzet az operatívok számára, és a Hamász vezetése [Jechíje] Szinwarral az élén elutasítja a valóságot annak ellenére, hogy naprakészek a részleteket illetően” – mondta Hagari.

,,Az operatívok panaszkodnak, hogy a Hamász vezetése nem fogja fel a nehéz helyzetet, amelyben az operatívok a terepen vannak… széles körben elterjedt nézet, hogy a Hamász földalatti vezetése nem törődik a föld feletti gázai közvéleménnyel”, mondta Hagari, hozzátéve, hogy ez a Hamász operatívjait is aggasztja.

,,A kihallgatásokból származó hírszerzés több célpontot kreál, és segítséget nyújt az operatív tevékenységben” – jegyezte meg Hagari.

3-4 hét: Binjámin Netanjahu miniszterelnök a hétvégén telefonbeszélgetésük során azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy az izraeli hadsereg jelenlegi hadművelete a dél-gázai Khan Juneszben még 3-4 hétig eltart, jelentette a 13-as csatorna.

A jelentés szerint a Biden-kormány arra számít, hogy ezt követően a gázai harcok koncentráltabbak és kevésbé intenzívek lesznek.

Amerikai kormánytisztviselők tegnap cáfolták azokat a korábbi jelentéseket, amelyek szerint Biden határidőt tűzött volna ki a harcok befejezésére az év végéig.

Muníció: A Biden-kormány jóváhagyta körülbelül 14 000 darab 120 mm-es tanklőszer eladását Izraelnek, Antony Blinken külügyminiszter rendkívüli sürgősségi eljárásban, kongresszusi ellenőrzés és jóváhagyás nélkül intézte az eladást.

Vietnám? A múlt héten egy 1963. augusztus 22-i keltezésű cetlit fedeztek fel egy, az izraeli hadsereg által egy izraeli tartalékos katonának adott golyóálló mellény csomagolásában, jelentette a The Times of Israel.

A 60 évnél régebbi mellény valószínűleg idősebb a hadsereg szinte valamennyi katonájánál és tisztjénél – beleértve Herci Halevi altábornagyot is, a vezérkari főnököt. Az izraeli hadsereg mindeközben kitart amellett, hogy minden katonája számára van kerámia mellény és egyéb felszerelés.

Északi front: Vadászgépek este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezethez tartozó számos helyszínre Dél-Libanonban, beleértve azokat a rakétakilövő helyeket, amelyeket korábban Izrael északi részének támadására használtak, valamint a terrorcsoporthoz tartozó katonai létesítményeket és egyéb infrastruktúrákat.

Hanuka: A háború és az egyiptomi hangulat nyomán a kis kairói zsidó közösség tagjai úgy döntöttek, hogy az előző évtől eltérően idén nem ünneplik meg a hanukát valamelyik zsinagógában, jelentette a Kan közrádió reggel.

,,Senki sem akadályoz meg bennünket abban, hogy ünnepeljünk. A lényeg, hogy Kairóban nagyon rossz a hangulat a háború miatt” – idézte a közösség egyik tagját a Kan.

A forrás azt vallotta, hogy az antiszemitizmus mindenhol erősödik. Az elmúlt években és különösen az elmúlt hónapokban valóban pozitív fejlemények történtek az egyiptomi kormány és a zsidó közösség kapcsolatában, amely az időnkénti súrlódások ellenére is megmaradt. ,,Minden munkánk odalett, a nulláról kell kezdenünk” – mondta a forrás.

Szeptemberben, a háború előtt a nyolcfős közösség tagjai rendhagyó módon ünnepelték Ros hásánát az egyik kairói zsinagógában. A gázai harcok kezdete óta nyugtalanság van az egyiptomi közvéleményben, és növekszik az Izrael iránti gyűlölet kifejezése. Többek között két izraeli turistát és egy helyi idegenvezetőt meggyilkolt egy rendőr a háború kitörését követő napon Alexandriában.

The post Vaskardok: Ahol nem ünneplik a hanukát és 60 évvel ezelőtti katonai felszerelés first appeared on Új Kelet online.